Wat is de juiste schrijfhouding

Inleiding

Veel kinderen ondervinden problemen bij het leren schrijven, omdat het ze niet op de juiste manier wordt aangeleerd. Veel kinderen schrijven traag, onleesbaar en krampachtig. Deze verkeerde houding kan later voor rug- en nekproblemen zorgen omdat het lichaam langere tijd in verkeerde houding is. Als de houding en pengreep eenmaal verkeerd is aangeleerd, is het heel moeilijk om het weer af te leren. Begin daarom op tijd aandacht te besteden aan de schrijghouding van je kind.

Voordat je begint

Je hebt al kunnen lezen dat een juiste houding erg belangrijk is bij het schrijven (maar ook bij bijv. het computeren!) en nu gaan we er verder op in. Voordat je kind begint te schrijven, moet je zorgen dat je de volgende dingen hebt voorbereid:

Zorg dat je een stoel met voldoende rugsteun hebt.

Zonder een goede rugsteun is de kans groot dat het kind met kromme rug gaat zitten en dit kan later gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Zorg ervoor dat het kind goed in de stoel gaat zitten, dus helemaal achteraan en niet aan het begin. Op deze manier wordt de rug beter ondersteund. Schuif de stoel aan tegen de tafel zodat het kind met de buik tegen de tafel aan zit (of dat er in ieder geval maar enkele centimers tussen de buik en de tafel in zitten). Zorg ervoor dat de voeten van het kind de grond kunnen raken, en dat ze niet in de lucht slingeren. Zorg voor een voetensteun indien dit niet mogelijk is. Zorg dat de schouders horizontaal zijn en evenwijdig met het tafelblad lopen. De rug moet zo recht mogelijk zijn. Belangrijk is dat de afstand tussen het papier en de ogen niet minder dan 30 cm is, anders zou dit nadelige gevolgen kunnen hebben voor het zicht van het kind. Zorg er ook voor dat de tafel waar het kind aan zit niet te hoog en niet te laag is. Als het kind de ellebogen en onderarmen op tafel kan leggen zonder hierbij van houding te moeten veranderen, dan zit je goed.

Schrijven

Met een goede pengreep voorkom je dat het kind last krijgt van zijn vingers. Pak de pen vast tussen wijsvinger en duim op ominstens 2 en maximaal 3 cm afstand van de punt. Zorg ervoor dat de wijsvinger de pen losjes vasthoudt en niet te hard drukt. Het is niet de bedoeling dat de vinger wit wordt, want dan druk je te hard.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden