De kern van ondernemerschap

Ondernemer zijn

35917.jpegVoor de meeste mensen is ondernemerschap een beangstigende toestand. Want hoe kun je een gegarandeerd inkomen realiseren, als je niet bij een baas werkt? En hoe weet je zeker, dat je wel een product hebt, dat een gegarandeerd inkomen realiseert? Bij het ondernemerschap is het gegarandeerde inkomen echter niet het uitgangspunt.

Betrouwbaarheid en ondernemers

Als mensen het hebben over ondernemers, dan wordt er vaak over gesproken dat ondernemers een aantal persoonlijkheidskenmerken moeten bezitten. Nu kan ik die hier gaan opsommen, maar er zijn genoeg websites te vinden met informatie over het ondernemerschap en de bijbehorende eigenschappen.

Ik wil het hier hebben over iets wat vaak juist niet genoemd wordt als eigenschap van ondernemers. Terwijl het juist een eigenschap is die door veel klanten van ondernemers als uitermate belangrijk wordt beoordeeld. Het gaat dan om de eigenschap van betrouwbaarheid.

Betrouwbaarheid

35919.jpegDe eerste eis die klanten stellen aan een ondernemer is:

  • Kan ik als klant er op vertrouwen dat een ondernemer levert wat hij beloofd? Voor de meeste klanten is dat de belangrijkste eigenschap van een ondernemer.

Het volgende punt dat klanten belangrijk vinden als het gaat om betrouwbaarheid van de ondernemer is:

  • Bestaat hij nog als ik mijn product kom halen? Niet voor niets hebben veel klanten een afwachtende houding als het gaat om het kopen van nieuwe producten. Je weet maar nooit of de fabrikant of leverancier nog bestaat tegen de tijd dat je het product wilt hebben.

En het laatste tweeledige punt dat klanten belangrijk vinden bij betrouwbaarheid is:

  • Zal hij nog bestaan, als ik problemen krijg met het product en krijg ik dan wel de juiste service? Ook hier geldt weer voor, dat klanten een afwachtende houding aannemen en vaak bij klanten die hun voor zijn gegaan informeren over deze punten. Niet voor niets zijn al die vergelijkingssites een succes. Je krijgt er namelijk niet alleen informatie over het product maar ook over de leverancier. En met die informatie kun je inschatten of je waar krijgt voor je geld, niet alleen in de vorm van het product, maar ook in de vorm van zekerheid en service.

De instelling van de klant

Het kan klanten dus ook niet zoveel schelen of een ondernemer goed met geld om kan gaan, goed is in het bedenken van nieuwe producten, een volhouder is, daar gaat het ze niet om. Het enige wat een klant wil is dat de ondernemer doet wat hij beloofd en er straks nog steeds is als er problemen zijn.

Vraagt de klant om een damesfiets, dan wil hij een damesfiets krijgen en niet een kinderfiets. Vraagt een klant om een advies over personeelszaken, dan wil hij advies krijgen over personeelszaken en niet iets horen over beleggen in aandelen.

Heeft de klant een horloge dat niet meer loopt, dan wil hij geen verhaal over de oorzaak, maar een horloge dat tegen een redelijke prijs gerepareerd wordt. En niet een reparatie die na drie maanden herhaald moet worden. Want dan kan hij net zo goed een nieuw horloge krijgen of kopen.

Waar het dus eigenlijk op neerkomt, is dat de klant kan vertrouwen op wat de ondernemer belooft.

Nu is het grootste probleem voor wat betreft betrouwbaarheid van levering van een product of service voor een ondernemer natuurlijk het feit, dat het een imago aspect is.

Het ondernemers imago

Iedere ondernemer weet, dat de meeste klanten vanuit hun beeld van de wereld en dan vooral de wereld van leveranciers hun beslissing om iets te kopen doen. Een leverancier met een onbetrouwbaar imago, of dat nu gaat over het nakomen van beloftes of het leveren van een betrouwbaar product, weet dat hij verloren is. Want een leverancier kan nog zo betrouwbaar zijn, als de klant het beeld heeft dat de leverancier onbetrouwbaar is, dan loopt hij een deur verder.

Een mooi voorbeeld van de invloed van het betrouwbaarheidsimago is het imago dat de autofabrikant Mercedes-Benz jarenlang had. Als er één automerk bekend stond om zijn betrouwbaarheid als product en leverancier, dan was het Mercedes-Benz. Niet voor niets kopen er nu nog steeds massa's mensen een Mercedes-Benz ondanks het feit, dat je tegenwoordig steeds vaker hoort dat een auto van Mercedes-Benz geen garantie is voor onbezorgd rijden. Als je dat wilt dan kun je beter Toyota gaan rijden.

Niet voor niets zie je veel ondernemers in hun reclame uitingen juist de nadruk leggen op hun betrouwbaarheid en kwaliteit. En niet voor niets vragen ondernemers met alle plezier het predikaat hofleverancier aan, als symbool voor hun betrouwbaarheid.

Ondernemers zullen er dan ook alles aan doen om te voldoen aan de verwachtingen van hun klanten als het gaat om de betrouwbaarheid van hun levering, hun product en hun bestaan. En als dat niet kan, dan moet er maar voor gezorgd worden, dat je de goedkoopste bent in jouw buurt of branche.

Conclusie

35918.jpegOndernemerschap gaat niet over volhardendheid, eigenwijsheid, marketing onderzoek, financiële risicos, productontwikkeling, personeelsbeleid, maar over betrouwbaarheid. Vindt de klant je betrouwbaar, dan ben je binnen. Vindt de klant je onbetrouwbaar, dan kun je maar beter de goedkoopste van alle leveranciers zijn. Want voor veel klanten geldt nog steeds voor een dubbeltje op de eerste rang, maar alleen als het niet ander kan.

Afbeeldingen

Een beetje zekerheid door Rike  / pixelio.de

Rode knoop door Lupo  / pixelio.de

Blauwe knoop door Lupo  / pixelio.de

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden