Motivatie om te blijven sporten

Voornemens met verleiding

Maraton.jpg

Goede voornemens voor het nieuwe jaar, wie heeft ze niet. Sporten is een van de goede voornemens die veel mensen hebben. Een goede start is er vaak wel. Maar het volhouden om een of twee keer per week te gaan sporten is toch even iets anders. Vol enthousiasme beginnen veel mensen in de sportschool of ergens anders aan een sportavontuur. Maar na een paar maanden komt de verleiding om een keertje over te slaan. Je zit even niet zo lekker in je vel, het is koud buiten of er komt een leuke film op de tv.

Discipline en doorzettingsvermogen

Fitness1.jpg

“Een keer niet gaan is toch niet zo erg, het lukt me ook wel als ik niet zo streng voor mezelf ben”. Hier begint de terugval in het oude patroon. Vele zijn voor de zomer dan ook al weer afgehaakt. Toch lukt het veel mensen wel, terwijl ze aan dezelfde verleidingen bloot staan. Ik wil je zeker niet ontmoedigen, in tegendeel, maar de helft van de mensen die een abonnement nemen bij een sportschool haken binnen een jaar weer af. Mensen die zelf een of twee keer in de week gaan hardlopen houden het al sneller voor gezien. Wees eerlijk, sporten omdat het moet is niet leuk. Maar we willen ons in de zomer tóch vertonen in bikini of zwembroek. Of we moeten sporten omdat onze gezondheid te wensen overlaat. Eén voordeel heb je dan wel, je hebt namelijk een doel. Sporten moet vooral leuk zijn zodat je ook graag gaat sporten. Als sporten niet leuk is, zal het sportavontuur snel genoeg eindigen. Je zult jezelf steeds moeten blijven motiveren. Er is discipline en doorzettingsvermogen nodig om te blijven sporten.

Reden waarom sporten moeilijk vol te houden is

Er is geen doel om te sporten

Ga niet zomaar in het wilde weg sporten maar bepaal een doel. Als het sporten ergens toe leid is het ook makkelijker vol te houden. Wil je afvallen dan moet je jezelf een doel stellen, zoals 2 kilo of 5 kilo en in welke tijd, een maand of twee maanden. Stel wel redelijke doelen die haalbaar zijn. Het kan ook een doel zijn om bij de volgende kleding aankoop een broek of jurk één maatje kleiner te kunnen kopen.

Het sporten wordt niet opgebouwd en er is geen geduld

Als er ineens veel te hard getraind wordt is het gevolg vermoeidheid en spierpijn. Dit is niet bepaald motiverend. Zorg dus dat je goede begeleiding hebt. In goede sportscholen zijn mensen aanwezig die een trainingsprogramma samen stellen dat op jou doel afgestemd wordt. Met een goed programma loop je niet te hard van stapel en kan sporten leuk blijven.

Er zijn geen meetbare doelen

Laat regelmatig je vorderingen noteren door de begeleiding, zodat je kunt zien dat je het niet voor niks doet. Conditie is goed op te bouwen als je de vorderingen noteert. Meer conditie betekent lekker een stuk fietsen zonder ergens hijgend aan te komen. Als je een doel hebt is het makkelijker om vol te blijven houden. Stel in het begin kleine doelen zoals 10 minuten hardlopen.

Er zijn geen vaste dagen en tijden vastgelegd om te sporten

Zoals alle andere regelmatig terugkerende bezigheden moeten we ook het sporten plannen. Zorg dat je op vaste dagen en vaste tijden gaat sporten. Ga je wanneer het je uitkomt dan zul je merken dat je naar verloop van tijd steeds minder gaat. Maak met jezelf een afspraak zoals je ook met iemand anders een afspraak maakt. Zorg dat het sporten een routine wordt, dan wordt het na verloop van tijd een gewoonte.

Er is geen verandering in het gedrag

Wie steeds zegt dat je wel een keer over kunt slaan, houdt het niet lang vol. Een gedragsverandering is nodig om regelmatig te sporten. Ga niet nadenken over slecht weer of dat je moe bent of geen zin hebt. Ga op zulke momenten toch sporten, dan zul je merken dat je een gevoel van voldoening krijgt zodra je weer thuis bent.

Conclusie

Finish.jpg

Meestal houden we onszelf voor de gek en bedenken we smoesjes om niet te gaan sporten. We willen wel meer gaan bewegen, maar we hebben het toch al zo druk. We willen wel afvallen, maar nu nog even niet. Of zijn we bang om ons leefpatroon te doorbreken. We investeren in veel zaken zoals studie, huis, werk, geld, maar investeren we ook in ons lichaam en gezondheid.

Veel succes met je goede voornemens.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden