Hoe voorkom je een muggenbeet

Inleiding

Niets is zo irritant als die kleine bijtende, zoemende en rondvliegende wezens die in de zomer je slaapkamer doorcruisen!! Ik heb het inderdaad over de bloeddorstige wezens...ook wel: muggen! Als het een vrouwtjes mug is; kan het ook nog zijn dat je de dag erna een grote, jeukende bult hebt...Maar er is hoop> Muggenbeten zijn soms heel simpel te voorkomen. Hoe?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kan doen om een steek te voorkomen. Hiervoor benoem ik een aantal mogelijkheden; de dier- en natuurvriendelijke, de iets minder natuurlijke en de dieronvriendelijke.

Muggen

Technisch biologisch zijn muggen vliegende insecten met twee vleugeltjes, die in de onderorde van de muggen vallen. Binnen deze onderorde zijn er nog 7 infra-ordes te onderscheiden. Muggen zien er uit als kleine magere vliegjes met twee vleugeltjes, 6 pootjes en 2 antennes waarmee ze kunnen ruiken. Hiernaast hebben ze allemaal een zuigsnuit, de meeste hiervan gebruiken deze niet voor het opnemen van mensenbloed, maar van nectar. Als je goed naar de mug kijkt zie je dat de achterpootjes langer zijn> hiermee voelen ze lucht verplaatsingen en kunnen ze snel opmerken dat er vijanden aankomen. Niet alle muggen steken dus. Dat doen alleen de vrouwtjes als ze eitjes gaan leggen. Een aantal muggen (zoals de nu ook al in Nederland voorkomende Tijgermug) kunnen nare ziektes overbrengen zoals de WestNijlziekte. Het is daarom belangrijk dat je een steek/ bijt kunt voorkomen.

Dier- en natuurvriendelijke tips

Er zijn een aantal produkten die je kan innemen om je zelf zo onaantrekkelijk mogelijk te laten smaken en ruiken voor mevrouw mug zoals:

 • Neem vitamine B in; dit is er in pillenvorm (of kijk naar natuurlijke produkten waarin veel vitamine B voorkomt..)
 • Eet veel knoflook; voorkeur heeft het om dit te verwerken in je eten (zoals lekkere knoflookboter of aiolie.

Verder is het belangrijk dat de mug je zo min mogelijk kan benaderen (fysiek). dit kan je bereiken door de volgende mogelijkheden:

 • Breng horren aan voor ramen en deuren, zodat de muggen het huis niet in kunnen komen.
 • Draag lange kleding zodat ze je huid niet bereiken
 • Hang een muggenlamp op
 • Hang een klamboe boven het bed; en zorg dat de kiertjes dicht zijn!
 • Stop een muggenstekker in het stopcontact, deze werken met geur of geluid
 • Muggen houden niet van tocht; zet een deur tegen het raam open, of zet een ventilator aan.

Minder natuurlijke oplossingen

Als je dan toch lekker buiten wil zitten en daar beschermd wil zijn tegen de mug kun je het volgende proberen:

 • Smeer citroenprodukten op je huid
 • Steek citronellakaarsjes aan; dit ziet er zelfs nog gezellig uit ook!
 • Smeer deet op de huid; voorzichtig bij zwangere vrouwen en kinderen! Lees goed de produktbeschrijving (gebruiksaanwijzing) als je het gebruikt.

Muggen houden erg van water! Daar leggen ze hun eitjes in, vandaar dat je in waterrijke gebieden erg veel muggen kan zien dansen over het water.

En dan de allerlaatste, minst diervriendelijke aanpak

 • Leg een electronische vliegenmepper naast je bed voor slapen, als je ze dan hoort zoemen kun je hier nog mee uithalen..... Een handdoek kan hier ook uitkomst bieden! Denk hierbij wel aan de vlekken op de muur...


Reacties (1)

Reageer
Rob reageerde 12 jaar geleden
29 Jun 10:47
In het artikel "Hoe voorkom je een muggenbeet" kan ook de ventilator toegevoegd worden, omdat muggen slecht kunnen vliegen en omdat de herkomst van zweet en CO2 moeilijker te bepalen is.