Artikelreeks loopbaanadvies van Kenji Kensho (deel 1 en 2)

Loopbaanadvies begint met zelfkennis (deel 1)

De artikelen van Kenji Kensho zijn bedoeld om jou in zo breed mogelijke zin te ondersteunen bij het ontwikkelen van jouw loopbaan. Via korte berichten worden inzichten, ervaringen, oefeningen en inspiraties aangeboden, die van toegevoegde waarde kunnen zijn in jouw ontwikkelpad. Afhankelijk van de fase waarin jouw ontwikkeling of jouw zoektocht zich bevindt, kan je de elementen eruit pikken, die voor jou van toegevoegde waarde zijn. Sommige berichten zijn kort en concreet, anderen misschien langer en meer conceptueel. Pik er gewoon uit wat jou aanspreekt.

Frequentie en inhoud

Er verschijnt per week een nieuw bericht. De inhoud van de berichten richt zich op het vergroten van zelfkennis en zelfinzicht. Dit zal je helpen om grip te krijgen op jouw persoonlijke drijfveren, obstakels, doelen, ambities, competenties en andere gerelateerde elementen die van essentieel belang zijn om jouw loopbaan richting te geven.

Zelfkennis vormt de basis, waarop je de juiste keuzes kunt maken in het leven. Hoe beter je jezelf kent, hoe groter de waarschijnlijkheid dat je keuzes maakt die ook echt bij je passen en goed voor je zijn. Wie ben je, wat kan je en wat wil je, zijn de 3 belangrijkste vragen binnen loopbaanadvies. Zolang je deze vragen niet goed kan beantwoorden blijft er werk aan de winkel. Iets doen wat je echt leuk vindt en waar je echt goed in bent, vormt nu eenmaal de basis voor geluk in je werk.

Een proces

Onthoud daarbij dat loopbaanontwikkeling zeer waarschijnlijk een proces zal zijn zonder concreet einde. Uiteindelijk is elke wereldreis ook begonnen met een eerste stap. En ook al is je doel nog niet helder, als je maar kleine stapjes blijft zetten kom je vanzelf op je bestemming, ook al weet je die nog niet precies op het moment van vertrek.

De stappen zul je zelf moeten zetten, maar onderweg zijn er vele mensen te vinden die hun gebied goed kennen en die je de weg kunt vragen. Dat kan het vinden van je eindbestemming aanzienlijk versnellen! Maak er gebruik van, want het zou zonde zijn als je op je eindbestemming aankomt en je dan beseft dat je er eigenlijk al veel eerder had willen en kunnen aankomen.

De kracht van schrijven! (deel 2)

Dit bericht is meer conceptueel van aard en zal je inzicht geven in de redenen waarom schrijven zo´n krachtige methode is binnen loopbaanadvies.

Schrijven is krachtig omdat het ideeën en denkbeelden expliciet maakt. Als een idee op papier staat, dan heeft het bestaansrecht buiten jou zelf om. Het bestaat naast jou, zonder jou. En dat is nu de tekortkoming van het denken alleen. Gedachten zitten alleen in jouw hoofd en jouw ideeën en gedachten willen nog wel eens vervagen als andere gedachten ook aandacht opeisen. Bij geschreven tekst gebeurt dat simpelweg niet, omdat het geschreven wordt helder en duidelijk is en blijft.

Voorbeeld

Je herkent jezelf misschien in het volgende voorbeeld: je bent lekker aan het sporten in de sportschool en voelt je heerlijk fit. Je bent lekker aan het trainen, bent blij dat je toch bent gegaan en voelt je fit en lekker in je vel. Je ziet allemaal sportieve mensen om je heen, de meeste goed in shape en je denkt: ´Ik ga dit vasthouden, ik ga dit vaker doen.´

De volgende avond heb je een verjaardag van een goede vriend. Het is beregezellig en er is een aantal oude bekenden die je al lang niet had gesproken. Je doet een paar drankjes en de sfeer komt er goed in. Je denkt: ´Wat is dit toch gezellig, ik moet dit vaker doen. Ik vind vrienden en gezelligheid echt belangrijk en ga hier meer tijd voor maken.´ Uiteindelijk wordt je de volgende dag brak wakker rond het middaguur en laat je fitness schieten, omdat je hoofdpijn het niet toelaat.

Je hebt je, geheel logisch en menselijk overig, laten leiden door de situatie. De context heeft bepaald wat je op dat moment belangrijk vindt. De belangen zijn tegengesteld aan elkaar en verschillen per dag, waarbij het gevaar van de actuele verleiding op de loer ligt.

Schrijven en teruglezen

Om grip te kunnen krijgen op dit proces, dien je absoluut jouw belangen en prioriteiten dus expliciet te maken en op te schrijven. En belangrijker nog dan het schrijven is het teruglezen ervan. Als je wilt dat je doelen en prioriteiten helder worden, dien je deze zo veel mogelijk aan je zelf te bevestigen en te herhalen. De eerste stap daarvoor is om je gedachten na een leuke verjaardag op te schrijven, evenals de gedachten na een goede training. De volgende dag kan je jouw inzichten buiten hun context afwegen tegen elkaar. Ze zijn niet gekleurd door je huidige context en dat vormt de basis voor alle zelfinzicht. Dit proces gaat voor jou ook het verschil maken in het maken van keuzes ten aanzien van je loopbaan.

Schrijf je niets op dan loop je de kans dat al je gedachten blijven zweven. Schrijf je het wel op en ga je actief met je gedachten aan de slag buiten hun context, dan zullen jouw doelen en jouw ambities als heldere sterren binnen jouw universum verschijnen. Het is net als met spreekwoorden. Degenen die de mensen aanspreekt blijven bestaan en worden dan misschien zelfs wel opgenomen in het grote spreekwoordenboek.

Als jij dingen terugleest en je ziet een element waar je dan weer wat in ziet, ga er dan mee verder op een volgende bladzijde. Na een tijdje kan je er niet meer omheen en heb je expliciet aan jezelf bevestigd wat je denkt. Het is dan een overtuiging. En een overtuiging geeft zekerheid, rust en kracht. En dat vormt de noodzakelijk basis om actie te gaan ondernemen. Het vormt het fundament van jouw toekomst.

Ga hier eens mee aan de slag de aankomende week. Telkens als je een uitgesproken gedachte hebt over je carrière (¨ik ga kappen met dit werk¨, ¨ik vind het belangrijk om voldoende te verdienen¨, ¨ik ambieer geen loopbaan van 80 uur per week.¨) schrijf deze dan allemaal op. Lees ze dan aan het einde van de week allemaal eens terug en weeg ze tegen elkaar af. Dan pas kom je verder en zullen de argumenten die echt belangrijk zijn langzaam steeds duidelijk naar voren komen.

De volgende artikelen

In het volgende artikelen geef ik een aantal concrete tips om je op weg te helpen met schrijven door middel van een aantal praktische tips. Tijd voor actie!

Meer informatie: Loopbaanadvies Nederland


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden