Wat is een poliep

Inleiding

Frans Bauer, Xander de Buisonjé, Jan Smit en zelfs Fons hebben er last van: een poliep op de stembanden. Maar wat is nou eigenlijk een poliep? Zelfs gebruiker LeerWiki heeft op dit moment een poliep. Na een maand rondgelopen te hebben met een hese stem ben ik toch maar naar de KNO arts gegaan en de conclusie was: cyste op de linkerstemband.

Wat is een poliep

Een poliep is een knobbeltje op de stembanden dat meestal bestaat uit een Cyste (vochtophoping) of anders in enkele gevallen littekenweefsel als gevolg van beschadiging. Om dat het een uniek probleem is is ook meestal maar 1 stemband dat getroffen is door dit probleem. De gevolgen zijn lastig: de stem kan niet meer volledig gebruikt worden.

Hoe herken je zelf een poliep

Een poliep kan je dus herkennen aan het feit dat je stem schor is, terwijl dat het voorheen nooit is geweest. Er moet extra kracht gezet worden om je zelf uit te drukken wat er daarbij toe leidt dat hoge tonen niet of nauwelijks meer geraakt worden. Alleen genante hoge geluidjes kunnen geproduceerd worden. Het gevolg is ook dat de algehele stemhoogte omlaag gaat. Er is een soort van 'kroeg stem ontstaan'.

Hoe herkent de KNO arts een poliep

Wanneer je er zelf zeker van bent dat er sprake is van iets abnormaals op de stem, bijvoorbeeld als het na een paar weken nog steeds niet weg is...kan je net zo goed de huisarts overslaan. De huisarts zal hetzelfde concluderen als jij maar heeft niet de tools om te kijken wat er werkelijk aan de hand is. De KNO arts heeft die tools wel. Er zijn 2 verschillende apparaten die de KNO arts kan gebruiken:

  • De camera door de neus
  • De camera door de mond

Om stikneigingen te voorkomen wordt bij de eerst afspraak vaak de neuscamera gebruikt. Hierbij wordt een hele dunne slang door de neus gebracht die vervolgens achter het gehemelte langs naar beneden duikt richting de stembanden.

Hoe ontstaat een poliep

Een poliep ontstaat wanneer de stembanden te maken krijgen met een (continue) ongewone gebeurtenissen. Er moet namelijk een cyste of ander soort van beschadiging zijn gekomen die de stembanden frustreert.

Ongewone gebeurtenissen kunnen zijn te herleiden aan bijv:

  • het bekende overbelasting (schreeuwen tijdens een activiteit)
  • ontsteking door bacterien (vatbaarder bij stress)
  • maagzuur dat omhoog komt tijdens de slaap

Wat te doen bij een poliep

Twee mogelijkheden zullen bij de KNO arts besproken worden. Een antibiotica kuur of operatie.

Antiotica kuur

De KNO arts zal in het begin kunnen kiezen voor een Antibiotica kuur, zodat de evt. ontstekingen worden aangepakt. Deze kuur zal een week duren waarna een vervolgafspraak dient te worden gemaakt. Als deze kuur niet aanslaat zal in de meeste gevallen overgegaan worden tot een operatie.

Operatie

Deze operatie vindt onder algehele narcose plaats. Het is een nare operatie omdat je erna, jezelf een lange tijd niet meer mag uitdrukken. De eerste week mag de stem helemaal niet gebruikt worden. Omdat er ook veranderingen in de stemband structuur zullen optreden kan het zijn dat je nog behandeld moeten worden met logopedie.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden