Sollicitatiegesprek in een andere taal - tips

Sollicitatiegesprek in een andere taal

De meeste mensen zijn al zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek in het Nederlands, maar een sollicitatiegesprek in een andere taal brengt vaak extra onzekerheid met zich mee. Want je wilt immers graag bewijzen dat je de betreffende taal goed spreekt. Studenten maken vaak mee dat ze als schoolopdracht een sollicitatiegesprek in het Engels, Duits, Frans, Spaans of eventueel Italiaans moeten voeren. Maar ook in de praktijk zal het weleens voorkomen dat men een sollicitatiegesprek in een andere taal moet voeren. Met name bij beroepen waarin communicatie een grote rol speelt. Met onderstaande tips kun je je gelukkig goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek in een andere taal en je kansen op een baan (of een goede beoordeling voor de schoolopdracht!) aanzienlijk verhogen.

Tips voor een sollicitatiegesprek in een andere taal

  • Vertaal je sollicitatiebrief en CV ook naar de betreffende taal (zelfs als dit niet hoeft!). Door je sollicitatiebrief en CV te vertalen, zal je veel belangrijke woorden beter onthouden die ook van pas zullen komen tijdens het sollicitatiegesprek. Neem de sollicitatiebrief en CV ook mee naar het gesprek, of neem ze thuis goed door. Wanneer je tijdens het gesprek bijv. de vraag krijgt over jouw werkzaamheden o.i.d., kun je precies de juiste termen gebruiken.
  • Twijfel je over je kennis van de betreffende taal? Kijk dan enkele weken voor het sollicitatiegesprek zo nu en dan naar films in de betreffende taal, luister naar muziek in die taal, lees boeken etc. Alle kleine beetjes helpen om je iets zekerder te voelen tijdens het sollicitatiegesprek.
  • Ga je solliciteren naar een functie waarin moeilijke terminologie wordt gebruikt? Bedenkt dan goed welke vaktermen je op dat gebied in het Nederlands kent. Vertaal al deze vaktermen met een woordenboek of via internet naar de betreffende taal. Leer deze vaktermen uit je hoofd zodat je tijdens het sollicitatiegesprek punten kunt scoren door te laten merken dat je je in ieder geval in de terminologie hebt verdiept!
  • Probeer het sollicitatiegesprek van tevoren zo goed mogelijk voor te bereiden. Uiteraard kan je van tevoren niet weten welke vragen ze precies gaan stellen, maar er zijn altijd wel enkele standaardvragen die in (bijna) elk sollicitatiegesprek worden gesteld. Bedenk daarom goed van tevoren wat het bedrijf over jou te weten wil komen en welke vragen hierbij horen. Bereid van tevoren alvast antwoorden op verschillende voor.
  • In een sollicitatiegesprek wil je zelf natuurlijk ook vragen stellen. Zelfs als ze een uitgebreide website hebben waar je al vrijwel alles al hebt kunnen lezen, kun je beter enkele vragen stellen. Je komt op deze manier oprecht geïnteresseerd over. Probeer relevante vragen te verzinnen en vertaal deze naar de betreffende taal.
  • Versta je een vraag niet? Zeg dan eerlijk dat je de vraag niet verstaat. Vaak wordt de vraag dan herhaald en kort toegelicht. Door deze toelichting zal je de vraag meestal wel verstaan. Het komt ook voor dat de vraag op een simpelere manier wordt herhaald.

Tot slot

Veel mensen zien er tegenop om in een andere taal te moeten solliciteren. Het is prima om een beetje zenuwachtig te zijn, maar probeer de sollicitatie als een kans te zien om er achter te komen of je taalniveau van de betreffende taal goed genoeg is.