Wat zijn de oorzaken van gevoelige borsten

Gevoelige borsten

Iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: gevoelige borsten. Er zijn verschillende redenen waarom de borsten in sommige perioden extra gevoelig kunnen zijn. Gevoelige en pijnlijke borsten kunnen in sommige gevallen borstkanker betekenen, maar gelukkig is dit lang niet altijd het geval. Gevoelige borsten kunnen soms zó pijnlijk aanvoelen dat het niet meer mogelijk is om op de buik te liggen en dat zelfs het dragen van een bh al bijzonder pijnlijk is. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken van gevoelige borsten en tevens enkele handige manieren om snel van pijnlijke, gevoelige borsten af te komen.

Wat zijn de oorzaken van gevoelige borsten?

Puberteit

Het weefsel in onze borsten wordt beïnvloed door onze reproductieve cyclus. Bij jonge meiden in de puberteit kunnen de borsten heel gevoelig zijn. Deze gevoeligheid wordt ook nog eens versterkt voorafgaand aan de menstruatie.

Operaties

Heb je in het verleden een operatie gehad aan de borsten? Dit kan extra gevoeligheid bij de borsten veroorzaken. In feite doen de gewrichten en spieren rondom en onder de borst pijn in dit geval.

Geneesmiddelen

Als je hormoontherapie ondergaat, kan dit gevoeligheid bij de borsten veroorzaken. Dit komt door de progesteron die ervoor zorgt dat het borstweefsel zich rekt en dit veroorzaakt veel pijn. De oestrogeen verhoogt de hoeveelheid borstweefsel. Ook anti-depressiva zoals Prozac kunnen pijnlijke borsten veroorzaken.

Stress

Periodes waarin je extra veel wordt blootgesteld aan stress, kunnen ook gevoelige borsten als resultaat hebben. Vanwege de stress kunnen de (borst)spieren stijf en gespannen aanvoelen.

Lijnzaadolie

Sommige oliën (met name lijnzaadolie) die linoleenzuur bevatten, kunnen de gevoeligheid van de borsten verergeren. Let daarom goed op de capsules die je inneemt en de olie die je gebruikt!

Borstkanker

Bij borstkanker kunnen de borsten extra gevoelig aanvoelen. Wanneer je borsten bobbelig en pijnlijk aanvoelen, dien je direct een huisarts te raadplegen! Met name als je niet ongesteld of zwanger bent is de kans bij bobbelige, pijnlijke en gevoelige borsten extra groot dat er sprake is van borstkanker. Wanneer je er vroeg bij bent, zal de borstkanker over het algemeen beter kunnen worden behandeld. Mannen kunnen ook borstkanker hebben. De volgende symptomen kunnen bij mannen wijzen op borstkanker: bloederige tepels, vreemde ophopingen op de borst en extreem gevoelige tepels.

Zwangerschap

Als je zwanger bent, zal je te maken krijgen met overgevoelige borsten. De borsten blijven na de geboorte, als je borstvoeding geeft, ook heel gevoelig. Dit kan voor veel ongemak zorgen maar gaat uiteindelijk vanzelf weer over.

Oestrogeen

Een overproductie van oestrogeen vlak voor je menstruatie of terwijl je in de menopauze zit, kan leiden tot pijnlijke, gevoelige borsten.

Wat kan je doen tegen gevoelige borsten?

  • Draag in ieder geval een goede ondersteunende bh, met name bij grote borsten.
  • Beperk je inname can cafeïne omdat hier een stof in zit die de pijn kan verergeren.
  • Last van stress? Probeer dan tussendoor meer te ontspannen zodat het lichaam tot rust kan komen.
  • Masseer de borsten zachtjes met schone en warme handen en massageolie.
  • Helpt dit allemaal niet? Raadpleeg dan je huisarts!