Waarom zou ik doorstuderen

Inleiding

Veel jongeren krijgen er mee te maken. De keuze van wel of niet doorstuderen. De beslissing van het wel of niet doorstuderen is een keuze die veel impact kan hebben in je toekomst. Ga je toch verhuizen naar een andere stad, kan je het financieel allemaal nog wel aan, heb je de motivatie er nog voor? Dit zijn allemaal spelende onderwerpen die meegenomen moeten worden in de keuze.

Informatie is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring (van MBO naar HBO naar universiteit) en ervaringen van vrienden & kennissen.

Waarom doorstuderen en waarom niet doorstuderen

Waarom doorstuderen

  • Het vergaren van kennis: Toch één van de belangrijkste beslissingen om door te studeren is het vergaren van meer informatie. Je krijgt meer kennis over het onderwerp dat je studeert en ook je algemene kennis waaronder o.a. je sociale vaardigheden zullen verbeteren.
  • Betere toekomstige baan: Doordat je doorstudeert zal je kennis waardevoller worden en dus jijzelf ook. Hierdoor is de kans op een beter baan groter en zal je waarschijnlijk meer salaris verdienen. Ook is je keuze groter uit een baan die bij je past.
  • Langer studentenleven: Hoe je het ook bekijkt, het studentenleven is toch wel één van de mooiste periodes uit iemand zijn leven. Doordat je langer zal studeren kan je langer genieten van deze periode. Het studentenleven is naast dat het ook gezellig is qua feesten en vele vrienden ook goed voor de toekomst. Als je actief bent tijdens je studentenperiode dan zal je veel mensen leren kennen en je kennissen kring dus ook groot zijn. Hierdoor creëer je, zonder dat je het misschien zelf weet, een sociaal netwerk wat altijd handig kan zijn in de toekomst.

Waarom niet doorstuderen

Tijd is geld Toch wel voor veel mensen de reden om niet door te studeren is het geld. Als je gaat werken dan zal je namelijk veel meer verdienen dan iemand die gaat doorstuderen. In de periode dat iemand werkt en de ander studeert, heeft degene die werkt al een aardig centje bij elkaar verdient. De degene die studeert moet dat geld nog maar bij elkaar zien te verdienen. Natuurlijk is het wel zo dat degene die doorstudeert waarschijnlijk een betere baan krijgt en ook later weer dat verschil in geld zal terugverdienen. Het collegegeld zal echter ook betaald moeten worden en met de toekomstige wet die bezuinigd op studiefinanciering, zal het in de toekomst er qua financiën niet makkelijker op worden.

Hoger en dus waarschijnlijk moeilijker onderwijs

Veel mensen hebben het na een paar jaar voortgezet onderwijs en daarna middelbaar- of hogeronderwijs het wel gezien met het leren. Als je doorgaat met studeren dan moet je beschikken over voldoende motivatie en doorzettingsvermogen. Tevens moet je jezelf de vraag stellen of je het niveau wel aan kan. Had je op je huidige school al moeite om bij te blijven, dan zal het op de nieuwe school zeer lastig worden. Ook moet je jezelf afvragen of je nog wel die paar jaar extra wilt studeren. Je zal gemotiveerd en assertief te werk moeten gaan om je doelstellingen te bereiken.

Overgang van de scholen

Elke overgang van een school naar een andere school is anders. Maar wat is er nu precies anders en hoe ervaar je dat? Hieronder twee overgangen van scholen die ik zelf heb meegemaakt.

Van MBO naar HBO

De meeste personen die op het MBO zitten komen van het VMBO. Hier ga ik uit van de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) niveau 4. Bij succesvolle afronding van deze opleiding krijg je toegang tot een HBO opleiding in dezelfde richting. Het grootste verschil tussen MBO en HBO is eigenlijk de hoeveelheid werk en de zelfstandigheid. Waar op het MBO alles bijna voor je klaar ligt, daar moet je op het HBO zelf meer op onderzoek uit. Tevens ligt de werkdruk hoger en zal je je dieper op de stof ingaan. Wat een voordeel is die MBO'ers hebben t.o.v. havisten die op het HBO zitten is dat zij al meer weten over de stof. Hierdoor zal je snel bekend zijn met de meeste informatie. Ook zal op het HBO vaker in projectgroepen gewerkt worden en zal er meer aandacht besteed worden aan het proces van de opdracht. Het is niet puur inhoudelijke kennis die gevraagd wordt, maar ook de omringende kennis zoals bijvoorbeeld vergaderen of het presenteren in het Engels wat net meer uitdaging creëert. Mijn ervaring is dat studenten die het MBO makkelijk doorlopen hebben, een grote kans hebben om ook het HBO succesvol af te sluiten.

Van HBO naar universiteit

Waarbij je voorzichtig kan zeggen dat het HBO eigenlijk een MBO plus opleiding is met meer dezelfde stof in een hoger tempo, daar gaat dit niet op voor de universiteit. De universiteit is een soort tweedeling tussen een onderwijsinstelling en een onderzoeksinstelling en jij als student komt er midden in terecht. Denk niet dat als je van het HBO afkomt dat je dieper op dezelfde stof in zal gaan, want dat is niet zo. Je gaat de stof vanaf een hele andere wetenschappelijke kant benaderen. Het proces is hier soms nog belangrijker dan het onderwerp zelf. Zelfdiscipline is een belangrijke factor voor studenten die de overstap gaan maken. Deze meeste zullen dan ook een schakelprogramma moeten volgen om aan te tonen dat ze het niveau aan kunnen. Mijn ervaring is, dat als je het schakelprogramma doorkomt, de kans groot is dat je je opleiding succesvol zal afronden.

Afsluitend

Let er op dat deze informatie geen beslissende factor is in de keuze die gemaakt moet worden. De zwaarte van de bovengenoemde punten zal voor de ene persoon hoger zijn dan van de andere. Het is daarom ook van belang dat degene die de keuze maakt zelf de afweging maakt en nog altijd zelf de beslissing maakt. Deze informatie is op basis van ervaringen van verschillende mensen en is er alleen meer ter ondersteuning van de keuze.

[http://www.leerwiki.nl ]