Hoe knoop je een gesprek aan met een vreemde

Inleiding

Een goed gesprek voeren met een vreemde is niet makkelijk. De meeste mensen zijn dan ook niet in staat op een leuke en spontane manier met andere mensen te praten. Ze zijn zenuwachtig voor het gesprek, laten een ongemakkelijke stilte vallen of weten niet goed wat ze moeten zeggen of hoe ze zich moeten gedragen. Als dit jou bekend in de oren klinkt, maak je dan vooral geen zorgen. Iedereen vindt het wel eens eng om een gesprek te voeren. En toch is iedereen in staat om en goed gesprek aan te knopen met die persoon naast je in de trein, op je werk of in de supermarkt. Als je eenmaal een goede opening hebt gevonden verloopt het gesprek zelf vlotjes. Maar hoe begin je dan een gesprek met een vreemde?  

Aandachtspunten

Let op je lichaam!

Het belangrijkste bij het voeren van een gesprek is ongetwijfeld je lichaamshouding. Naast de inhoud van een gesprek let je gesprekspartner – vaak onbewust – namelijk ook nog op je lichaamshouding. Wanneer je met je armen over elkaar staat, met je telefoon speelt of de andere kant op kijkt, kom je niet zo geïnteresseerd over. En bij een gesprek is het natuurlijk belangrijk dat je interesse toont! Laat je telefoon dus in je broekzak zitten, richt jezelf op je gesprekspartner en kijk deze in de ogen, zodat jullie echt contact hebben. Wanneer je zit kun je het beste een beetje naar je gesprekspartner toe leunen om duidelijk te maken dat je echt geconcentreerd aan het luisteren bent. Ook een glimlach op je gezicht doet wonderen om een leuk gesprek aan te knopen. Laat met je lichaam zien dat je er in ieder geval voor open staat!

Het gespreksonderwerp

Naast de twijfel over bepaalde lichaamshoudingen zijn veel mensen ook onzeker over het onderwerp van het gesprek. Ze weten niet goed waar ze een gesprek over moeten voeren, maar willen wel zorgen dat de ongemakkelijke stilte ophoudt. Als je niet weet waarover je een gesprek moet voeren, begin dan gewoon ergens! Klets maar wat weg en kijk waar je terecht komt. Zomaar een praatje kan het begin betekenen van een diepgaand gesprek of een waardevolle vriendschap. Maar waarover praat je dan? Zoek iets wat jullie beiden gemeen hebben. Sta je op een feestje naast iemand die je niet kent? Vraag dan waar de persoon het feestbeest van kent. Sta je in de supermarkt naast een vreemde? Begin over het avondeten of over het weer. Zoek naar overeenkomsten of naar onderwerpen waar jullie allebei enigszins verstand van hebben, dan zal je merken dat het ijs gebroken is en het gesprek vlotter verloopt.

Toon interesse

Een derde belangrijk aandachtspunt lijkt heel vanzelfsprekend, maar wordt toch nog vaak vergeten: toon interesse. De meeste mensen denken dat ze interesse tonen omdat ze luisteren, maar vaak luisteren ze zo passief, dat ze de belangrijke gegevens in een gesprek helemaal niet opnemen. Ze zijn een half uur na het gesprek alweer vergeten wat er eigenlijk gezegd was en doen daarmee afbreuk aan de waarde van het gesprek. Probeer dus actief te luisteren en de belangrijkste zaken van het gesprek in je op te nemen. Je hoeft natuurlijk niet alles te onthouden, maar als je wat feiten in je opneemt zal de andere persoon dat waarderen en kun je de volgende keer bovendien makkelijker opnieuw een gesprek aanknopen, omdat je al enige voorkennis hebt! 

Conclusie

Een gesprek aanknopen met iemand die je niet kent is voor veel mensen moeilijk. Toch is iedereen in staat om een leuk gesprek te voeren. In dit artikel staan enkele aandachtspunten voor het voeren van een goed gesprek. Het belangrijkste is dat je op je lichaamshouding let. Wanneer je met hele andere dingen bezig bent is dat ook te zien aan je lichaam. Oogcontact maken is ook belangrijk. Het onderwerp waar je over praat kan te maken hebben met een overeenkomst tussen beide gesprekspartner of iets waar jullie beiden enigszins verstand van hebben. Een laatste aandachtspunt is natuurlijk het tonen van interesse. Probeer zo actief mogelijk te luisteren en onthoud de belangrijke feitjes. Veel succes met het voeren van een leuk gesprek met een vreemde! Je zult er van opkijken hoe een simpel gesprek je leven kan verrijken!

Wil je ook weten hoe je een gesprek op een goede manier beëindigt? Klik hier! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, JanB46