Wat is de Mexicaanse griep

Inleiding

Kranten staan er vol van. Overheidsinstanties draaien overuren. Bedrijven scherpen hun regels aan en de ziekenhuizen slaan hun voorraad in. De Mexicaanse griep komt er aan. Weer een dodelijke ziekte met een Spaanse komaf. Van de Spaanse griep zijn we nog maar net bekomen (omstreeks 1918). Wat is de griep nu precies en waarmee is het te vergelijken?

Wat is de Mexicaanse griep

In Nederland is de naam afkomstig van het land waar het het eerst is geconstateerd, namelijk Mexico. In Duitsland hebben ze de griep de naam Schweinegrippe gegeven. In Spanje la nueva gripe ofwel de nieuwe griep. In Portugal gripe A. Het begint al duidelijker en duidelijker te worden. Toch is de Schweinegrippe niet helemaal de juiste benaming. Het is een complexere griep dan dat het alleen aan varkens toegewezen kan worden.

De Mexicaanse griep wordt in medische termen het Nieuwe Influenza A genoemd. Het is de H1N1 variant en is zoals de medische term ook al zegt, een nieuwe type griepvirus. Het is heel anders dan we gewend zijn en is een samenstelling:

  • varkensvirussen
  • vogelvirussen
  • menselijke vriussen

De mexicaanse griep is gewoon een griep

De Mexicaanse griep is ondanks alle bombarie, gewoon te vergelijken met een normale griep. Zowel de gevolgen als de verschijnselen zijn niet heel veel anders dan die van een normale griep. De reden waarom het echter zoveel aandacht krijgt is het sterke besmettingsgevaar en de kwantiteit van de massa waardoor er doden zijn gevallen. Maar ook bij een normale griep vallen er in Nederland doden (alleen is die griep minder krachtig).

Net als een normale griep kan (bijna) iedereen de tijdelijke ziekte krijgen. Er zijn voorbeelden waarbij ook jongeren aan de ziekte zijn overleden. Menselijke met een lage weerstand zijn vatbaarder voor de griep. Er zijn ook mensen die immuun zijn voor de griep. Zij hebben in het verleden immuniteit weten op te bouwen.

Hoe kan je de griep krijgen

De Mexicaanse griep kan zichzelf via Menselijk contact overbrengen. Met hoe meer mensen je dus in contact staat, hoe groter de kans is dat je de ziekte krijgt. De griep heeft een incubatie tijd van 7 dagen voordat het virus dus actief wordt. Omdat je na de aanvang van de ziekte ook 7 dagen besmettelijk bent, heeft het hele virus een maximale tijdspan van 14 dagen waarin het zich kan verplaatsen.

In Nederland zijn de mensen die besmet zijn, vooral besmet in het buitenland: de zgn import-gevallen. Deze mensen hebben ook in Nederland slachtoffers weten te maken. In Amsterdam zijn de meeste gevallen geconstateerd (>30). Maar ook verspreid over het hele land zijn gevallen bekend (<10) personen. Het verloop van besmettingen loopt als volgt:

  •  2 Juli : 139 gevallen
  •  9 Juli : 145 gevallen
  • 16 Juli: 172 gevallen
  • 23 Juli: 248

De ziekte is zich dus langzamerhand aan het verspreiden over het land.

Hoe herken je de Mexicaanse griep

De symptomen van de Mexicaanse griep zijn niet heel veel anders dan bij een normale griep en zijn goed te herkennen. Zie hiervoor het volgende artikel: Welke_symptomen_bij_Mexicaanse_griep

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden