Hoe voorkom je prostaatkanker

Verminder het risico op prostaatkanker

In Nederland is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen. Maar liefst 1 op de 10 mannen loopt een verhoogd risico op prostaatkanker. Prostaatkanker komt relatief vaak voor bij mannen met een hoge leeftijd en bij mannen met een erfelijke aanleg voor prostaatkanker. Verder komt prostaatkanker het meest voor in de Verenigde Staten en in West-Europa. Er is enig bewijs dat voeding en leefstijl een invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van (prostaat)kanker. Uit een grote studie waarin maar liefst 500.000 personen uit 10 verschillende landen werden gevolgd, is gebleken dat (prostaat)kanker voor 90 tot 95% door de leefstijl wordt bepaald. Dit verklaart waarom prostaatkanker relatief vaak voorkomt in Westerse landen. Bovendien zouden Aziatische mannen tot wel 100 keer minder kans hebben om prostaatkanker te ontwikkelen dan een Europeaan. De reden hiervoor? Minder verzadigde vetten (dus minder dierlijke producten), meer soja en meer groenten.

Gezonde voeding voor een gezonde prostaat

Er is enig bewijs dat het eten van gezond voedsel het risico op prostaatkanker kan verminderen.

Een gezonde prostaat door minder vet

Diverse studies hebben aangetoond dat de mannen die de grootste hoeveelheid vet consumeerden, de grootste kans hadden op prostaatkanker. Het verminderen van de inname van vet, heeft naast de vermindering van het risico op prostaatkanker, ook andere voordelen. Zo zal er o.a. minder kans zijn op overgewicht, hart- en vaatziekten en een te hoog cholesterol. Kies daarom voor magere varianten, zoals mager vlees en light-producten. Verminder ook de hoeveelheid boter en olie tijdens het koken. Of nog beter: kies er vaker voor om eten te stomen, koken of in de oven te bakken. Het voedsel zal op deze manier minder tot geen vet opnemen.

Een gezonde prostaat door minder dierlijk vet

Een hogere inname van plantaardig vet en een lagere inname van dierlijk vet zal ook leiden tot een gezondere prostaat. In onderzoeken is gebleken dat met name dierlijke vetten geassocieerd werden met een verhoogd risico op prostaatkanker. Dierlijke vetten komen voor in vlees (met name vet vlees zoals spek), eieren en zuivel. Voor een gezonde prostaat kies je daarom voor mager vlees, magere zuivelproducten, weinig eieren en minder kaas. Kies vaker voor de plantaardige varianten, zoals sojamelk, tofu en strooi eens wat nootjes over een salade in plaats van kaas.

Een gezonde prostaat met veel groenten en fruit

Verhoog de hoeveelheid groenten en fruit die je eet. Fruit en groenten zitten vol vitaminen waarvan wordt verondersteld dat ze het risico op prostaatkanker te verminderen. Een bijkomend voordeel is dat het lichaam minder zal hunkeren naar ongezonde, vette tussendoortjes omdat het de voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Meer groenten en fruit eten is heel gemakkelijk. Enkele ideetjes: begin de dag met een verse zelfgemaakte smoothie of fruitsalade, eet fruit als tussendoortje, beleg boterhammen vaker met groenten of eet meer salades.

Een gezonde prostaat met Omega 3

Uit onderzoek is gebleken dat een dagelijkse consumptie van het vetzuur omega 3 kan leiden tot een verminderd risico op prostaatkanker. Omega 3 bevindt zich o.a. in lijnzaad(olie), walnoten en donkergroene groenten. Daarnaast bevatten vette vis en eieren ook omega 3, maar zoals eerder gezegd, is het verstandig om hier niet te veel van te consumeren omdat ze ook dierlijke vetten bevatten.

Een gezonde prostaat met groene thee

Het is al lange tijd bekend dat groene thee naar alle waarschijnlijkheid het risico op kanker verkleint. Groene thee schijnt pas effectief te zijn als preventie van kanker bij het drinken van vier koppen groene thee per dag. Om aan vier koppen groene thee per dag te komen, kun je één à twee koppen koffie vervangen door groene thee.

Een gezonde prostaat met soja

Probeer meer soja te consumeren. Een sojarijk dieet wordt in verband gebracht met een verminderd risico op (o.a. prostaat-)kanker. Dit komt door de isoflavonen in sojabonen. Om meer soja binnen te krijgen, kan melk vervangen worden door sojamelk en maak ook zo nu en dan een vegetarische maaltijd op basis van tofu. Andere bronnen van isoflavonen zijn bruine bonen, kikkererwten, linzen en pinda's.

Een gezonde prostaat met minder alcohol

Voor een gezonde prostaat en een goede gezondheid in het algemeen is het belangrijk om alcoholgebruik te beperken tot maximaal één drankje per dag. Uit onderzoek is overigens gebleken dat het hierbij beter is om regelmatig (bijvoorbeeld dagelijks) een beetje alcohol te drinken, dan om veel glazen alcohol op één dag te drinken.

Een gezond gewicht voor een gezonde prostaat

Een gezond gewicht handhaven

Mannen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger worden beschouwd als zwaarlijvig. Omdat zwaarlijvigheid het risico op prostaatkanker verhoogt, zal het in dit geval noodzakelijk zijn om af te vallen. Afvallen doe je door je o.a. aan bovenstaande voedingsadviezen te houden en door meer te bewegen.

Sporten voor een gezondere prostaat

Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen die veel lichaamsbeweging krijgen, een verlaagd risico op prostaatkanker hebben. Daarnaast verlaagt sport de risico’s op o.a. andere soorten kanker, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Bespreek het risico op prostaatkanker met de huisarts

Bovenstaande adviezen helpen je om een gezonde prostaat te behouden. Voor degenen die een hoog risico hebben op prostaatkanker, zijn er ook andere risicoreducties, waaronder medicijnen. Naast beweging en gezonde, natuurlijke voeding is het daarom belangrijk om de huisarts te raadplegen bij een verhoogd risico op prostaatkanker.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden