10 tips om bijensteken te voorkomen

Gestoken worden door een bij of een wesp is nooit leuk, en voor de mensen die er allergische voor zijn kan het zelfs dodelijk zijn. Gelukkig zijn er manieren om een bij of wespensteek te voorkomen. Ze steken meestal als ze zich bedreigd voelen, dus de hoofdmanier om niet gestoken te worden is ervoor te zorgen dat de wesp/bij zich op zijn gemak voelt.

Geen parfum

Met andere woorden ruik niet zoals een bloem. Een bij kan een sterke geur direct opsporen en als je parfum op hebt zal je aantrekkelijker ruiken voor een bij. Ze zijn namelijk bijna altijd op zoek naar nectar en gaan dan op zoek naar de oorsprong van de geur. In dit geval ben jij dat dan.

Voorkom het dragen van felle kleuren vooral met bloemprint

Dit is eigenlijk gelijk aan regel 1, lijk niet op een bloem. Er is een reden dat imkers alleen maar witte pakken dragen. Als je felle kleuren draagt nodig je de bijen eigenlijk alleen maar uit om op je af te komen. Als je buiten bent, draag dan kleuren als wit of beige of khaki en andere lichte kleuren die geen bijen aantrekken.

Wees voorzichtig wat je buitenshuis eet.

Zoet eten en drinken zal zeker weten wespen en bijen aantgrekken. Voordat je een slokje van je drinken neemt, kijk dan eerst in je glas om te kijken of er geen bij of wesp in is gekropen die op de zoetigheid afkwam. Fruit trekt ook stekende insecten aan, dus als je fruit snackt hou je ogen open, en laat geen pitjes of schilletjes liggen.

Niet op blote voeten lopen

Bijen kunnen nectar op klavers en andere kleine bloemen vinden op je gazon. En soms maken wespen hun nest op de grond. Als je vlakbij een bij stapt zak hij zichzelf proberen te beschermen en gaat dan in de aanval. Maar als je schoenen aanhebt, zal hij in je schoen prikken en niet in je voet.

Geen losse kleding.

Bijen en wespen zouden zo hun weg kunnen vinden in een loszittende broekspijp of shirt als je ze de kans geeft. Eenmaal binnen zullen ze vast komen te zitten en hun eerste impuls is dan van zich af te steken. Mocht het je toch overkomen trek dan je kleding uit, ga er niet op slaan want dan raakt de bij/wesp nog meer in de stress.

Blijf rustig en sta stil.

Als je bang bent van bijen of wespen, is het ergste wat je kan doen met je handen om je heenslaan. Want wat zou jij doen als iemand jou zou proberen weg te slaan. Als een bij of een wesp dichtbij je komt, adem dan rustig door en blijf kalm. Hij probeert waarschijnlijk vast te stellen of je een bloem bent of niet, en zodra hij doorheeft dat je een persoon bent, zal hij vast wegvliegen.

Hou je autoramen dicht.

Bijen en wespen hebben de slechte gewoonte om vast te komen te zitten in auto’s. Waar ze in paniek rond zullen vliegen om een weg naar buiten te vinden. Als je op dit moment aan het rijden bent is het een beetje vervelend. Maar ze kunnen niet in een auto komen als de ramen dichtzitten. Als het toch gebeurt dat er een wesp of bij in je auto zit, zet dan je auto aan de kant om hem eruit te laten. Het is zeer onveilig om een beest te proberen te meppen als je aan het rijden bent.

Kliko's dicht en deksel op de prullenbak

Wespen zijn gek op lege bier en soda blikjes en zullen ook op de afval in je prullenbak of kliko afkomen. Gooi op tijd je bak leeg en zorg ervoor dat je prullenbak dicht blijft.

Hang niet rond in de bloementuin.

De kans om gestoken te worden als je bloemen aan het bewonderen bent is vrij klein. Maar als je je echt zorgen maakt om niet gestoken te worden dan is het aan te raden om niet in de bloementuin te gaan. Bijen zoeken altijd naar nectar dus de kans is groot dat je er eentje tegenkomt. Wacht tot hij weggevlogen is bij de bloem die je wilt bekijken.

Schakel een professional in.

Niks maakt een insect bozer dan als iemand hem stoort of zijn huis probeert kapot te maken. Het is beter om een professional in te schakelen die de bijen of wespen weghaalt. Op die manier loop je zelf geen risico’s.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden