Hoe maak je een CV met brief

Inleiding: wat is een CV?

Een CV (afgekort voor Curriculum Vitae en betekent levensloop ) is een lijst van je eigen persoonlijke gegevens. Deze lijst is van groot belang als je gaat solliciteren en moet er bijgevolg mooi uitzien en overzichtelijk zijn. Je CV wordt immers grondig bestudeerd door de eventuele toekomstige werkgever. Besteed dus de grootste zorg aan de opmaak van je werk verleden, persoonlijke gegevens en zelfbeeld. Wees ook eerlijk: hetgeen je vermeldt, kan gecheckt worden! 

Doel van een CV?

Een CV wordt gebruikt om je zelf te presenteren bij een bedrijf of instelling. Er zit ook altijd een sollicitatiebrief bij.

Hoe maak ik een erg goede CV?

Zo maak je een goede CV: -Zoveel mogelijk over je zelf vertellen: werkervaring, hobby's, opleidingen of dingen die je gehaald hebt zoals een autorijbewijs of in het bezit bent van een auto). -Netjes schrijven in je CV (geen afkortingen gebruiken als het kan, als het mag kan je je CV ook typen). -Probeer geen schrijf- of spelfouten te maken: je kan je werk laten controleren misschien door iemand anders of gebruik een Spel/schrijf-correctieprogramma). -Zorg dat je CV duidelijk is en ook overzichtelijk: gooi niet alles door elkaar).

Wat nu, nadat ik een CV heb gemaakt?

Je moet zorgen dat je je gegevens goed hebt geschreven en ga nog een keer na  of dat alles klopt.

Goed je CV vouwen zodat hij netjes past in een envelop. Vermeld je eigen gegevens op de achterkant van de envelop (op de vouw) zodat, als het niet goed verzonden is, je brief terug gestuurd kan worden.

Hierbij een plaatje van een voorbeeld:

Voorbeeld: 

Zorg dat je je de gegevens van de geadresseerde op de voorkant staat!  (dat is ook logisch natuurlijk)

Voorbeeld:

Voorbeeld van een CV:

Hoe maak ik dan een goede Sollicitatiebrief in het kort?

De beste sollicitatiebrief is een heldere uitleg over waarom je nou per se die baan of functie wilt hebben. Meestal als een startende werknemer heb je weinig werkervaring maar daarmee probeer je toch een mooi verhaal te maken over je stage ervaringen of misschien wel buitenlandse ervaringen.

Hierbij wat tips voor een sollicitatiebrief

 • Zorg dat de CV bij je sollicitatiebrief zit,
 • Hou de brief zo kort dat het op een A4 kantje past (maak hem dus niet langer dan een pagina)
 • Zorg dat je niet gaat schrijven zoals: ik schrijf deze sollicitatie brief omdat ik graag die functie wil. (probeer het dan anders te zeggen)
 • Sluit je sollicitatiebrief met een Hoogachtend of Met vriendelijke groet
 • Maak geen spel- of schrijffouten (controleer het een keer extra)
 • Vergeet je handtekening niet en daar weer onder je voornaam en achternaam.

ps;  er zit altijd een Witte regel tussen je slotzin en je handtekening, ook tussen je handtekening en je Voornaam en achternaam (ook tussen je Alinea's wat je hier onder ook in een voorbeeld ziet)

 • Maak een inleiding zoals hier onder:
 1. Inleiding (probeer een interessanten begin te maken, bijvoorbeeld waar je de baan of advertentie hebt gezien en waarom je het een interessante functie of baan vind.
 1. de motivatie voor die ene baan of functie die je nou juist net wilt (leg ook uit waarom)
 1. waarom dat je geschikt bent. vertel over je werk ervaringen,probeer wat over je te vertellen over waarom je geschikt bent.
 1. een goede afsluiting, de beste keus is; Graag kom ik met mijn persoonlijke gesprek mijn CV en Sollicitatie brief toelichten.

Een voorbeeld van een sollicitatie brief voor een CV: