Hoe genees of verwijder ik kalknagels

Inleiding

Een kalk- of schimmelnagel wordt vaak gekenmerkt door witte plekjes op de nagel die in een later stadium bruin en brokkelig kunnen worden. Soms komen er op de nagel ook strepen, striemen en ribbels voor. De nagel kan ook los gaan zitten. Een lelijke teennagel is bijna altijd het gevolg van een schimmelinfectie.

Genezing lastig

Het probleem met kalknagels is dat de schimmel zich onderaan de nagel bevindt en dus moeilijk bereikbaar is als u ze uitwendig behandelt. Kalknagels zijn erg hardnekkig en het kan soms wel een jaar duren totdat u er volledig verlost van bent. Hoe meer methodes u combineert, hoe sneller en beter de resultaten zullen zijn.

Hoe kan je afkomen van kalknagels en volledig genezen? Hoe kan je het voorkomen? En hoe kan je het doorzetten van het probleem verminderen? Op deze vragen een paar antwoorden.

Stappen

Kalknagels voorkomen

Huidschimmel ontstaat doordat de huid in contact is geweest met schimmelsporen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je door iets of iemand bent geïnfecteerd. Maar dat betekent ook dat het mogelijk is dat je zelf iemand anders infecteert. Het is daarom altijd belangrijk je klachten serieus te nemen.

Er zijn een aantal methoden om kalknagels aan te voorkomen:

 • Zorg voor een goede weerstand, zodat schimmels niet te kans krijgen een infectie te veroorzaken
 • Draag slippers in openbare douche gelegenheden. Kalknagels zijn schimmel infecties en kunnen opgelopen worden op plekken waar schimmels kunnen gedijen (vooral warme plekken)
 • Draag schone sokken en niet te strakke schoenen. Verander dagelijks van sokken en was uw sokken en kousen op minimum 60°.
 • Vermijd schoenen en kousen in kunststof.
 • Bescherm de natuurlijke beschermingslaag van de huid door bijvoorbeeld overmatig zeepgebruik te voorkomen.

Kalknagels remmen

 • Gewone zeep werkt schimmels in de hand en moet dus te allen tijde vermeden worden. Gebruik Betadine om uw voeten te wassen (verkrijgbaar bij de apotheek) en vergeet niet uw voeten na het wassen goed af te drogen.
 • Schoenen en sokken ontsmetten, het is aan te raden alle schoenen regelmatig met een tea tree spray of een schimmeldodende spray te behandelen.

Kalknagels aanpakken

Schimmelnagelinfecties komen veel voor. Het is een klacht die toeneemt bij ouderen en meer vookomt bij mannen. Vaak begint het met een schimmel infectie van de huid van de voet ( zwemmerseczeem ), waarna de nagels ook worden besmet. (ook een kalknagel is een besmettelijk aandoening). Een schimmelnagel kan herkend worden doordat de infectie in veel gevallen aan het einde van de grote teennagel begint en zich langzaam verspreidt naar het begin van de nagel, waarna de nagel verkleurt, brokkelig wordt en omhoog komt.

 • Medicijnen tegen schimmelinfecties zijn slecht voor de gezondheid (ze tasten de lever aan en verwijderen een deel van de goede bacteriën), maar ze zijn het beste en snelste middel om een kalknagel te genezen. Breng een bezoekje aan uw huisarts indien u denkt last te hebben van een kalknagel. Hij zal dan een stukje van uw nagel nemen en dit in het laboratorium laten onderzoeken. Vervolgens zal hij een medicijn voorschrijven dat u via orale weg moet innemen.
 • Slijpen of frezen is het dunner en gladder maken van de nagel. U kunt dit bij de pedicure laten doen, maar u kunt ook gewoon thuis aan de slag gaan. U vindt het benodigde apparaatje in bijna elke pedicureset en na een minuut ziet uw nagel er al een stuk gladder en gezonder uit. Als de schimmel erg oppervlakkig is en de nagel vooral gekenmerkt wordt door strepen en ribbels, is frezen vaak al voldoende om opnieuw een gladde en gezonde nagel te krijgen.
 • Voetbaden met appelazijn doet wonderen voor lelijke nagels. U kunt dagelijks een voetbad met appelazijn nemen of de nagel twee à drie maal daags met appelazijn inwrijven.
 • Nagelverzorging: Er zijn verschillende soorten tincturen op de markt om kalknagels te genezen. Denk eraan dat kalknagels erg hardnekkig kunnen zijn en dat een uitwendige behandeling soms wel tussen 6 maanden en een jaar nodig heeft om volledig zijn werk te kunnen doen. Is er na 6 maanden geen verbetering opgetreden, dan bent u verplicht op medicatie over te stappen om de schimmel te verwijderen.

Kalknagels kunnen ook met een stift behandeld worden. De werkzame stof wordt direkt op de kalknagel aangebracht. Het dringt door de nagel heen om de oorzaak aan te pakken. Nailner repair: Met deze stift worden kalknagels direkt behandeld. De bijwerkingen van traditionele medicijnen worden hiermee vermeden

Middelen

Verschillende middelen zijn er voor kalknagels. Enkele merken die u kunt proberen zijn:

 • Onvax Tinea (op basis van tea tree en eucalyptus)
 • Voetschimmelstopper
 • Skin Energizer Toenail Fungus Treatment (op basis van emu olie – die tot het onderste deel van de nagel doordringt – en tea tree)
 • Daktarin Tinctuur
 • Arganolie (van nature schimmelwerend)
 • MycoCure
 • Mesitran
 • Surplus Kalknagel olie (met o.a. wintergreen, eucalyptus en kamfer)

Websites waar u meer informatie over deze producten kunt vinden zijn:

Tips

 • Een schimmelinfectie geeft niet altijd direct klachten, maar kan ook pas later (bijvoorbeeld als gevolg van een verminderde weerstand) klachten veroorzaken.