Hoe je met vormgeving meer klanten en omzet krijgt

Als (startende) zelfstandige ondernemers bij mij komen voor een website, dan doelen ze vaak op een online visitekaartje. De website hoeft weinig interactiviteit te bieden en wordt met name als achtergrondinformatie voor potentiële klanten gebruikt. In veel gevallen valt er meer uit te halen dan dat. Het kost wat tijd om een "online community" om je heen te bouwen, maar wanneer dit eenmaal is gelukt is het een prachtige klanten- en inkomstenbron.

Als je eenmaal hebt besloten om ook klanten via de website binnen te halen dan is het goed om meer te weten over usability. Zodra je inzicht hebt in hoe gebruikers jouw website bekijken kan je hierop inspelen en meer klanten binnenhalen dan je voorheen deed. Je optimaliseert de website richting het doel wat je voor ogen hebt. Om je op weg te helpen deel ik in dit artikel 3 simpele vormgevingstips waarmee je meer klanten en omzet zult genereren.

1: Plaats één actieknop, call-to-action

Elke pagina van jouw website heeft een doel. Dat kan bijvoorbeeld informeren, werven of verkopen zijn. De laatste twee vergen een actie van de gebruiker. Je wilt dat ze een formulier invullen of iets van je  kopen. Wil je de conversie op deze pagina's zo hoog mogelijk hebben dan is het van groot belang dat er één knop direct in het oog springt waarmee deze actie kan worden uitgevoerd. Focus je dus op één specifieke actie die een bezoeker uit moet voeren en verwijder alle andere actie-mogelijkheden van de pagina. Heb je bijvoorbeeld een productpagina waarop details van een product staan? Dan zorg je dat er een duidelijke knop is die bijvoorbeeld het opschrift "Bestel direct" draagt. Zorg voor een korte tekst of duidelijk symbool zodat in een oogopslag kan worden gezien wat er op de pagina kan worden gedaan. Controleer of je dit in orde hebt door de pagina te openen, er twee seconden naar te kijken en vervolgens weg te klikken. De knop (de call-to-action, oproep-tot-actie) moet achterblijven op het netvlies.

2: Creëer witruimte en let op kleurgebruik

Om de call-to-action op te laten vallen moet de knop in het oog springen door bijvoorbeeld een felle kleur of opvallend lettertype. Als je het kleurgebruik op de rest van de pagina beperkt valt de knop extra op. Je kunt dit versterken door rondom de knop witruimte te creëeren. Hierdoor wordt het opvallende effect en de kans dat gebruikers erop klikken sterk vergroot.

Wil je simpel een opvallende button maken? Gebruik dan de website cooltext.com

3: Gebruik gezichten

Bij het openen van een website zien gebruikers eerst de beelden, daarna pas de tekst. Een foto kan direct worden "ingelezen" maar tekst heeft meer tijd nodig. Daarom zijn beelden op een website heel belangrijk. Mensen laten zich onbewust leiden door de beelden van jouw website. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van gezichten. De richting waarin een gezicht kijkt geeft vaak de focus van de pagina aan. Heb je dus een knop die je extra aandacht wilt geven, plaats daar dan een foto naast van een man of vrouw die richting de knop kijkt; Conversieverhoging gegarandeerd.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden