Hoofdluis bestrijden met aromatherapie

Waarom dit artikel?

Toen mijn dochter klein was kwam ze op een dag thuis met luizen in haar haar. Paniek! Eerst probeerde ik de nat-kam methode, waarbij een aantal, maar niet alle hoofdluizen verdwenen waren. Dan maar de grovere middelen. Ik ging naar de apotheek en vroeg daar een goed middel. Er werd iets chemisch aangeraden. Maar ook dit hielp niet. En ons kleintje haaar hoofd was rood van irritatie. Ik heb me sufgepiekerd over een natuurlijke manier om van de beestjes af te geraken. Door mijn interesse in aromatherapie (het gebruik van etherische oliën) ben ik in die richting gaan zoeken en met succes. Nadien hebben veel mama's me het recept gevraagd en daarom wil ik dit ook met jullie delen. Je vindt het recepet onderaan dit artikel. Hopelijk hebben jullie er wat aan.

Wat is het?

De hoofdluis is een parasiet (Pediculosis capitis) van 2 tot 4 mm die op de hoofdhuid van de mens leeft. Dit insect houdt zichzelf in leven door het bleod dat hij uit de hoofdhuid haalt. Dit geeft jeuk. De eieren van de hoofdluis worden neten genoemd. Ze zetten zich vast op de haren. Het zijn witte bolletjes die heel moeilijk te zien zijn. Hoofdluizen kunnen 2 dagen zonder bloed leven.Daarom kunnen ze overgegeven worden via kledij.

Natuurlijk Recept tegen luizen en neten

1. Meng volgende etherische oliën:

  • 1 ml. Eucalyptus,
  • 1 ml. Geranium,
  • 1 ml. Lavendel,
  • 1 ml. Rozemarijn en
  • 1 ml. Pepermunt

2. Voeg hierbij:

  • 35 ml. Olijfolie,
  • 10 ml. Notenolie en
  • 50 ml. Maiskiemolie.

3. Masseer dit mengsel goed in het haar

4. Laat het 1 uur inwerken

of gedurende de nacht de haren, gewikkeld in een handdoek

5. Spoel het mengsel uit

6. Eventueel nawassen met een neutrale shampoo.

7. Daarna dode luizen en neten uit het haar kammen.

Een Luizenkam is echt noodzakelijk, welke methode je ook gebruikt.

8. Deze behandeling na 3 dagen herhalen.

Hoewel de genoemde etherische oliën dodelijk zijn voor hoofdluizen en neten, zijn ze voor de mens niet gevaarlijk. Bovendien veroorzaken etherische oliën geen resistentie wat bij veel synthetische bestrijdingsmiddelen wel gebeurt.

Tea Tree tegen luizen en neten

Je kan ook tea trea olie gebruiken in je shampoo. Tea tree werkt ook preventief. Als er een groot besmettingsgevaar is, zoals op scholen of in de kinderkribbe kan je een preventief een paar druppels achter je oren smeren of een paar druppeltjes los op je haar doen om luizen op een afstand te houden.

Levensduur van een hoofdluis

De ontwikkeling van een hoofdluis start als neet. Dit duurt zo een 7 a 10 dagen. Dan kan ze nog een 20-tal dagen verder leven als luis. Een volwassen hoofdluis kan na 2 dagen tot 10 eitjes per dag leggen. Hoofdluizen houden van warmte. Daarom zijn ze vooral in het nekhaar en achter de oren te vinden, de temperatuur is hier meestal tussen de 28 en 30° C.

Luizen en Hygiëne

Besmetting met hoofdluis betekent niet dat men onhygiënisch is, luizen zitten zelfs liever in schone dan in vuile, vette haren. Een echt groot probleem is hoofdluis niet, wel een vervelend ongemak, wat met etherische oliën snel en effectief opgelost kan worden. Alles wat met hoofdluis in aanraking geweest is moet goed gedesinfecteerd worden. Kleding en beddegoed uitwassen, hoofdkussens en matrassen kunnen behandeld worden met Lavendelwater. Kleine artikelen die niet gewassen mogen worden, bijv. pluchebeesten van de kinderen, kunnen verpakt in plastic zakken een paar dagen in de diepvriezer worden bewaard .

Klassieke remedies tegen luizen en neten

Bent u nog steeds niet overtuigd van het nut van aromatherapie voor de bestrijding van hoofdluis, dan kan je nog altijd de klassieke methoden gebruiken. Hier vind je de klassieke producten.

Veel succes en hou me op de hoogte!


Reacties (2)

Reageer
Anjaclaes reageerde 8 jaar geleden
14 Oct 21:22
Het haar moet niet nat gemaakt worden, maar het is wel gemakkelijker om zlles gelijkmatig te kunnen verdelen. Veel succes
Mirne reageerde 8 jaar geleden
14 Oct 13:02
Goede tips! Maar moet het haar nat worden gemaakt voordat het mengsel in het haar gesmeerd wordt?