Wat wilt u weten over keelaandoeningen

Inleiding

Hè, die vervelende prikkel of schrale pijn achter in mijn keel. Trekken met mijn gehemelte, werkt niet, hoesten doet zeer, slikken gaat moeilijk. Toch komt keelpijn vaak voor als onschuldige lastpost. Het is goed om te weten wat de reden is van keelpijn en wat we ertegen kunnen doen. Het is vooraf belangrijk om te beseffen dat we ons bij keelpijn niet direct zorgen hoeven te maken. Pas bij lang aanhoudende keelpijn en/of bijkomende complicaties is het gewenst een afspraak te maken bij de dokter. Alles over keelpijn...en de aandoeningen die daarbij kunnen komen kijken

Wat is de keel?

Onder de keel valt, wat we noemen, het bovenste deel van onze luchtwegen. Dit houdt in neus, keel, strottenhoofd en de mondholte.

Symptomen en verschijnselen

Hoesten Er is een productieve en een niet-productieve hoest (ook wel droge of kriebelhoest). Bij de eerste wordt veel slijm opgehoest, bij de tweede juist helemaal niet. Bij hoesten horen een schrale keel, schorre stem en keelpijn.

Slikproblemen Bij slik problemen slikken we vaker dan normaal, we schrapen de keel en kwijlen soms. Bij het slikken voelen we pijn en daarom eten we langzaam, het eten wordt moeizaam doorgeslikt. Alles gaat gepaard met hoesten, schorre stem, en snelle vermoeidheid. Levert ook pijn op de borst, onder het borstbeen op.

Keelontsteking Bij een keelontsteking verschijnen er achter in de keel soms witte plekken en is er dikwijls dik wit slijm waar te nemen. Ook wordt de keel meestal erg rood. Hoesten doet veel pijn, slikken gaat lastig.

Amandelontsteking De amandelen zetten op en worden rood van kleur. Er kunnen mogelijk witte en etterende plekken op voorkomen. Het alles kan gepaard gaan met keelpijn, pijn bij het slikken, oorpijn, koorts, hoofdpijn en braken. Strottenhoofdontsteking Levert heesheid, keelpijn en slikproblemen op. Het ademhalen gaat moeilijker dan normaal vanwege zwelling van het strottenhoofd. Kan met koorts gepaard gaan.

Kroep Dit komt meestal voor bij kinderen tussen de 0,5 en 3 jaar. Levert benauwdheid en moeilijk ademen op. Gaat gepaard met heesheid, opgezwollen slijmvliezen, veel hoesten en verschijnselen die kunnen duiden op verkoudheid.

Roodvonk Allereerst krijgt men keelpijn. Daarbij koorts en rillingen. Vuurrode wangen en bleek om de mond. De tong kan van gedaante veranderen. Wordt meestal rood met witte plekken (aardbeientong). Ook krijgt men uitslag op de huid in de vorm van rode plekken met harde witte puntjes (voornamelijk op borstkas, buik en liezen).

Keelkanker Kan slikproblemen en soms heesheid bij het praten (door aangetaste stembanden) opleveren. Ook zweren of een witte plek kan voorkomen. Verder slaat het ook op de neus en oren. Een loopneus of doofheid vanwege een verstopte buis van Eustachius. Ook oorontsteking kan ermee gepaard gaan. Mensen die met keelkanker bij de dokter komen, komen meestal vanwege een knobbeltje in de hals.

Strottenhoofdkanker In eerste instantie levert dit heesheid op door aantasting van de stembanden. Ook slikproblemen komen voor. We kunnen een knobbel in de hals waarnemen, net zoals bij keelkanker.

Oorzaken & mate van gevaar + zelf oplossen

Hoesten Mate van last: 1-2-3-4-5 Gaat meestal na 2-3 weken vanzelf over. Binnen deze termijn geen gevaar. Kan worden aangepakt, afhankelijk van het soort hoesten, doormiddel van: Stomen met heet water, honing in de mond smelten, gorgelen met zout water, op een dropje zuigen, lauwwarme melk of anderszins drinken,

Slikproblemen Mate van last: 1-2-3-4-5 Rechtop lopen, voedsel aanzuren met bijvoorbeeld citroensap, drink dik vocht zodat het niet in het verkeerde keelgat schiet, langzaam en rustig ademhalen, 3 uur voor het slapen gaan niet meer eten (kan blijven steken = pijnlijk).

Keelontsteking Mate van last: 1-2-3-4-5 Gaat meestal na 4 dagen tot een week vanzelf over. Binnen deze termijn geen gevaar. Verlichting door stomen, honing in de mond, gorgelen met zout water, zuigen op een dropje, lauwwarme dranken drinken.

Amandelontsteking Mate van last: 1-2-3-4-5 Wordt meestal met medicijnen of operatief verholpen. Op korte termijn niet gevaarlijk. Op ijs zuigen kan verlichting geven. Wordt meestal met een antibioticakuur opgelost. Eventuele verwijdering van de amandelen is mogelijk.

Strottenhoofdontsteking Mate van last: 1-2-3-4-5 Wordt met medicijnen verholpen. Op korte termijn niet gevaarlijk. Geef de gehele keel rust door weinig tot niets te spreken, zacht voedsel eten, etc. Een antibioticakuur kan de oorzaak wegnemen die meestal op een virus terechtkomt. Stoominhalatie kan verlichting geven.

Kroep Mate van last: 1-2-3-4-5 Komt voor bij voornamelijk kinderen, daarom meer risico’s. Moet op korte termijn verholpen worden. Voornamelijk rust kan verlichting geven. Bij ernstige ademhalingsproblemen is externe zuurstoftoevoer gewenst, mogelijk ziekenhuisopname. Verder te behandelen met antibiotica.

Roodvonk Mate van last: 1-2-3-4-5 Op korte termijn niet gevaarlijk, wordt met medicatie verholpen. Gebruik van stroop, honing of anderszins kan verzachtend werken voor de keel. Paracetamol kan pijnstillend helpen. Verdere klachten behandelen met antibiotica.

Keelkanker Mate van last: 1-2-3-4-5 Is gevaarlijk. Overlevingskans na 5 jaar wordt laag ingeschat (ca. 30-50%). Kan worden behandeld met bestraling of operatieve verwijdering.

Strottenhoofdkanker Mate van last: 1-2-3-4-5 Is gevaarlijk en gaat bij behandeling gepaard met zeer ingrijpende complicaties zoals het mogelijke verlies van de stem. Per direct stoppen met roken en alcohol gebruik kan preventief werken. Kan worden behandeld met bestraling of een operatieve ingreep. Daarbij is stemverlies mogelijk.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer ik na drie dagen nog steeds koorts heb. Als slikken totaal onmogelijk is. Als de keelpijn gepaard gaat met ernstige uitslag op de huid. Als de keelpijn langer dan 7 dagen aanhoud.

Met kinderen kan ik het beste bij erge klachten, ongeacht de klacht direct naar de dokter gaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden