Wat zijn de voordelen van zakelijk flirten

Zakelijk flirten: de voordelen

Zakelijk flirten. Veel mensen hebben er een totaal verkeerd beeld bij en zien het als iets wat zeer ongepast is. Daarom is zakelijk flirten ook zo’n taboe. Maar wist je dat het zakelijk flirten heel subtiel is en dat je zakelijke succes er aanzienlijk door toeneemt?! Volgens de experts berust 15 procent van je zakelijke succes op kennis en vaardigheden. En de overige 85 procent is o.a. afhankelijk van hoe jouw gedrag en uitstraling overkomt op anderen. Tijdens sollicitatiegesprekken, presentaties, vergaderingen, en al die andere momenten waarop je zakelijk contact maakt kunnen lichaamstaal en uitstraling dus helpen anderen positief te beïnvloeden. Zakelijk flirten dus!

Flirten op het werk

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 3 op de 4 werknemers wel eens hebben geflirt met een collega. Ook is gebleken dat mensen er liever niet over praten als ze hebben geflirt op hun werk en er zelfs over liegen wanneer dit aan ze wordt gevraagd. Wel komt dit meer bij vrouwen dan bij mannen voor, want die hebben er minder een probleem mee om te flirten op het werk. het is ook gebleken dat mennen het leuker vinden dan vrouwen om een compliment over hun lichaam krijgen. Vrouwen denken dan al snel dat er verdere bedoelingen achter zitten.

Lichaamstaal

Het is gebleken dat de inhoud van je boodschap slecht voor 7 % bepalend is voor het resultaat. Je lichaamstaal draagt voor 55 % bij en de intonatie van je stemgeluid voor 38%. Dus door je lichaamstaal juist te gebruiken dwing je respect af, en niet door hetgeen je te melden hebt!

Oogcontact of lichamelijk contact?

Aan het begin en eind van een zakelijk gesprek zul je sowieso oogcontact moeten maken met je gesprekspartner. Als je dat niet doet, dan word je als onbetrouwbaar gezien. Maar bij fysiek contact ligt dit wel iets anders. Als je te dicht op iemand staat, wordt dit meestal als onprettig beschouwd. Probeer bij zakelijke gesprekken ten minste één meter afstand te houden. Aanrakingen zijn over het algemeen niet gepast, maar het is wel bekend dat mensen uit Zuid- en Oost-Europa en Zuid-Amerika sneller lichamelijk contact zullen zoeken dan mensen uit andere werelddelen. Dit blijft onschuldig bij het aanraken van een arm o.i.d. Houd er rekening mee dat een Aziatische gesprekspartner lichamelijk contact als zeer ongewenst en ongepast zou ervaren.

Sfeer

Wat heeft flirten voor zin als de sfeer niet goed is? Het is belangrijk dat je je ontspannen voelt en dat je in de juiste stemming bent. Zorg ervoor dat je gepast blijft en dat je timing goed is, anders is het resultaat averechts.

Luister naar je gesprekspartner

Als je niet aandachtig luistert naar je partner, dan zal hij dat direct doorhebben. Zorg ervoor dat je met je lichaam laat zien dat je luistert. Knik af en toe, en glimlach waar dat nodig is. Zorg er ook voor dat je rust uitstraalt, dus val de ander niet in de rede en maak zijn zinnen ook niet af, want misschien wilde hij iets anders vertellen dan je dacht.

S.O.F.T.E.N.

De letters soften staan voor:

Smile

Probeer regelmatig te lachen terwijl je spreekt. Hiermee geef je een positieve gesprekshouding aan en zal je ene positieve indruk achterlaten. Probeer veel te lachen maar niet té veel want hierdoor kom je juist onzeker over.

Open arms

Probeer je lichaam naar je gesprekspartner toe te richten. Met een open lichaamshouding kom je zelfverzekerder over en zal je gesprekspartner het makkelijker vinden om een gesprek met je aan te gaan en hij zal zich er ook beter bij voelen.

Forward lean

Leun een beetje naar voren wanneer je gesprekspartner aan het woord is. Hiermee laat je blijken dat je aandachtig luistert naar zijn verhaal.

Touch

Wees voorzichtig met het aanraken van je gesprekspartner. Een kleine aanraking is echter wel een manier waarmee je laat zien dat je aandacht hebt voor je gesprekspartner en dat je open staat voor zijn of haar verhaal. Het zal er ook voor zorgen dat je gesprekspartner zich meer op zijn gemak voelt bij jou en eerlijker is in zijn meningen.

Eye contact and handshake

Bij het zakelijke gesprek begin en eindig je met het schudden van een hand en met oogcontact. Tijdens het schudden van de handen kijk je de ander aan en je lacht erbij.

Nod

Wanneer je gesprekspartner aan het woord is, zal hij het zeker prettig vinden wanneer je af en toe schudt om te laten zien dat je luistert. Op deze manier moedig je hem ook aan om door te blijven praten, want je laat zien dat je het verhaal nog volgt.

Complimentjes

Het geven van goede complimenten zal misschien wat oefening vereisen, omdat je uiteraard niet als een slijmbal gezien wilt worden. Maar probeer mensen wel regelmatig complimenten te geven, omdat je zelf positiever over je omgeving zult denken en de mensen om je heen zullen positiever tegen jou aan kijken. Wees echter wel voorzichtig met zakelijke complimenten over het uiterlijk. Dit kan eigenlijk alleen wanneer je je gesprekspartner al zo lang kent dat jullie gesprekken meer naar de informele kant dreigen te gaan. Je kan bijvoorbeeld wel zeggen dat iemand een mooi pak aanheeft, maar niet dat iemand een mooie glimlach heeft bij een zakelijk gesprek. Maar meestal zullen zakelijke complimenten over andere dingen gaan, bijvoorbeeld een compliment over wat iemand de afgelopen tijd heeft bereikt.

Flirten, doen of laten?

Door gebruik te maken van je charmes zul je zeker je persoonlijke acceptatie vergroten en het vereenvoudigt het bereiken van sommige doelen. Let er wel op hoe dit over zal komen op de ander. Een beetje flirten en speels doen zal een ontspanning geven in de zakelijke omgang. Maar zorg ervoor dat je hier niet te ver in doorgaat, want dan zal het resultaat averechts zijn. Denk jij dat je de juiste balans weet te vinden? Ga er dan voor!

Bron

start2flirt.nl - zakelijk flirten

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden