Beginnen met fitness

Inleiding

U bent het zat, er zijn weer een aantal kilo's bij. Het is tijd voor verandering. U wilt afvallen en graag vol zelfvertrouwen over het strand lopen of juist indruk maken bij die ene dame. Daarom heeft u besloten om uzelf in te schrijven bij een sportschool bij u in de buurt. Veel mensen schrijven zich zomaar in en beginnen zonder enige voorkennis te fitnessen. Op deze manier proberen zij af te vallen of spiermassa te kweken. Al snel verliezen ze hun motivatie en betalen ze elke maand geld voor een lidmaatschap waar geen gebruik van gemaakt wordt. Het is dus uiterst belangrijk om de eerste stap goed aan te pakken en zo een goede basis te leggen voor een toekomstige fitnesscarrière.

Tips

Een goed begin is het halve werk. Een gezegde dat iedereen kent en ook zeker waar is. Er zijn bepaalde zaken die u kunt doen waardoor u gemotiveerd kunt blijven en waardoor u vooruitgang boekt.

  • Zoek een sportschool die bij u past. Bekijk alle sportscholen eens in uw stad/dorp en leg ze naast elkaar. Wat zijn de maandelijkse kosten? Wat zijn de extra services? Hoe zijn de trainers/trainsters? Worden er wedstrijden gehouden? Kortom: welke sluit het beste bij u aan? Neem desnoods een proefles bij elke sportschool, velen bieden dit gratis aan.
  • Doe het niet alleen. Dit is eigenlijk de belangrijkste tip. Vind een trainingspartner die hetzelfde als u wilt gaan bereiken. Als u alleen traint zult u na een tijdje moeite hebben om te blijven gaan en wordt het al makkelijk om ‘deze keer over te slaan’. Vaak blijkt dat als er geen stimulans is om door te blijven trainen dat men dan in veel gevallen afhaakt. Een trainingspartner zal u gemotiveerd houden. Dit geldt niet alleen voor u, maar ook voor hem/haar.
  • Stel een doel. Wat is uw doel? Afvallen, conditie opbouwen, spiermassa kweken of sterker worden? Het is erg belangrijk dat u één van de vier kiest omdat na een lange tijd het vrijwel onmogelijk wordt om allevier gecombineerd te doen. In het begin zal dit wel mogelijk zijn, zeker als u cardio met krachttraining combineert, maar na enkele weken/maanden lukt dat niet meer. Dit vanwege het feit dat alle vier de doelen een andere manier van training vereisen.
  • Stel een trainingsschema op op basis van uw doel. Als u hebt gekozen voor afvallen, conditie opbouwen, spiermassa kweken of sterker worden dan is het tijd om een schema te maken die dit doel voor ogen heeft. Er zijn genoeg fitnessinstucteurs die u hiermee kunnen helpen en graag een schema voor u opstellen. Deze mensen hebben verstand van zaken en kunnen een schema maken dat speciaal op u gericht is. Daarnaast hebben sportscholen al vaak zelfgemaakte kant en klare schema’s die u gratis kan gebruiken.

Resultaat

Als deze punten worden gevolgd dan heeft u een goede basis gezet voor u fitnesscarrière en zult u er veel meer uithalen dan zomaar beginnen. Een goede voorbereiding is noodzakelijk en dat geldt ook als u gaat beginnen met fitnessen.