Artikelreeks loopbaanadvies van Kenji Kensho (deel 3 en 4)

Koop een log-/inspiratie-/dromen-/doelen-/levens-/dag-boek! (deel 3)

Schrijven heeft een enorme kracht in zich om gedachten en denkbeelden expliciet te maken en expliciet te houden! Heb je wel eens het gevoel dat je in cirkeltjes aan het redeneren bent? Dat je van A naar B en weer terug gaat afhankelijk van de situatie of gemoedstoestand waar je jezelf in bevindt? Zou je willen dat je denkbeelden concreter, vaster zouden worden en minder zouden fluctueren? Dat kan vrij eenvoudig.

Ik beloof je dat als je eenmaal een aantal pagina´s hebt volgeschreven, getekend, of geklad, dat je over 30 dagen een stuk meer inzicht zult hebben in de zaken die gewoonlijk maar door je hoofd blijven zweven.

Dus de opdracht voor morgen is: Koop een notitieboek! Koop er eentje die jou persoonlijk aanspreekt, maar zorg dat het een duurzaam exemplaar is, want als je de kracht van het schrijven eenmaal hebt ervaren zul je merken dat je jouw boek intensief zal gebruiken. Tip: www.moleskine.com

In het volgende artikel worden concrete tips aangeboden die je kan gebruiken om te beginnen met schrijven.

De kracht van het schrijven – Hoe te beginnen? (deel 4)

Dit bericht helpt je op weg om een begin te maken met schrijven door middel van een aantal concrete schrijftips.

Ik heb zelf gemerkt dat schrijven niet vanzelf gaat. Ik heb er een jaar of twee over gedaan voordat ik een notitieboek kocht nadat ik er voor het eerst over had gelezen.

In het eerste jaar heb ik er letterlijk maar drie pagina´s in geschreven. Nu schrijf ik er wekelijks in en lees ik er bijna dagelijks in.

Het is zo verhelderend en bevestigend om je gedachtespinsels van een jaar terug te lezen. Je ziet je eigen ontwikkeling, want die wordt meetbaar. Je voelt dat je vooruit gaat en dat geeft vertrouwen. En vertrouwen is nu net het belangrijkste ingrediënt voor het zetten van concrete, zelfverzekerde stappen.

Waar begin je dan mee?

Omdat ik er zelf vrij lang mee heb gestoeid, bedacht ik mij dat ik anderen misschien kan behoeden voor de demotivatie die uitgaat van een slechte start. Daarom hieronder een aantal algemene en wat meer concrete opties om je op te richten. Houdt in ieder geval enkele navolgende bladzijden leeg, om later nog je lijsten en ideeën te kunnen aanpassen en uitwerken. De ontdekking van jezelf blijft namelijk een proces dat nooit ten einde is. De truc is om je te focussen. Pak één van de tips en werk die volledig uit. Schrijf jezelf leeg op dat ene onderwerp voordat je aan een volgende begint.

10 Schrijftips:

  1. Start in het wilde weg, schrijf op dat je niet weet wat je op wilt schrijven.
  1. Schrijf op hoe je jezelf voelt op dit moment en probeer dit zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk te beschrijven.
  1. Schrijf op dat je er van baalt dat je niet precies weet wat je wilt qua loopbaan en schrijf de frustratie van je af.
  1. Maak een lange lijst met dingen die je wilt in het leven. Van een wereldreis tot een ton per jaar verdienen, tot die wereldbaan vinden.
  1. Maak een lijst van zaken en activiteiten die je positieve energie geven en hebben gegeven. Zaken waar je een glimlach van op je gezicht krijgt. Zaken waarbij je een gevoel van triomf ervaart. Van voetballen bij de F-jes, tot ceremoniemeester zijn bij de bruiloft van een goede vriend of vriendin, tot een succesvolle presentatie die je hebt gegeven op je werk.
  1. Maak een lijst van werkwoorden die concrete taken aangeven en die jou aanspreken, die je leuk vindt om te doen.
  1. Maak een lijst van alle zaken waar je goed in bent. Bedenk hierbij wat je op beoordelingsgesprekken hebt gehoord, wat je ouders en vrienden tegen je zeggen, wat je als feedback hebt gekregen tijdens projectgroepjes op school of bij je studie.
  1. Maak een lijst van alle banen, of carrièremoves die je ooit overwogen hebt.
  1. Benoem de momenten in je leven waarbij je een activiteit hebt ondernomen die je een enorme kick gaf. Benoem het precieze moment, dat het iets met je deed, dat je de kick echt voelde. Probeer dan te beschrijven waar die kick vandaan komt. Het antwoord vindt je misschien niet direct, maar houd vast en probeer het steeds verder te specificeren, tot je VOELT dat je een haarscherp antwoord hebt.

10. Beeldt jezelf in dat je genoeg geld hebt, genoeg tijd, genoeg vrijheid, alles wat je nodig hebt, om even zonder enige beperking weg te dromen. Houdt dat vast en schrijf op wat je allemaal zou willen doen als alles mogelijk zou zijn.

Conclusie

De bovenstaande opties zijn slechts een klein aantal suggesties om mee te beginnen. Kies er voor nu maar een uit die je het meest aanspreekt en probeer die zo ver mogelijk uit te werken. Er zijn nog honderden lijstjes die je zou kunnen maken en die je absoluut allemaal, stuk voor stuk helpen om zaken helderder op het netvlies te krijgen. Alle lijstjes helpen, alles is een eerste stap! Alles maakt je gedachten meer tastbaar. Je hoeft alleen maar 1 stap te zetten. Ik wens je alvast veel succes en plezier bij die eerste stap.

Het volgende bericht kom ik terug op jouw eerste stap en geef ik je nog een tip om aan het schrijven te gaan en te blijven.

Meer informatie: Loopbaanadvies Nederland


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden