Omgaan met dementie bij een geliefde

Inleiding

Hoe ga je om als je te maken krijgt met een geliefd persoon die aan het dementeren is, in dit stuk probeer ik eigen ervaringen en tips te plaatsen met betrekking tot de ziekte van Alzheimer bij oude mensen. Het is een vervelende ziekte voor diegene die het krijgt en de mensen die dichtbij staan.

Het verloop in grote lijnen

De persoon om wie het gaat begint met het verliezen van het korte termijn geheugen, wanneer de ziekte vordert dan zal de patiënt verder terug gaan in de tijd, de patiënt wordt langzamerhand weer een baby. Er zal bijvoorbeeld gevraagd worden naar haar of zijn ouders die al geruime tijd niet meer leven. Dingen die makkelijk waren worden steeds moeilijker, de persoon kan zichzelf niet meer wassen en er zal moeten worden geholpen bij de toiletgang omdat de betreffende persoon het vergeet. In de laatste fase ligt de patiënt in de foetus houding op bed, hij of zij is weer een "baby" en zal komen te overlijden.

De ziekte kan jaren duren en is af te remmen met speciale medicijnen, maar de ziekte kan ook heel snel verlopen. Over het gebruik van medicijnen moet je goed nadenken. Is de ziekte net begonnen zou je kunnen beginnen met de medicijnen. Maar wat als de patiënt elke keer op zoek is naar familieleden die niet meer leven en daar verdriet om heeft, is het dan zinvol om remmers te geven of doe je het dan voor jezelf?

Hoe te helpen

Hoe kun je je geliefde het best helpen wanneer hij of zij aan het dementeren is. Hieronder zal ik een aantal punten uit eigen ervaring neerzetten wat misschien kan helpen:

  • Laat de persoon alles doen wat hij of zij nog kan en stimuleer de persoon. Zoals bijvoorbeeld: zichzelf wassen, de toiletgang, gasten bedienen enz. Maar zodra hij/zij het niet meer kan, laat het dan het heeft dan geen zin om te stimuleren, dat geeft alleen maar stress bij hem/haar.
  • Rust en regelmaat: dit is heel belangrijk bij dementerende mensen, geef niet teveel prikkels af want daardoor raakt de persoon nog meer van in de war of zelfs boos en opstandig.
  • Zijn ze wat kwijt, help mee zoeken. Een uur later zijn ze het misschien weer kwijt, help dan gewoon weer mee.
  • Heeft de persoon het over een overleden dierbare, je kunt dan twee dingen doen:
  1. Als het bijvoorbeeld over de moeder van de persoon gaat, vraag aan hem of haar hoe oud hij of zij is, wanneer de persoon antwoord met bijvoorbeeld: 86 jaar. Vraag dan of het logisch is of de moeder nog leeft, soms gaat er een knopje om van besef dat dat inderdaad niet mogelijk is (er zijn uitzonderingen natuurlijk). Dit kan natuurlijk ook verdriet met zich meebrengen als het besef komt dat de moeder van de patient niet meer leeft, het is aan jezelf of je het op deze manier aanpakt of niet.
  2. De persoon vraagt weer naar zijn of haar moeder, waar ze is. Ga dan niet vertellen dat ze er niet meer is want een uur later mag je het misschien weer vertellen en dat brengt alleen maar verdriet bij de betreffende persoon. Vertel hem of haar dat zijn/haar moeder op vakantie is bijvoorbeeld, dit wordt vaak geaccepteerd en geeft geen verdriet.

Het is verstandig bij jezelf na te gaan welke van de twee punten je het best kunt gebruiken, jij kent de betreffende persoon het best.

  • Wees duidelijk tegen de hem/haar, als je zegt dat je weg gaat, ga dan ook weg en ga niet in de deur vol medelijden kijken naar je geliefde persoon. Het is alsof je je kindje voor het eerst naar school brengt, je trekt de deur achter je dicht en je gaat naar huis hoe moeilijk dat ook is.
  • Denk ook om jezelf! Probeer de taken te verdelen met familie of vrienden hoe moeilijk dat ook is voor sommige mensen.

Uiteindelijk zal de ziekte vorderen en de patient wordt langzamerhand weer een baby en zal uiteindelijk komen te overlijden, voor de nabestaanden is het op dit punt heel verdrietig en zwaar, het gemis is er al een tijdje want je geliefde persoon is al langer niet meer wie hij of zij was helaas.

Neem de tijd om het allemaal te verwerken, want het is niet niks om je geliefde persoon achteruit zien te gaan en om afscheid te nemen als het zover is.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden