Wat is precies de ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en treft momenteel een op de zeven mensen. De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd in 1906 door een Duitse arts Alois Alzheimer genaamd, naar wie de ziekte is vernoemd.

Het menselijk brein en Alzheimer

Het menselijk brein is opgebouwd uit miljarden neuronen, ofwel de hersencellen, welke verschillende netwerken vormen die verantwoordelijk zijn voor diverse activiteiten, zoals denken, leren en herinneren. Als de ziekte van Alzheimer aanwezig is wordt de communicatie tussen de hersencellen vernietigd. De verbindingen tussen de cellen waarlang de zenuwimpulsen worden doorgegeven worden vernietigd. Wanneer de cortex (het deel van de hersenen die verantwoordelijk is voor leren, denken, het beoordelingsvermogen en spraak) van iemand onderzocht wordt die aangetaste hersenen heeft, onthult het aanwijzingen voor een significante afgenomen hersenen.

Alzheimer

Het eerste teken dat de ziekte aanwezig is, is meestal geheugenverlies. Naarmate de ziekte vordert vernietigd het ook het denken en de concentratie, en wanneer het geslaagd is, huisgehouden heeft, laat het slachtoffer achter van leegte van persoonlijkheid en uiteindelijk het onvermogen om effectief te functioneren.

De ziekte is progressief en als gevolg daarvan met dodelijke afloop. Het kan onopgemerkt gedurende lange periodendoorgaan voordat het wordt ontdekt, vooral wanneer de persoon alleen leeft, en vaak, wanneer het wordt opgemerkt,is het meestal verder dan het beginstadium. Een zeer veel voorkomende misvatting is dat het een ziekte alleen invloed heeft op de ouderen. Het is wel waar dat het de meest voorkomende leeftijdsgroep is die getroffen wordt, maar de ziekte kan ook invloed hebben op individuen in hun 50's, 40's en zelfs in hun 30's, ongeacht opleiding, sociale status of beroep.

Tien belangrijke tekenen van de ziekte

Er zijn tien belangrijkste tekenen van de progressie van de ziekte van Alzheimer, die zijn als volgt:

  1. Geheugenverlies, met name het onvermogen om de recente gebeurtenissen herinneren zoals als wat er werd gegeten voor het ontbijt, waardoor het individu verhalen gaat bedenken in een poging om het geheugenverlies te dekken, maar ze zijn vaak een zeer duidelijk en nauwkeurig in het herinneren van de gebeurtenissen in het verleden.
  1. Het onvermogen om plannen te maken en te houden aan hun dag-tot-dag taken, zoals rekeningen betalen, wat gepaard gaat met een slechte concentratie.
  1. Het vergeten van de regels van favoriete spellen en het onvermogen om dagelijkse taken uit te voeren, verdwalen en niet in staat om bekende plaatsen te vinden.
  1. Verwarring en desoriëntatie in tijd en plaats, in het kort, het vergeten van waar ze zijn en hoe ze daar zijn gekomen en terug moeten gaan.
  1. Moeite met het beoordelen van de afstand, het niet kunnen bijhouden van bekende feesten en evenementen, bijv. het verzenden van kerstkaarten.
  1. Moeite om gesprekken te volgen, herhalen zich, het afbreken midden in een zin, vertrouwde voorwerpen een totaal andere naam geven en in het algemeen problemen ondervinden met de taal.
  1. Misplaatsen of verliezen van dingen, niet in staat om hun stappen na te gaan.
  1. Het verwaarlozen van de persoonlijke hygiëne.
  1. Staken van sociale activiteiten en hobby's vanwege hun onvermogen om te gaan.

10. Stemming en veranderingen in de persoonlijkheid, paranoia, hallucinaties, depressie, verwarring, angst,agitatie en slaaptekort.

Veel van de bovenstaande symptomen kunnen worden behandeld met medicijnen om de symptomen als ze aanwezig zijn te handelen, zoals slaapmiddelen voor slapeloosheid, anti-depressiva om lage stemmingen te verlichten enz.

De ziekte van Alzheimer is niet een normaal of onvermijdelijk onderdeel van het verouderingsproces, maar hoe langer mensen worden, hoe meer de kans dat ze de ziekte ontwikkelen. Geschat wordt dat mensen die er leven tot en met 85 jaar hebben een 50-50 kans op het ontwikkelen van de ziekte.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden