Wat is de ziekte van Bornholm

Inleiding

De ziekte van Bornholm, ook wel epidemische pleurodynie genoemd, is een infectie die wordt veroorzaakt door het Coxsackie B-Virus. De infectie bevindt zich in de spieren van de borstkas en/of het middenrif. 

Geschiedenis

Ejnar Sylvest (1880-1972), een Noorse arts, beschreef in 1933 een ziekte die uitgebroken was op het eiland Bornholm in Denemarken en gaf deze ziekte de naam 'de ziekte van Bornholm'. Een naam die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt.

Reeds eerder, in 1872, raporteerde Daae-Finsen Krankheit over een epidemie van 'acute spierreuma' in het plaatsje Bamble in Norwegen. Hij noemde dit de ziekte van Bamble.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van de ziekte van Bornholm is door verspreiding van het Coxsackie B-virus. Dit virus wordt op dezelfde manier verspreid als een verkoudheid en komt meestal voor onder kinderen en mensen met een lage weerstand. De incubatietijd is ongeveer 2-5 dagen.

Symptomen

Eén van de kenmerkenste symptomen is de plotselinge hevige pijn onderin de borstkas. Dit voelt als een ijzeren greep op de ribben. Hier dankt de ziekte zijn Engelse bijnaam 'Devil's Grip' aan (De greep van de duivel). Dit bemoeilijkt het ademhalen, waardoor men een benauwd gevoel krijgt. Dit symptoom vindt aanvalsgewijs plaats en is onvoorspelbaar.

Andere symptomen zijn koorts, keelpijn, verlies van eetlust en zich onwel voelen.

Verloop en behandeling

De ziekte van Bornholm duurt ongeveer één tot meerdere weken en geneest spontaan. Soms kan deze ziekte terugkomen. De behandeling bestaat uit uitzieken en NSAID's. Daarnaast kan het helpen om de pijnlijke spieren een warmtebehandeling te geven. Bijvoorbeeld door een warme kruik in een handdoek te rollen en er op te leggen. De ziekte komt op in epidemiën en is zelden fataal.

Verschillende namen voor dezelfde ziekte

De ziekte van Bornholm staat bekend onder verschillende benamingen en bijnamen.

Epidemische pleurodynie; Bornholmse ziekte; Epidemische myalgie; Pleurodynia diaphragmatica epidemica; Myalgia epidemica; Coxsackie-koorts; Ziekte van Inman.

In het Engels is de ziekte bekend als Bornholm disease en is een populaire bijnaam The Devil's Grip. Andere Engels bijnamen zijn The Grasp of the Phantom en Bamble disease.

Wat is een virusinfectie

De ziekte van Bornholm is een virusinfectie. Maar wat is nu precies een virus?En hoe ontstaat een infectie?

Een virus is een zodanig klein organisme dat we deze met het blote oog niet kunnen zien. Het is alleen onder een microscoop waar te nemen. Een virus kan zichzelf niet voortplanten en kan ook niet op zichzelf leven. Hiervoor heeft het een ander levend organisme nodig, ook wel een gastheer genoemd. Wanneer het virus een gastheer heeft gevonden, injecteert het zijn genetisch materiaal in de gastheer en verandert hierdoor de stofwisseling van deze.

Meestal word een virus door onze huid of slijmvliezen tegengehouden. Maar wanneer het virus zich toch verder in ons lichaam weet te dringen spreken we van een infectie. Ons lichaam gaat er dan alles aan doen om deze infectie te bestrijden en doet dit door ons afweersysteem in te schakelen. Breid de infectie zich ondanks ons afweersysteem toch uit dan krijgen we klachten die specifiek bij een bepaalde infectie horen. Dan krijg je bijvoorbeeld bij de ziekte van Bornholm één of meerdere van de genoemde symptomen zoals plotselinge hevige pijn onderin de borstkas.