Wat bereik je met meditatie

Inleiding

Al duizenden jaren wordt meditatie gebruikt om innerlijke harmonie te bereiken. Grote godsdiensten, zoals het boeddhisme, hindoeisme, islam en christendom, passen meditatie toe als middel tot geestelijke verlichting. Het verhoogt de concentratie, vergroot het zelfbewustzijn en stelt ons in staat om stress te bestrijden door ons weerbaar te maken en ons te leren ontspannen. Mensen die aan meditatie doen, zullen merken dat hun lichamelijke en geestelijke welzijn en hun omgang met anderen erop vooruit zal gaan. Sommige mensen hebben er zelfs hun despressies en verslavingen mee overwonnen. Wilt u ook weten wat meditatie voor u kan opleveren, lees dan hieronder de voordelen.

Beheersing van uw geest

Het moderne leven vraagt veel van ons, zowel lichamelijk als geestelijk. Ons geestelijk vermogen helpt ons om te analyseren, onderscheiden, ontwerpen en communiceren. Om creatief met uw gedachten om te gaan en u niet te laten beinvloeden door negatieve gedachten, is het belangrijk om ze te leren beheersen. Negatieve gedachten, zoals faalangst, zorgen over ons uiterlijk en de indruk die we op anderen maken, kunnen ons kwellen en kunnen uitgroeien tot frustraties en waanideeen. Het zou dus fijn zijn als we ons brein op bepaalde momenten konden uitschakelen of om invloed uit te oefenen op onze negatieve gedachten. Meditatie kan helpen om onze angsten te verlichten en niet gewenste gedachten te herkennen en uit te schakelen. Meditatie zal u in een staat van verlichting brengen.

Mediteren is meer dan ontspannen

Mediteren is veel meer dan ontspannen. Bij ontspanning laat u uw gedachten de vrije loop. Als u mediteert blijft de geest alert en gericht. Door meditatie te gebruiken om het afdwalen van de geest te beperken, komen we tot een volledig bewustzijn, dat ons de dingen doet ervaren zoals ze werkelijk zijn. Hiervoor zijn allerlei technieken en oefeningen ontwikkeld, zoals ademhalingstechnieken, affirmaties, mantra’s, visualisatie enz. De meeste beginnen met enkele minuten ontspannen, waarna het echte mediteren begint, wat uiterste concentratie vergt. Veel mensen vinden het in het begin moeilijk om hun aandacht erbij te houden, maar u zult merken dat het steeds beter lukt als u blijft oefenen. U zult meditatie dan echt ervaren als een moment voor uzelf.

Een gezonder leven

Klinische onderzoeken naar de effecten van meditatie geven positieve gezondheidsresultaten. Zo blijkt meditatie te helpen tegen slapeloosheid, migraine, spastische darmen, premenstruale klachten en angstaanvallen. Andere uitkomsten zijn verlaging van een te hoge bloeddruk, een verbeterde bloedsomloop en een afname van de productie van stresshormonen. Ook is aangetoond dat mediteren de ademhaling reguleert en voldoening in werk verhoogt. Steeds meer artsen erkennen de therapeutische effecten van meditatie en sommige raden hun patienten ook aan om ontspanningsoefeningen en meditatie te doen als onderdeel van een behandeling.

Iedereen kan mediteren

Ongeacht je levensstijl, mediteren kan voor iedereen een uitkomst bieden. Je hoeft niet godsdienstig te zijn of over veel vrije tijd te beschikken. Ongetwijfeld ken je wel iemand in je omgeving die de waarde van mediteren heeft ontdekt. In het haastige en vluchtige leven dat we nu leiden, is meditatie de manier om stress te voorkomen en bestrijden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden