Hoe kan je zelf overtollig eelt van de voeten verwijderen

Overtollig eelt

Overtollig eelt onder de hiel kan vervelend zijn. Eelt voelt hard aan en ziet er niet fraai uit, met name in de zomer kan eelt voor onzekerheid zorgen. Maar eelt kan ook voor een pijnlijk of branderig gevoel zorgen. Er zijn verschillende behandelingen om overtollig eelt te laten verwijderen, maar het nadeel hiervan is dat deze over het algemeen vrij prijzig zijn. Gelukkig kun je zelf overtollig eelt van de voeten verwijderen. Er zijn verschillende manieren om zelf eelt te verwijderen van de voeten en het voordeel ervan is dat ze goed betaalbaar zijn en dat de resultaten net zo lang aanhouden als wanneer je bijvoorbeeld een pedicure neemt.

Wat zijn de oorzaken van eelt?

 • Langdurig staan
 • Overgewicht
 • Leeftijd
 • Droge huid
 • Verkeerde stand van de voeten
 • Verkeerde maat schoenen
 • Te vaak op slippers (of andere platte schoenen) lopen

Anti-eelt ritueel

 • Je kunt gemakkelijk zelf eelt weghalen door minimaal twee keer per week een warm voetenbad te nemen. Na 10 à 20 minuten begint het eelt zacht te worden en kun je de voeten afdrogen. Je kunt er ook speciaal extract aan toevoegen zodat de voeten nóg zachter worden.
 • Nu is het tijd om het eelt van de voeten te verwijderen. Heb je weinig last van eelt? Gebruik dan een grove scrub om van het eelt af te komen. Indien je veel last hebt van eelt, kun je beter een pluimsteen gebruiken om meer effect te bereiken. In plaats van een pluimsteen kun je ook een eeltvijl, eeltrasp, schuurspons, eeltschaaf of speciale eeltmes gebruiken. Wees hier wel voorzichtig mee zodat je de huid niet beschadigt. Heb je dikke eeltlagen die er al langere tijd zitten? Dan is het wellicht beter om deze niet in één keer, maar bijvoorbeeld twee of drie keer te verwijderen. Zo weet je zeker dat je niet te veel huid weghaalt.
 • Vervolgens is het tijd voor een eeltcrème. In eeltcrèmes zit vaak melkzuur verwerkt. Dit zorgt ervoor dat het eelt minder snel terug zal komen. In plaats van een speciale eeltcrème kun je natuurlijk ook een andere hydraterende crème gebruiken.

Meer manieren om van eelt af te komen

 • Er zijn speciale eeltpleister op de markt die salicylzuur bevatten. Dit is een stofje dat de harde hoornlaag van de huid weker maakt en hierdoor zeer geschikt is om te gebruiken tegen eelt. Let op: gebruik deze pleisters niet als je diabetes hebt.
 • Schuurband. Als je zelf niet gemakkelijk bij je voeten komt, dan kun je met een eelt schuurband gemakkelijk eelt verwijderen omdat deze handvaten heeft.
 • Knabbelvissen. Een behandeling met visjes is een relatief dure, maar zeer effectieve methode om van eelt af te komen. Deze visjes eten de dode huidschilfers en -cellen op.
 • Eelt sokken. Sinds kort bestaan er eeltsokken die het eelt effectief van de voeten verwijderen. De werkwijze is heel simpel; je houdt de sokken één uur aan en vervolgens was je de gel, die in de binnenkant van de sokken verwerkt zit, er weer af. Na enkele dagen zullen dode huidlagen (eelt) vanzelf van de voeten af vallen. Het nadeel van deze behandeling is dat je niet direct resultaat hebt, maar het voordeel is dat het resultaat wel langer aanhoudt dan bij de meeste andere methoden. Na het dragen van eeltsokken, zullen de voeten ongeveer één maand eeltvrij zijn.

Pedicure

Heb je erg veel last van eelt en blijft het maar terug komen? Neem dan eens een pedicure. Stel al je vragen over eelt en laat een blauwdruk van je voeten maken. Dan zie je op welke plaatsen de druk op de voeten te groot is. Je kunt ook naar een podotherapeut gaan om de stand van de voeten te laten corrigeren met speciale zolen of met behulp van therapie.

Bron

dokterdokter.nl - overtollig eelt