Coaching en RET-methode

Als coach kan men verschillende technieken gebruiken om tot verheldering te komen van vraagstukken of situaties en de daarbij gepaard gaande gedachten, emoties en gedrag.

Een van die methodes is de RET-methode: een methode die tot zelfinzicht stimuleert en het grip krijgen op gedrag dat men graag veranderen wil. Vaak zijn wij mensen ons niet bewust van ons eigen perspectief. De RET-methode helpt om dat perspectief te verduidelijken.

Verkrijgen van zelfinzicht

Daar waar kennis en inzicht bestaat is de kans op verandering sterk aanwezig. Het verkrijgen van zelfinzicht door bewustwording van je eigen perspectief, is de eerste vruchtbare stap om veranderingen te realiseren. Immers, als men geen kennis verkrijgt, dan zal inzicht niet mogelijk zijn en blijft men zitten in hetzelfde schuitje. Met de RET-methode kun je je bewust worden van situaties-gedachte-emotie- en gedrag. De RET-methode stimuleert tot een bewuste en structurele analyse. RET staat voor RATIONEEL EMOTIEVE THERAPIE. Het is een methode om de persoonlijke effectiviteit en het plezier in het leven te vergroten. Hier onder zal ik een nadere toelichting geven over de stappen van de RET-methode.

De volgende volgorde zal gehandhaafd worden bij de onderstaande uitleg: • De uitgangspunten van de RET-methode • De theorie van de RET-methode: het ABC-schema • Het toepassen van de RET-principes • Het concentreren op uw ideeën en gedachten

De uitgangspunten van de RET-method

•Leef intens en breng de korte- en lange termijn doelen met elkaar in evenwicht .

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden waarbij je niet alleen vandaag, maar ook morgen gelukkig kunt zijn. Denk niet in of/of, maar in en/en! Vergelijk het genot op dit moment met het genot – en de ongemakken- die je in de toekomst kunt verwachten en maak een weloverwogen beslissing met iedere actie om een doel te bereiken. Of het nu gaat op korte termijn, zoals eten – drinken – alcohol – sex etc... Of het gaat om lange termijn doelen, zoals niet uitgeput raken – geen overgewicht ontwikkelen – etc..... Probeer de lange termijndoelen op te splitsen in kleinere korte termijndoelen. Een berg blijft een berg, maar als je er stuk voor stuk iets uitslaat zal de berg afnemen. Het werken aan doelen zal dan motiverender en gemakkelijker zijn.

• Iedereen kan fouten maken – ook jij! Niets in het leven is feilloos, want alles heeft zijn zwakte.

Een diamant kan alleen onder bepaalde druk gevormd worden, zonder een andere kracht zou de diamant nog niet eens bestaan en dat maakt het ook zwak. Het is beter om bewust te worden van je eigen perspectief en de valkuilen die erbij voorkomen. Als men bewust is van een fout of zwakte, dan is verstoppen niet een oplossing, maar een tijdelijke illusie. Iets wat weggestopt wordt daar kan niet mee gewerkt worden en is dus een verandering niet mogelijk en dat wat bereikt wordt blijft onstabiel. De RET-methode laat u zien hoe u uzelf kunt accepteren, zelfs al haalt u uw doelen niet. Vergeet niet! U bent niet zelf uw succes of uw falen.

• Wees kritisch en beoordeel het eigen en andermans gedrag,( maar wijs jezelf of de anderen.)

Houdt rekening met het volgende:

  • Ik ben niet mijn gedrag, maar ik ben er wel verantwoordelijk voor.
  • Ik ben niet mijn gevoelens, maar ik ervaar ze.
  • Ik ben niet mijn gedachten , maar ik heb ze.
  • Al kunnen mijn gevoelens, gedachten en gedragingen in de loop van de tijd veranderen, ik blijf dezelfde persoon.
  • Als ik ‘slechte’ dingen denk en voel, en mij ‘slecht’ gedraag, volgt daar niet uit dat ik zelf slecht ben.
  • Als ik mij ‘goed’ gedraag, ‘goede’ dingen denk en voel, volgt daar niet uit dat ik zelf goed ben.
  • Ik ben een continu veranderende persoon, het is een proces waarin zowel goede als slechte dingen voorkomen.
  • Aangezien ik niet mijn gevoelens, gedachten en gedragingen ben, kan ik toegeven dat sommige hiervan ‘verkeerd’ zijn omdat ze mezelf of anderen benadelen. Ik ben niet slecht omdat ik zo denk of doe. Wel heb ik er baat bij ze te veranderen. Ik kan ze daarom ook maar beter veranderen – niet om mezelf te bewijzen, wel om meer plezier in het leven te hebben.
  • Ik hoef mijzelf niet te veroordelen of af te wijzen. Ik kan wel toegeven dat ik verantwoordelijk ben voor bepaalde dingen die ik heb gezegd, gedacht of gedaan en dat ik er spijt van heb. Ik hoef mezelf dat echter niet te verwijten of mij er schuldig over te voelen. Ik kan mij schuldig voelen over wat ik gedaan heb, maar niet over de persoon die ik ben. Ik heb altijd een keuze over hoe ik mezelf beoordeel.

Veranderingen aan je gedachten, gevoelens en gedrag met als reden te bewijzen dat je goed of een waardevol persoon ben, is niet de juiste reden. Doe het omdat jezelf meer plezier wilt hebben en voldoende van jezelf houdt.

  • De verantwoordelijkheid voor je gevoelens ligt bij jezelf...je bepaald je eigen realiteit.

Onze gevoelens en belevingswereld wordt bepaald door de bril die je jezelf opzet. Jouw perspectief bepaald hoe je je voelt. Door jou perspectief te wijzigen en aan de slag te gaan met de RET-methode zullen gedachtegangen veranderen en daarmee ook je gevoelens. Verander je kijk naar de realiteit en je veranderd het gevoel. Geef een ander nooit de schuld betreffende een gevoel dat in jou heerst. We creëren onze eigen gevoelens, wees er bewust van. Een ander kan jou geen gevoel geven. Het gevoel komt van binnen en niet van buiten.

  • Niets is voor 100% slecht, verschrikkelijk of rampzalig! Waar donkerheid heerst bestaat ook licht. De een kan niet zonder de ander. We moeten alleen weten hoe wij dat licht kunnen vinden. Onze eigen geest vertroebelt onze visie en belemmerd onze zoektochten.

Blijf problemen in de juiste verhouding zien, want iets is immers nooit geheel slecht. Er kan altijd nog iets ergers verzonnen worden. Dat bagatelliseert niets weg van het gevoel, maar maak het niet erger als dat het al is.

De theorie van de RET: het ABC-schema

Om de theorie van de RET-methode te laten werken, dien je het toe te passen je gevoel, denken en gedrag. Net zo makkelijk als het ABC.

A = GEBEURTENIS, SITUATIE (Activating event)

Vaak gaat het hierbij om een onprettige gebeurtenis, maar kan ook over een belemmering gaan die u tegenhouden om uw doelen te bereiken of een wens die je wilt vervullen.

B = GEDACHTEN, IDEEËN (Belief) Dat wat je denkt of zegt tegen jezelf tijdens zo een situatie. Hoe evalueer of beoordeel je de situatie.

C = Consequentie, gevolg. (Consequence) Dit staat voor het gedag dat je vertoont, nadat je het beoordeelt hebt op basis van de situatie interpretering.

G = DOELEN (Goals) Dit zijn de doelen die geblokkeerd worden. Als je gedachten, gevoelens en gedrag je belemmeren bij het behalen van jou doelen, dan is dat zelfondermijndend en verandering is wenselijk.

Hoe wijzig ik mijn gedachten ?

D = UITDAGING, (ZELF)ONDERVRAGING (Disputation)

Hierbij is de eerste stap tot verandering om de eigen irrationele niet productieve gedachten aan te vechten. Blijven analyseren totdat ze veranderen in productieve gedachten.

E = EFFECTIEVE NIEUWE OPVATTING, OPSTELLING (Effective)

Dit gebeurd door rationele zelfondervraging. Men kan zich ook door een neutraal persoon, zoals een coach laten ondersteunen. Een buitenstaander wordt niet beïnvloed door de situatie en het gevoel en zodoende kunnen gedachten objectiever en vanuit een ander perspectief benaderd worden.

RATIONELE EN IRRATIONELE IDEEËN

Tijdens situaties hebben wij mensen meestal een innerlijk gesprek met onszelf. Deze gedachten zijn de B’s bij de RET-methode: gedachten, meningen, normen en waarden, interpretaties, opvattingen, verwachtingen etc.

Rationele ideeën zijn gedachten die productieve gevoelens en productief gedrag opleveren.

Irrationele ideeën zijn gedachten die niet leiden tot doeltreffend gevoel en gedrag.

In hoofdzaak zijn er drie irrationele gedachten (IB’s) verantwoordelijk voor het ontstaan van zelfondermijnende gevoelens en gedragingen. De drie belangrijkste eisen zijn:

EIS 1 Ik MOET goede prestaties leveren en/of gewaardeerd worden door de mensen die belangrijk voor mij zijn, anders ben ik als mens niets waard. Deze gedachten zadelen je snel op met angst, depressie en waardeloosheid. Het weerhoudt ons om risico’s te nemen die vaak nodig zijn om veranderingen te realiseren in ons zelf.

EIS 2 Jij MOET me rechtvaardig en zorgvuldig behandelen en mag me niet frustreren, want anders ben je een slecht en laaghartig wezen! Deze gedachten veroorzaken kwaadheid, woede, razernij, oorlogen en zelfs volkerenmoord!

EIS 3 Alles MOET in mijn leven gaan zoals ik wil en ik moet me beschermd weten tegen pijn en ontbering. Zo niet, dan is het leven ondraaglijk en zal ik mij nooit gelukkig voelen. Dit leidt gewoonlijk tot een laag tolerantie,- en frustratievermogen, depressie, uitstelgedrag en verslaving.

In onze gedachten zijn wij zo vaak onnodig streng door te denken in MOETEN. Beter is het om onze eisen te veranderen in wensen (ik wil graag, het zou prettig zijn als, ik geef de voorkeur aan, etc.)

Dat er in het leven naast het geluk ook rampspoed bestaat weten wij allemaal. De RET-methode helpt om meer grip op de situaties en jezelf te verkrijgen. Door op een structurele manier jezelf vragen te stellen vergroot je zelfinzicht en dat is het uiteindelijke doel. Pas dan is verandering mogelijk. Vaak als er rampspoed gebeuren sluiten wij ons af tegen de pijn of verdriet van een eventueel volgende rampspoed. Als mensen dat doen bestaat het gevaar dat de verbinding tussen verstand en het gevoel verloren gaat. Wacht niet te lang om op zelfonderzoek te gaan.

De RET-methode vergroot het zelfinzicht.

  • Mijn website: www.holistischcoachreinforcement.nl


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden