Hoi; begroeting of meer

Hoi; begroeting of meer?

Dit artikel gaat over hoi, hoi is een veel gebruikte term die in een zeer brede context haar intrede heeft gemaakt. Aangezien hoi zich eenvoudig leent voor afkortingen en in de volksmond een positieve bijklank kent, ligt het voor de hand om verenigingen en organisaties met hoi aan te duiden of er een directe danwel indirecte verwijzing naar te maken.

Mijn zoektocht naar de term hoi begon op het internet, Google kwam uit op ongeveer 86.miljoen hits, daar ik toch met lichte verwonding opmerkte dat het er niet meer waren, geeft dit toch op zichzelf al blijk dat de term hoi een veelgenoemde is in Nederland maar zeker ook daar buiten.

Herkomst

De term “hoi” zoals deze in de spreektaal gebruikt wordt stamt af van de gelijknamige uitroep die, naar overlevering, spontaan ontstaan zou zijn na 1950 dit in samenkomst met de Engelse variant ahoy. Waarbij een voor de hand liggende variant schip ahoy, die weer verwijst naar een tegemoet komend schip, wat in de scheepsvaart weer een gebruikelijke uitroep is.

Gebruik

Hoi als term in de spreektaal kent subjectief aan het veelvuldige gebruik ervan weer een aantal subgroepen waar de term verder gebruikt in kan worden. Globaal kan gebruikt worden als uitroep van begroeting of vreugde. In het dagelijks doen en laten moet ik opmerken dat deze twee betekenissen van de term hoi verassent vaak samengaan waardoor een grens tussen beiden betekenissen niet geheel duidelijk te stellen is. Er is echter in de spreektaal wel een duidelijk verschil in het gebruik van de term. Bijvoorbeeld bij “hiep hoi” wordt duidelijk verwezen naar een gevoel van euforie, waarbij de term hoi dus dient van uiting van blijdschap, naar een voorbeeld van Wikiperdia zou de term hoi te vergelijken zijn met de Engelse uitspraak “yes”, waarbij ik moet aanteken dat deze vergelijking niet geheel juist is aangezien in een vergelijkbare vorm vaak gebruikt wordt om aan te duiden dat een bepaald doel behaald is, dan wel geslaagd is. Dit hoeft bij het gebruik van hiep hoi echter niet te gelden aangezien het frivole gevoel uitsluitend in de term benadrukt wordt. Het is in deze contreien dan ook ongebruikelijk de term hiep hoi zodanig te gebruiken als bij een begroeting, waar ik hierna op zal komen.

In het in intermenselijke aanspring tot communicatie wordt vaak de term hoi als zodanig gebruikt. Hierin dient hoi louter als begroeting en heeft dus verder geen linguïstische bijbedoeling van vreugde, al is het niet ongebruikelijk dat de term hoi ook in deze context een toch wel euforische bijklank heeft. Aangezien, een begroeting over het algemeen een vrolijke bijklank heeft zou dit tevens een verklaring kunnen zijn voor de eerst beschreven betekenis van hoi. Als laatste kan hoi gebruikt worden als afsluiting van een conversatie, vergelijkbaar met vaarwel, tot ziens et cetera. Dit is eigenlijk een soort verlengde van hoi als begroeting.

Hoi polloi

In dezelfde periode van de term hoi haar intreden had (rond 1950) is teven de hoi polloi ten tonelen verschenen waarmee naar “de menigte” wordt verwezen. De term hoi polloi heeft dus met betrekking tot betekenis weinig met de term hoi te maken, wat ook is terug te vinden in de etymologie ervan. Hoi polloi is een samentrekking van het Griekse “ho”, wat “de” betekend en “polus”, wat naar “velen” verwijst. Letterlijk zou hoi polloi dus “de velen” betekenen.

Verdere verwijzingen

Hoi kan onder anderen verder nog verwijzen naar:

HOI, Instituut voor Media Auditing, Het Oplage Instituut

Hoi-stichting: hulp osteogenesis imperfecta, een zeldzame broze bottenziekte

HOI, als afkorting van Hoe overleef ik, een jeugdboekenserie

House of Inspiration

Hội An, een kuststad in Vietnam

Đồng Hới, de hoofdstad van een provincie uit Vietnam

Hoi Jeon Moo Sool, een vechtsport

Hearts of Iron, een computerspel