Wat gebeurt er als je schouder uit de kom is

Inleiding

Je schouder is één van de meest fragiele delen van je lichaam. Hier komen namelijk veel verschillende botten en spieren samen. Het kan voorkomen dat je schouder uit de kom raakt, dat een dislocatie optreedt. Dan is er iets mis met een bepaald gewricht. Wat er precies mis is, kun je in dit artikel lezen. Pas op: als je denkt dat er echt iets mis is met je schouder, raadpleeg dan een professionele arts.  

De botten in je schouder

Er zijn drie botten die tot je schouder behoren: de clavicula, de scapula en de humerus. Bij het uit de kom-zijn van een schouder zijn de scapula en de humerus betrokken.

Clavicula

De clavicula is in de volksmond beter bekend als het sleutelbeen. Ieder mens heeft twee sleutelbeenderen: één aan de linker- en één aan de rechterkant. Het sleutelbeen kun je over zijn gehele lengte voelen. Het einde van de clavicula in het midden van je lichaam is best rond, het einde van de clavicula aan het uiteinde van je lichaam daarentegen is plat. Aan beide uiteindes van je sleutelbeenderen zitten spieren, bindweefsels en pezen waardoor de clavicula goed met andere botten verbonden wordt. Door middel van spieren zit de clavicula vast aan borstkas, nek en arm.

Scapula

De scapula is ook onder een andere naam bekend bij de meeste mensen, namelijk als schouderblad. Dit is een driehoekig bot. Naast die hoeken, hebben de twee scapula in het menselijk lichaam elk ook nog drie processi, uitsteeksels. Twee hiervan zijn als het ware knobbeltjes. Het derde ‘’uitsteeksel’’ is een rug die horizontaal loopt over het midden van de binnenkant van de scapula. Hierdoor wordt de binnenkant als het ware in twee delen opgedeeld. Aan de buitenkant zit geen rug. De buitenkant bestaat dus maar uit één vlak. Over het gehele oppervlak van de buitenste zijde van de scapula zit als het ware een holling, ofwel een fossa.

Humerus

Tenslotte hoort ook de humerus bij de schouder. Bij veel mensen is dit bot bekend als het opperarmbeen. De humerus is een pijpbeen. Het bestaat dus uit een lang deel met aan beide uiteindes een bol. Het hoofd van het bot, de bovenste bol, steekt in een kleine holte in de scapula. Dit stukje heet het glenohumerale gewricht. Een gewricht is namelijk een overgang tussen (twee) botten waar het mogelijk is om te bewegen. Door het glenohumerale gewricht kun je je humerus op heel veel manieren bewegen.

Dislocatie van je schouder – uit de kom

Bij het glenohumerale gewricht zijn heel veel soorten bewegingen mogelijk in veel verschillende soorten richtingen. Dit zorgt ervoor dat dit gewricht minder stabiel is. Bovendien is de holte waar de humerus insteekt relatief smal en daardoor kan de humerus hier relatief snel uit los raken. Wanneer dit het geval is, dus als de humerus losraakt van de scapula, is er sprake van dislocatie van je schouder. Ofwel: je schouder is uit de kom. Hierdoor heb je erg veel pijn en kun je niet goed meer bewegen. Dislocatie van je schouder vindt meestal naar voren plaats. Deze beweging gaat gepaard met veel pijn aangezien zenuwen geraakt kunnen worden. Voor je lichaam kan het best gevaarlijk zijn wanneer je schouder uit de kom raakt. Door deze onnatuurlijke beweging kunnen namelijk zenuwen en pezen beschadigd raken of uitgerekt worden. Het komt zelden voor dat dislocatie van de schouder naar achteren plaatsvindt. Dit komt eigenlijk alleen maar voor in combinatie met een epileptische aanval of door elektrocutie, waarbij de spieren zich extreem samentrekken.

Wat te doen

Iemand met een schouder uit de kom kun je herkennen doordat deze aangeeft extreem veel pijn te hebben, moeite te hebben met het bewegen van de schouder en bovendien is er bij de schouder soms een wond zichtbaar, ook kan een zwelling of verkleuring optreden. Als je vermoedt dat iemand een schouder uit de kom heeft, is het belangrijk om snel naar een arts te gaan. Probeer het pijnlijke lichaamsdeel een minuut of tien te koelen en dek een eventuele wond goed af met een gaasje. Blijf verder vooral van de schouder af! Als je zelf probeert het gewricht te fixen, kun je het wellicht alleen maar erger maken. Geef verder het slachtoffer niets te eten. Zorg er tenslotte voor dat het slachtoffer niet met zijn arm beweegt en zorg dat er geen druk op het gewricht staat. Wacht rustig op de arts.

Conclusie

De schouder bestaat uit drie botten: de clavicula, scapula en de humerus. De bovenkant van de humerus steekt in een holte van de scapula en vormt zo het glenohumerale gewricht. Wanneer de humerus uit de holte vliegt, spreek je ervan dat de schouder uit de kom is. Wanneer iemand hiermee te maken heeft, heeft hij vaak heel erg veel pijn en kan hij zijn arm niet meer goed bewegen. Het belangrijkste in zo’n situatie is om zo snel mogelijk een arts te bezoeken en vooral niet de schouder aan te raken. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, MB, Bigomar2

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden