Hoe is knokkelkoorts te voorkomen

Inleiding

Ziek worden is nooit fijn, zeker niet wanneer het op vakantie is. Je bent dan toe aan rust en het laatste wat je dan wilt is erg ziek worden. Het beste is dan ook om je goed voor te bereiden op inheemse ziektes om ze te voorkomen. Vooral knokkelkoorts is erg belangrijk om te voorkomen, dit virus kan namelijk dodelijk zijn. Maar hoe voorkom je knokkelkoorts dan precies? En wat doen wetenschappers om te voorkomen dat de ziekte zich in de toekomst niet meer zo snel kan verspreiden als nu?

Knokkelkoorts

Knokkelkoorts is een ernstig virus dat wordt overgedragen door een bepaalde soort mug: de denguemug. Gelukkig komt dit beestje in Nederland niet voor. Hij is echter wel te vinden in grote delen van Afrika, Azië, Zuid-Amerika en de Cariben. Wanneer de denguemug je steekt, kan hij het denguevirus dat hij bij zich draagt, aan jou overdragen. Je kunt dan knokkelkoorts krijgen, en dit is alles behalve prettig. Je kunt koude rillingen krijgen, pijn in je hele lichaam, uitslag, je kunt misselijk worden en veel gaan overgeven. Als het bij deze klachten blijft, is er een grote kans dat je van knokkelkoorts herstelt. In sommige gevallen is knokkelkoorts echter ook dodelijk. Dit is het geval wanneer je donkerrode vlekjes op de huid hebt, neus- en tandbloedingen hebt. Uiteindelijk kun je bewusteloos raken of in shock raken. Dit leidt in de meeste gevallen tot de dood.

Er zijn nog geen medicijnen die knokkelkoorts kunnen genezen. Het is dus erg belangrijk dat je voorkomt dat je door de denguemug gestoken wordt. Wanneer je dus in de risicogebieden op vakantie gaat, moet je de kans dat je daadwerkelijk gestoken wordt zo klein mogelijk houden. Bedek hiertoe zoveel mogelijk van je lichaam. Draag lange kleding, ook al kan dit erg warm zijn. Ook kun je jezelf insmeren met middelen die insecten afweren zodat je de muggen verjaagt. Verder kun je om je bed een muskietennet hangen en de deuren en ramen van je kamer afdekken met horren of met gaas. Het is natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten dat de muggen zo uit je buurt blijven, maar het risico wordt in ieder geval verkleind.

De wolbachia-bacterie

De afgelopen jaren stijgt het aantal mensen dat knokkelkoorts oploopt. Wetenschappers blijven niet stilzitten bij dit nieuws. Ze zijn namelijk hard op zoek naar een manier om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Een oplossing lijkt er nu te komen in de vorm van de wolbachia-bacterie. Het is aangetoond dat denguemuggen die deze bacterie in zich hebben, 50% korter leven dan de muggen zonder de bacterie. Als een mug korter leeft kan het logischerwijs minder mensen besmetten met knokkelkoorts. De wolbachia-bacterie leek dus de perfecte oplossing. Wanneer de mug nakomelingen zou krijgen, zou ook de bacterie doorgegeven worden. Hierdoor zouden uiteindelijk alle denguemuggen een kortere levenstijd krijgen. In de praktijk bleek dit echter niet zo te werken. De muggen stierven namelijk te snel. Ze hadden nog geen nakomelingen gekregen en geen kans gehad om de bacterie door te geven aan soortgenoten. Dit zou dus betekenen dat elke mug afzonderlijk met de bacterie besmet zou moeten worden, een onmogelijke taak.

De wetenschappers gaven niet op en gingen door met hun onderzoek. Ze vonden een bepaalde variant van de wolbachia-bacterie: de wMel. Het bijzondere aan deze bacterie is dat die ervoor zorgt dat het denguevirus in de muggen zich niet meer verder kan ontwikkelen. Door de bacterie kan het virus zich dus niet ontwikkelen tot het dodelijke knokkelkoorts virus. Ook is deze bacterie niet dodelijk voor de mug, waardoor de wMel ook nog eens aan soortgenoten doorgegeven kan worden. De wolbachia-bacterie lijkt zo dus de perfecte manier om verdere verspreiding van knokkelkoorts te voorkomen.

In de praktijk

Inmiddels worden er in verschillende gebieden experimenten gedaan met de mug en de bacterie. Wetenschappers hebben vele denguemuggen met de wolbachia-bacterie ingeënt en daarna in een proefgebied, waar dus ook niet-besmette muggen voorkomen, uitgezet. Het blijkt dat de bacterie heel vlug aan andere muggen wordt doorgegeven. Zo’n 90% van de gehele populatie in het proefgebied is na een tijd besmet met de bacterie.

Conclusie

Knokkelkoorts is een ernstig, soms dodelijk virus dat wordt overgedragen op mensen via de denguemug. Er zijn nog geen medicijnen voor dit virus en daarom is het belangrijk dat je voorkomt dat je besmet wordt door de mug. Hiertoe moet je lange kleding dragen en onder een muskietennet slapen. Wetenschappers denken verspreiding van knokkelkoorts te kunnen voorkomen door denguemuggen in te enten met de wolbachia-bacterie. Deze bacterie remt namelijk de ontwikkeling van het knokkelkoortsvirus in de muggen. 

Bronnen: Nature, US Federal Government