Welke banken of spaarbanken zijn er in Nederland

Inleiding

Het is erg belangrijk dat je je financiële zaken goed op orde hebt. Geld is tegenwoordig één van de belangrijkste dingen om goed te kunnen leven en daarom wil je graag problemen op dit gebied voorkomen. Je kunt onder andere problemen voorkomen door je geld op een spaarrekening te zetten. Maar op welke banken kun je je geld eigenlijk allemaal zetten? En bij welke banken kun je goed werken met aandelen? Hieronder een overzicht.

(Spaar)banken in Nederland

ABN AMRO Group

Deze bankengroep is ontstaan nadat de voormalige banken, althans de Nederlandse takken ervan, ABN AMRO en Fortis zijn gefuseerd. Deze fusie is gebeurd midden in de kredietcrisis van 2009. Dit omdat dit een betere toekomst zou bieden voor beide banken. Dit is één van de grootste in Nederland actieve bankgroepen. Tegenwoordig zijn er namelijk bijna 7 miljoen Nederlanders klant van deze groep.

AEGON

AEGON NV is een zeer groot bedrijf. Het is opgericht in Nederland in 1983, nadat de bedrijven Ennia en AGO samengingen. Sinds die samenvoeging is het bedrijf enorm gegroeid. Nu is de bank in meer dan 20 landen in Europa, Azië en Amerika actief en heeft het bedrijf zo’n 47 miljoen klanten. Bij deze bank kun je onder andere werken met verzekeringen, pensioenen en diensten die te maken hebben met vermogensbeheer.

Alex

Alex is tegenwoordig een deel van de BinckBank. Het bijzondere aan deze bank is dat er alleen maar via internet belegd kan worden, ook door particulieren. Dit concept was uniek in zowel Nederland als in de rest van de wereld. Na de oprichting in 1999 hebben vele andere bedrijven dit concept overgenomen wegens de populariteit.

Er zitten al ruim 100.000 mensen bij deze bank. Ze handelen op de effectenbeurs en op de derivatenbeurs. Ook is het mogelijk om bij deze bank een spaarrekening te openen. Verder biedt Alex nog diensten aan als Advies, Vermogensbeheer en Alex Pro. Deze laatste dienst is speciaal voor professionele beleggers in het leven geroepen.

Amsterdam Trade Bank

Ook bij de in 1994 opgerichte Amsterdam Trade Bank kun je een spaarrekening openen. De bank is echter het meest gespecialiseerd in handelen met Rusland, waardoor de bank vooral voor zakenmensen aantrekkelijk is.

ASN Bank

Deze bank is een dochteronderneming van SNS Reaal, waartoe ook de SNS Bank behoort. Deze bank wordt later nog besproken. De bank biedt een groot aantal financiële diensten aan, waaronder sparen, hypotheken en beleggen. Waarmee de bank zich onderscheidt van andere banken, is dat er wordt gefocust op ‘’duurzaam bankieren’’. Dat wil zeggen maatschappelijk verantwoord. Hierbij wordt er evenveel rekening gehouden met de gevolgen voor het volk en de natuur als met de economische prestaties.

Bank of Scotland

De Bank of Scotland, uiteraard opgericht in Schotland, is sinds 2010 pas aantrekkelijk voor de doorsnee Nederlander. Vanaf toen zijn ze namelijk begonnen met het aanbieden van internetspaarrekeningen. Daarvoor werkte de bank in Nederland vooral met hypotheken. Een nadeel voor Nederlanders is dat deze bank werkt volgens het Britste depositogarantiestelsel. Hierdoor kan het werken met deze bank soms wat lastig worden.

Friesland Bank

Dat deze bank de Friesland Bank heet, wil niet zeggen dat je hier alleen maar (spaar)rekeningen kunt openen wanneer je in Friesland woont. Iedere Nederlander kan klant worden bij deze bank. De bank richt zich echter wel vooral op Noord-Nederland, waardoor het voor zuiderlingen minder aantrekkelijk kan zijn om zich aan te sluiten bij de Friesland Bank. In april 2012 werd bekend dat de Friesland Bank een deel zou worden van Rabobank Nederland.

ING

De ING is één van de banken die het meest onder de economische crisis geleden heeft. Een aantal jaren geleden moest de bank zelfs door de overheid gered worden. Nu gaat het langzaamaan weer beter met de ING. Het bedrijf biedt vele goede diensten aan zoals spaarrekeningen, hypotheken, verzekeringen, opties en beleggen.

LeasePlan Bank

Deze bank werkt, net als Alex, alleen via internet. Het is een jonge bank die pas bestaat vanaf 2010. De bank was wel gelijk populair, in het jaar van oprichting hadden ze al 50.000 spaarders.

MoneYou

MoneYou is een bedrijf dat verschillende financiële diensten aanbiedt. De belangrijkste diensten zijn spaarrekeningen en hypotheken. Ook kan de bank je helpen met het werken met doorlopende kredieten. De bank is een dochteronderneming van ABN AMRO maar opereert nog steeds geheel zelfstandig.

NIBC Direct

De NIBC Bank is een zeer gevarieerd bedrijf. Je kunt er op verschillende manieren je geld sparen, maar de bank biedt ook hypotheken, bedrijfsfinanciering en financiële dienstverlening aan. NIBC Direct is het deel van de NIBC Bank dat zich richt op spaarrekeningen. In 2008 werd deze tak opgericht. Inmiddels is de NIBC Bank ook in Duitsland en België actief.

Rabobank

De Rabobank wordt al jaren als één van de meest stabiele banken van Nederland genoemd. Miljoenen mensen zijn dan ook klant bij de Rabobank. De bank houdt zich bezig met sparen, beleggen, verzekeringen, leases, vastgoed en nog meer. De Rabobank is één van de grootste banken van Nederland en de wereld. De bank bestaat namelijk uit 141 coöperaties die op alle werelddelen (behalve Antarctica natuurlijk) actief zijn. Dit maakt de Rabobank ook graag duidelijk in zijn televisiespotjes.

RegioBank

De RegioBank is ontstaan in 2007. In dit jaar gingen de CVB Bank en de Regio Bank namelijk verder als één bank onder de bovenstaande naam. De bank is een onderdeel van SNS Reaal. Het bijzondere aan de werkwijze van deze bank is dat het werkt met zelfstandige tussenpersonen, die dus niet in dienst zijn bij deze bank.

SNS Bank

SNS Bank, ook onderdeel van SNS Reaal, is een oude (opgericht in 1817) en grote (2.600 werknemers) Nederlandse bank. Het was de eerste spaarbank van Nederland. Het biedt naast spaarrekeningen ook verzekeringen, hypotheken en lening aan.

Al vaak heeft de SNS Bank prijzen gekregen voor haar diensten. Een recente prijs hebben ze gekregen van ‘’WUA!’’. Na een onderzoek werd duidelijk dat de SNS Bank de meest favoriete bank is wat betreft online sparen. Volgens de Consumentenbond heeft de SNS Bank ook de beste reisverzekeringen van alle Nederlandse banken.

Triodos Bank

De Triodos Bank is actief in grote delen van West-Europa en Spanje. Het bedrijf biedt een groot aantal financiële diensten aan en richt zich op een ethische en duurzame manier van bankieren. Dit doet de bank zo goed dat het in 2011 een prijs kreeg van het duurzaamheidskeurmerk Max Havelaar.

Yapi Kredi Bank

De Yapi Kredi Bank is een van de wat onbekendere banken in Nederland. Toch heeft het wereldwijd zo’n 10.000 werknemers en is het dus wel degelijk een groot bedrijf. De bank heeft een Turkse achtergrond. De bank is dan ook aangesloten bij de Turkse Yapi Kredi Bank.

Beste banken

Je kunt op verschillende manieren naar dit begrip kijken. Eén daarvan is kijken naar de banken met de hoogste spaarrente. Hoe hoger de spaarrente bij een bank, hoe meer geld je jaarlijks aan je rekening verdient. De banken met de hoogste spaarrentes zijn nu:

1. MoneYou (2,65%)

2. Bank of Scotland (2,60%)

3. ASN Bank (2,50%)

Ook kan er nog gekeken worden naar de uitslagen van onafhankelijk onderzoek. Nog niet lang geleden heeft de onafhankelijke vergelijkingswebsite Independer onderzoek gedaan naar het gegeven ‘’de beste bank’’. Ze hebben hierbij rekening gehouden met onder andere de service, het nakomen van beloften en de snelheid van de dienstverlening van de banken. Uit hun onderzoek is de volgende top 3 naar voren gekomen:

1. ASN Bank

2. Amsterdam Trade Bank

3. SNS Bank

Ook kun je kijken naar de mening van de consumenten. Je bent er zelf ten slotte ook een. De website Bankenvergelijking heeft een overzicht van wat volgens de consument de beste bankrekeningen zijn. Bij de beoordeling door de consument is rekening gehouden met de prijs en de service die de bank biedt. De top 5 is als volgt:

1. SNS Betalen

2. ASN Bank

3. Triodos Internetbetaalrekening

4. ING Bank Basispakket

5. Rabo Basispakket

Conclusie

Er zijn velen banken actief in Nederland. Het is dan ook erg lastig kiezen bij welke bank je een rekening wilt openen of mee wilt werken. Iedere bank heeft zijn voordelen en nadelen. Het is daarom ook belangrijk dat je je aansluit bij een bank waar jij een goed gevoel bij hebt of waarmee je goede persoonlijke ervaringen hebt opgedaan.

De logo's van de bedrijven worden in dit artikel op geen enkele manier commercieel gebruikt, en het is ook niet de bedoeling om dit als zodanig over te laten komen. De regels wat betreft Trademark worden dus niet overtreden.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden