Natuurlijke manieren om van littekens af te komen

Littekens vervagen

Littekens vormen zich na een diepe huidbeschadiging. Als slechts de opperhuid is beschadigd, bijvoorbeeld bij een schaafwondje, zal er huid goed genezen en zal er geen zichtbaar litteken overblijven. Wanneer echter ook de lederhuid is beschadigd, blijft er een litteken achter. Littekens verdwijnen niet vanzelf, zelfs niet na lange tijd, maar er zijn wel natuurlijke ingrediënten die je kunt gebruiken om de littekens te laten vervagen of zelfs verdwijnen.

Natuurlijke manieren om littekens te vervagen

 • Vitamine E olie is erg effectief bij de behandeling van littekens. Smeer de olie iedere avond op de gereinigde huid voor het beste resultaat.
 • Is de wond nog niet volledig hersteld? Eet dan zo gezond mogelijk om littekenvorming iets tegen te gaan. Eet veel groenten en fruit, zuivelproducten en eiwitrijke voedingsmiddelen.
 • Heb je littekens al gevolg van acne? Meng dan de volgende ingrediënten door elkaar: 1 theelepel zure room of yoghurt, 1 theelepel gemalen havermout en enkele druppels vers citroensap. Breng dit masker op het gezicht aan en was het er na 25 minuten weer af. Voor de beste resultaten herhaal je dit 2 à 3 keer per week.
 • Breng 3 keer per dag tea tree olie aan op de littekens. Bij verse littekens zal je binnen één week al resultaat zien!
 • Geen tea tree olie in huis? Warme olijfolie (of amandelolie) werkt bijna net zo goed! Masseer de olie wel enkele minuten goed in de huid.
 • Citroensap is ook effectief bij het vervagen van littekens.
 • Vers tomatensap kan de littekens vervagen. Voor nóg betere resultaten, kun je de pitjes ook gebruiken als scrub.
 • Laat sandelhout een nachtje in een bak met water weken en masseer de littekens de dag erna met het sandelhout water.
 • Met komkommer kun je donkere littekens wat laten oplichten. Masseer het litteken met vers komkommersap of een stukje komkommer.
 • Prak een stukje banaan fijn en doe hier enkele druppels honing bij. Breng dit mengsel op het litteken aan en was het er na 40 minuten weer af. Voor de beste resultaten gebruik je dit masker 2 à 3 keer per week.
 • Aloë Vera is erg effectief bij het behandelen van littekens. Voor het beste resultaat koop je zelf een Aloë Vera plant, en schraap je de gel uit de bladen. Geen zin om een Aloë Vera plant te kopen? Koop dan een pure Aloë Vera gel. Koop geen crème, maar een echte Aloë Vera gel. Let er ook op dat er slechts pure Aloë Vera in zit, omdat er meestal ingrediënten worden toegevoegd aan Aloë Vera gels.
 • Etherische muntolie doet de littekens na verloop van tijd ook vervagen. Masseer hiervoor 2 à 3 keer per dag de littekens in met etherische muntolie. Muntolie is tevens geschikt voor de behandeling van rimpels, een droge huid, puistjes etc.

Tot slot

Verwacht geen wonderen als het om littekens vervagen gaat. Zichtbare littekens ontstaan nadat de opperhuid én lederhuid zijn beschadigd. Omdat de littekens diep in de huid zitten, kun je over het algemeen pas na twee à drie maanden duidelijke resultaten zien.