Hoe voorkom je griep of ziekte

Inleiding

Per jaar krijgen zo'n 10 to 15 % van de Nederlanders griep. Vooral in de maanden januari en februari is dit aantal het hoogst. Hoewel je er flink ziek van kan worden,is griep doorgaans ongevaarlijk. De huisarts inschakelen is normaal gesproken niet nodig, tenzij de koorts ongewoon lang aanhoudt. Griep krijgen kan heel vervelend zijn, omdat je wel 2 uit de running kan zijn. Om griep te voorkomen, staan hieronder enkele tips die de kans op griep voor jezelf en anderen verkleinen of als je toch besmet geraakt bent, wat je er tegen kan doen.

Stappen

  • Gezond eten, voldoende bewegen en slapen en niet veel stress hebben zorgen voor een verbeterde weerstand. Het griepvirus zal eerder mensen treffen met een lage weerstand. Dit gebeurt snel, het virus kan zich verspreiden via de handen of druppeltjes vocht die zich tijdens het praten, niezen en hoesten verspreiden. Met een hoge weerstand ben je beter beschermt tegen het virus.
  • Mocht je toch geinfecteerd zijn, het virus is 3 tot 5 dagen besmettelijk voor anderen, ook als je zelf geen klachten meer ondervind. Wees dus voorzichtig met vroegtijdig naar je werk gaan. Kinderen blijven wel 7 dagen besmettelijk.
  • Een veelgebruikte methode om griep te voorkomen is de griepprik. Deze prik zorgt voor de aanmaak van antistoffen tegen het geinjecteerde vaccin. Als je vervolgens in aanraking komt met het virus, zullen e aangemaakte antistoffen het virus elimineren. De griepprik is echter niet bij iedereen even effectief. het hangt af van je afweersysteem, je leeftijd, de gelijkenis van het vaccin met de circulerende griepvirussen en de periode tussen de vaccinatie en de besmetting. Onderzoek toont aan dat in 70% van de gevallen de griepprik de besmetting voorkomt. Met name bij ouderen is de kans toch getroffen te worden groter.
  • De griepprik is ongeveer 5 maanden werkzaam en omdat het griepvirus continu veranderd, wordt ook de griepprik jaarlijks aangepast aan de virusstammen.
  • Mocht je toch met griep op bed liggen, dan kunnen naast pijnstillers, ook neuraminiase-remmers de pijn verlichten. Deze middelen gaan de vermeerdering van het griepvirus tegen en kunnen de duur van de griep tot 2 dagen verkorten. Ook verminderen ze de kans op complicaties (longontsteking, bronchits). Echter, deze middelen zijn niet verkrijgbaar bij de drogist en zullen door de huisarts niet snel worden voorgeschreven, aangezien ze alleen effectief zijn als ze bijtijds worden ingenomen of voor mensen uit de risicogroepen (baby's, chronisch zieken)worden gereserveerd.