Gezonder of fitter worden

Het moderne bestaan

Dieren bewegen bijna uitsluitend voor hun levensonderhoud. Ook mensen bewogen in een ver verleden van nature voldoende om eten te verzamelen. Tegenwoordig hoeft de moderne mens alleen nog maar op een stoel te zitten om in zijn levensonderhoud te voorzien. Dit is een regelrechte aanslag op de gezondheid.

Inactiviteit veroorzaakt veel fysieke problemen zoals; een slechte hart en longfunctie, rugklachten, schouderklachten, nekklachten, overgewicht. Als je het over meer bewegen hebt is het goed om te bedenken dat alle beweging goed is. Het is echter sterk afhankelijk van je doelstelling wat goed genoeg is. Er zijn namelijk verschillende vormen van bewegen.


Trainen, fitness en gezondheid

Trainen voor je gezondheid

Lichamelijke activiteit omvat alle dagelijkse routine activiteiten, zoals werk gerelateerde beweging en boodschappen doen. Trainen en sporten is een geplande herhaalde beweging die de fysieke fitheid bevorderen. De overheid probeert via campagnes Nederland gezonder te krijgen. De nadruk ligt hierbij op lichamelijke activiteit. Het is fijn te weten dat je met een minimum aan activiteit (20 tot 30 minuten per dag) je leven kunt verlengen en je gezondheid kunt bevorderen.

Trainen voor fysieke fitheid

Het paradoxale is dat er gezondheidsvoordelen bereikt kunnen worden met lichte activiteiten. Er is echter veel meer nodig voor fysieke fitheid, of specifieker; een goede spierkracht, een goed uithoudingsvermogen en een goede lichaamssamenstelling. Dit kan alleen bereikt worden door het lichaam uit te dagen door regelmatige training. Je kunt niet verwachten dat je een slank en sterk lichaam krijgt zonder je spieren te trainen. Ook kun je, zonder tijd uit te trekken om een goed stretchprogramma te doen en een effectieve training van je buik- en rugspieren af te werken, rugklachten niet verminderen. Kortom; om echt fit te zijn moet er ook gewerkt worden.

Wat is dat eigenlijk? Trainen

Een veel gebruikte definitie van training is: 'Het regelmatig en systematisch toedienen van, in omvang en intensiteit toenemende, belastingprikkels met de bedoeling het prestatievermogen te laten stijgen'. Wat precies onder prestatievermogen wordt verstaan zal afhankelijk zijn van de tak van sport. In fitness wordt met prestatievermogen meestal bedoeld: meer spiermassa, meer spierkracht, minder vetmassa, een betere spierdefinitie, fitter, gezonder en een mooier uiterlijk.

Gezond en fit

Gezondheidsvoordelen kunnen al bereikt worden met lichte activiteiten. Er is echter veel meer nodig voor fysieke fitheid. Inmiddels hoeven we niemand meer te overtuigen van de voordelen van trainen. De moderne mens is zich er steeds meer van bewust dat: ‘rust roest’ en daarom trainen er steeds meer mensen. De populairste vormen van trainen op dit moment vindt je in de moderne fitnessclubs.

In beweging

De wereld staat niet stil, en is continu in beweging. We eten nu anders dan 25 jaar geleden, we rijden in andere auto’s en ook ziet onze kleding er anders uit. De wereld van trainen, fitness en gezondheid is ook continu aan het veranderen. Oefeningen die we gisteren nog als goed beschouwden, zijn vandaag alweer vernieuwd. De fitnesstrainingen worden steeds door experts onder de loep genomen en verbeterd. Laat je dus door experts begeleiden en kom in beweging, op weg naar fysieke fitheid én gezondheid!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden