Functie en anatomie van het hart

Inleiding

In de filosofie wordt het hart besproken als plaats van onze gevoelens en medeleven. Het hart heeft natuurlijk een belangrijke functie in het lichaam. In dit artikel worden de functies van het hart beschreven. Hiernaast wordt ook de anatomie besproken, waaronder de atria, ventrikels en hartkleppen.

Functies van het hart

  • Genereren van bloeddruk: Contracties van het hart genereren bloeddruk, de bloeddruk zorgt voor de beweging van het bloed door de aderen.
  • Route van het bloed: Het hart scheidt de long- en systeemcirculatie. Hierdoor zorgt het hart ervoor dat het zuurstofrijke bloed naar de weefsles stroomt.
  • Zorgen voor een bloedstroom in één richting: De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed op één manier door het hart en de aderen kan stromen.
  • Reguleren van bloedtoevoer: Veranderingen in de hartslag en de kracht van de hartcontracties passen de bloedtoevoer aan op de behoefte van de weefsels. Veranderingen in hartslag en kracht van de hart contracties treden op tussen rust, beweging en veranderingen in lichaamspositie.

Grootte, vorm en lokatie van het hart

Het hart is gelokaliseerd in het mediastinum (de holte tussen de longen) waarin zich ook de trachea (luchtpijp)en oesophagus (slokdarm) bevinden. Het hart van een volwassene heeft de vorm van een stompe kegel en is iets groter als een gesloten vuist. De stompe, afgeronde punt van het hart wordt de apex genoemd, het grotere, plattere deel aan de bovenkant van het hart wordt de basis genoemd. De apex is het onderste deel van het hart en ligt iets naar links.

Anatomie van het hart

Pericardium

Het hart wordt omgeven door een ruimte die de pericardiale holte genoemd wordt. Deze holte wordt gevormd door het pericardium, dit is een soort zak die om het hart heen ligt en zorgt voor de verankering van het hart. Het pericardium bestaat uit een buitenste laag van sterk bindweefsel, het fibreus pericardium, een binnenste laag van platte epitheel cellen en een dunne buitenste laag van bindweefsel, het sereus periardium.

Hart kamers en interne anatomie

Het hart is een gespierde pomp die bestaat uit vier kamers, twee atria en twee ventrikels

Rechter en linker atria

De atria in het hart ontvangen bloed van de aderen. De atria functioneren primair als reservoiren waar het bloed dat terugkomt via de aderen verzameld wordt voor het de ventrikels binnen gaat. Contractie van de atria dwingt het bloed de ventrikels in. Het rechter atrium heeft twee openingen waar grote aderen het hart binnen komen uit verschillende delen van het lichaam. Deze aderen zijn de superiore vena cava en inferiore vena cava. Het linker atrium heeft vier openingen waar de vier pulmonaire aderen vanaf de longen binnen komen. De twee atria zijn van elkaar gescheiden door het interatriale septum.

Rechter en linker ventrikels

De ventrikels van het hart zijn de belangrijkste pomp kamers. Ze pompen bloed de slagaderen in en dwingen het door het circulatie systeem te stromen. Elk ventrikel heeft een grote uitstroom route gelokaliseerd rond het midden van het hart. De rechter ventrikel opent in de pulmonaire trunk en het linker ventrikel opent in de aorta. De twee ventrikels worden van elkaar gescheiden door het interventriculaire septum. De wand van het linker ventrikel is dikker dan de wand van het rechter ventrikel omdat het een grotere druk genereerd. Wanneer het linker ventrikel samentrekt stijgt de druk tot ongeveer 120 mm Hg (mm Hg op Wikipedia). Als het rechter ventrikel samentrekt genereert het ongeveer 1/5 van de druk van het linker ventrikel. Dit komt doordat het linker ventrikel het bloed door het hele circulatie systeem in het lichaam moet pompen en het rechter ventrikel bloed door het kleinere long circulatie systeem heen pompt.

Hart kleppen

Kleppen die de atrioventricular valves(AV) genoemd worden liggen tussen het rechter atrium en rechter ventrikel en tussen het linker atrium en linker ventrikel. De AV tussen het rechter atrium en rechter ventrikel heeft drie zakjes en wordt tricuspid valve genoemd. De AV tussen het linker atrium en het linker ventrikel heeft twee zakjes en wordt bicuspid valve genoemd. Deze kleppen zorgen ervoor dat het bloed van de atria naar de ventrikels kan stromen en voorkomen dat bloed van de ventrikels naar de atria stroomt. Ook in de aorta en pulmonaire trunk bevinden zich kleppen die bloedstroom vanuit beide slagaderen terug het hart in voorkomen.

Externe anatomie van het hart

De linker en rechter atria zijn gelokaliseerd aan de basis van het hart en de linker en rechter ventrikels lopen van de basis van het hart richting de apex. De coronaire sculus scheidt de atria van de ventrikels. Er zijn zes grote aders die bloed naar het hart voeren, de superiore vena cava en inferiore vena cava voeren bloed vanuit het lichaam naar het rechter atrium. Vier pulmonaire aderen voeren bloed van de longen naar het linker atrium. Er zijn twee slagaderen die uit het hart komen, de pulmonaire trunk die uit het rechter ventrikel komt en de aorta die uit het linker ventrikel komt.

Samenvatting

Het hart zorgt voor de bloedcirculatie door het lichaam waardoor de organen van bloed voorzien worden. Het hart is opgebouwd uit atria en ventrikels, de atria ontvangen bloed van de aderen en de ventrikels pompen het bloed de slagaderen in. Ook bevat het hart een aantal kleppen die er voor zorgen dat het bloed maar één richting op kan stromen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden