Hoe kom je van stopwoorden af

Waarom zijn stopwoorden vervelend?

Mensen hebben vaak een lange tijd zelf niet door dat ze constant dezelfde stopwoorden gebruiken. Dit komt wellicht doordat mensen voornamelijk stopwoorden gebruiken wanneer ze nadenken over wat ze willen gaan zeggen en door middel van de stopwoorden de stiltes tussen hun zinnen door als het ware proberen op te vullen. Op deze momenten houd je je dus niet bewust bezig met wat je zegt, maar juist met wat je denkt. Voor de mensen die naar je luisteren is het helaas net andersom. Zij kunnen niet weten waar je aan denkt, maar ze horen wel de stopwoorden die je constant gebruikt. Mensen ervaren dit over het algemeen als onprettig en bovendien komt het vaak voor dat mensen op een gegeven moment gaan 'bijhouden' hoe vaak je stopwoorden gebruikt en hierdoor afgeleid raken van hetgeen je probeert te vertellen. Stopwoorden zijn dus vervelend voor je toehoorders omdat ze non stop dezelfde woorden horen en hierdoor afgeleid raken, maar voor jezelf zijn stopwoorden ook vervelend omdat je boodschap hierdoor vaak onbedoeld minder goed overkomt, weet je wel☺

Tips om stopwoorden af te leren

  • De eerste stap richting het afleren van stopwoorden, is het bewust worden van de stopwoorden die je gebruikt. Zoals eerder genoemd, krijgen mensen meestal pas laat door dat ze stopwoorden gebruiken. Meestal gebeurt dit op momenten waarop je niet goed uit je woorden komt en dit probeert te verbergen achter je stopwoorden. Probeer daarom de volgende keer dat je een simpel, alledaags gesprekje voert niet met je gedachten al bij de volgende zin te zijn, maar luister zelf ook bewust naar wat je zegt. Op deze manier vergroot je de kans dat je bewust wordt van de stopwoorden die je gebruikt.
  • Mensen die veel stopwoorden gebruiken, praten vaak snel, gunnen zichzelf weinig tijd om na te denken over wat ze gaan zeggen óf zijn nerveus als ze praten. Hierdoor komt het vaak voor dat je even niet weet wat je moet zeggen omdat je alles er in één keer uit wilt gooien. Probeer daarom rustiger te spreken en denk na over wat je wilt gaan zeggen. Als je in je hoofd de zin die je gaat zeggen van tevoren formuleert, zal je minder snel (onbewust) stopwoorden gebruiken.
  • Vraag aan je vrienden, collega's/klasgenoten of familieleden die je vaak spreekt gewoon welke stopwoorden je vaak gebruikt. Je zult merken dat de mensen met wie je veel omgaat, vaak precies weten welke stopwoorden je (te) vaak onbewust gebruikt. Misschien zullen sommigen zich ongemakkelijk voelen omdat ze het gevoel hebben dat ze je bekritiseren, maar maak in zulke gevallen duidelijk dat je graag van je stopwoorden af wilt komen en dat je hun hulperg waardeert.
  • Maak een lijstje met stopwoorden die je veel gebruikt. Hiervoor kun je het best de vorige stap toepassen, omdat je zelf vaak niet weet welke stopwoorden je precies gebruikt. Wanneer je vrienden, familieleden etc. je hebben verteld welke stopwoorden je gebruikt, is het tijd om deze stopwoorden op te schrijven. In het begin zul je zelf merken dat het inderdaad klopt wat ze zeiden en dat je die woorden opvallend vaak gebruikt. Omdat je je er zelf ook aan zult gaan irriteren, zal je merken dat je heel snel zult stoppen met het gebruik van stopwoorden!

Tot slot

Het afleren van stopwoordjes is vrij simpel. Het belangrijkste is dat je je bewust wordt van de stopwoorden die je gebruikt. Dit kan je, zoals hierboven staat beschreven, op meerdere manieren doen. Het kan zijn dat je hiervoor hulp van vrienden nodig hebt. Wanneer je je bewust bent geworden van het gebruik van stopwoorden, is het belangrijk om goed naar jezelf te luisteren wanneer je praat. De eerste weken zal het niet gemakkelijk zijn om de stopwoorden weg te laten, maar je zult merken dat dit je steeds beter af zal gaan. Het kan bovendien ook goed werken om een beloning met jezelf af te spreken als je voor een bepaalde periode geen stopwoorden hebt gebruikt!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden