Oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

Wakker worden met hoofdpijn

Wie ’s avonds te diep in het glaasje heeft gekeken, wordt de komende ochtend gegarandeerd wakker met hoofdpijn. Maar wist je ook dat uit schattingen blijkt dat ongeveer 10% van de bevolking regelmatig wakker wordt met flinke hoofdpijn? Ochtendhoofdpijn komt voor bij zowel mannen als vrouwen en komt relatief veel voor in de leeftijdsgroep 45 – 64 jaar. Wakker worden met hoofdpijn in de ochtend is dus niet ongewoon. Maar waarom lijden zo veel mensen aan ochtendhoofdpijn? Ontdek de verschillende oorzaken van ochtendhoofdpijn.

Meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn in de ochtend

Ochtendhoofdpijn door slaapapneu

Slaapapneu is een veel voorkomende slaapstoornis, maar helaas zijn de meeste mensen die er aan lijden zich niet bewust van hun stoornis. Slaapapneu, dat wereldwijd vele miljoenen mensen treft, zorgt ervoor dat je gedurende de nacht meerdere keren stopt met ademen. De hersenen pikken dit signaal op en zorgen ervoor dat je vanzelf weer gaat ademen. Hierdoor blijf je gewoon doorslapen wanneer je stopt met ademhalen. Slaapapneu resulteert in zeer lichte en verstoorde slaap, wat vaak betekent dat je in de ochtend vermoeid wakker wordt met hoofdpijn en je gedurende de dag vermoeid voelt. Om te achterhalen of je aan slaapapneu lijdt, kun je via het internet vragenlijsten invullen of je kunt online een slaapapneu thuistester bestellen. Slaapapneu kan worden tegengegaan door ’s nachts een speciaal slaapapneu masker te dragen.

Ochtendhoofdpijn door tandenknarsen

Verrassend genoeg kan de oorzaak van ochtendhoofdpijn door tandenknarsen worden veroorzaakt. Naast het feit dat tandenknarsen schade aan het gebit kan toebrengen (en de partner wakker kan houden), leidt tandenknarsen vaak ook tot hoofdpijn in de ochtend. Wanneer men tandenknarst, is er een constante beweging in de kaak en dit veroorzaakt spanning in de spieren van de kaak. Deze spanning strekt zich vaak uit tot de nek en schouders en dit leidt op zijn beurt tot de hoofdpijn die men ervaart bij het ontwaken. De huisarts kan vaak de beste behandeling adviseren om tandenknarsen te voorkomen.

Ochtendhoofdpijn door onvoldoende slaap

Veel mensen vinden het moeilijk om de stress van de dagelijkse werkzaamheden van zich af te schudden aan het einde van de dag. Hierdoor brengen velen van ons de nacht woelend en draaiend door. Dit leidt tot spierspanning, vermoeidheid en ochtendhoofdpijn. Slapeloosheid kan vele andere oorzaken hebben zoals een onaangename kamertemperatuur of een bepaalde stoornis zoals het rusteloze benen syndroom. Probeer een routine te ontwikkelen waarin je tijd vrijmaakt voor ontspanning zodat zowel lichaam als geest kunnen ontspannen voor het slapengaan. Neem contact op met de huisarts als de slapeloosheid aanhoudt.

Andere oorzaken van ochtendhoofdpijn

Ochtendhoofdpijn is vaak gerelateerd aan de hoeveelheid slaap of kwaliteit van de slaap. Maar dit is lang niet altijd het geval. Andere mogelijke oorzaken van ochtendhoofdpijn zijn o.a.:

 • verkoudheid en griep
 • depressie en/of angst
 • alcoholgebruik
 • overmatige blootstelling aan kunstmatig licht van o.a. pc, tv en/of mobiele telefoon
 • overmatig gebruik van cafeïne
 • veel autorijden
 • vermoeide ogen
 • verstopte neus
 • fysieke overbelasting
 • slechte houding
 • lage bloedsuikerspiegel
 • roken
 • stress

Wat te doen bij hoofdpijn in de ochtend?

 1. Probeer eerst na te gaan wat de meest logische oorzaak kan zijn voor de ochtendhoofdpijn. Ga je te laat naar bed? Drink je veel koffie? Ervaar je de laatste tijd veel stress?
 2. Als je de oorzaak denkt te hebben vastgesteld, is het tijd om deze weg te nemen. Roep eventueel hulp in van anderen.
 3. Pas de eerder genoemde tip omtrent ontspannen in de avond toe. Voer 's avonds alleen rustgevende activiteiten uit die je helpen ontspannen. Wanneer je de tijd neemt om te ontspannen en voldoende slaapt, zal de kans op ochtendhoofdpijn aanzienlijk afnemen.
 4. Lukt het met deze tips niet om van de ochtendhoofdpijn af te komen? Roep dan hulp in van een deskundige op dit gebied.

Reacties (6)

Reageer
Ciska reageerde 5 jaar geleden
04 Feb 14:21
Hallo
Ook ik word 's ochtends geterrorisseerd door verschrikkelijke hoofdpijnen.In de loop van de dag zakt het wel maar dan kan ik haast alweer naar bed.Ik moet van mijn dokter nu een slaaptest ondergaan om te kijken of ik apneu heb! Ikzelf heb het idee dat ik wekker-hoofdpijn heb! Paracetemolletjes helpen niet wanneer ik snachts om 4 uur wakker wordt. Tis een en al ellende want je humeur daalt naar een laag pitje.Hopelijk biedt die apneu uitslag resultaat.Ik ben een vrouw van 54....En al die jonge meiden moeten gewoon een keer met huisarts overleggen,is beter!!
Laura reageerde 7 jaar geleden
09 Aug 11:46
Ik heb soms dat wanneer ik wakker word gemaakt terwijl ik diep slaap dat het dan echt pijn doet om weer helemaal bij bewustzijn te komen. Wie weet waardoor dit komt of herkent het?
Driege Yasmina reageerde 7 jaar geleden
08 Feb 09:09
Beste,

Ik sta ook de laatste tijd altijd maar op met zware hoofdpijn en dit houd gedurende de hele dag aan en ben zelf nog maar 22 jaar. Ik geraak er gewoon niet vanaf en heb het in mijn achterhoofd tot in de nek ook pijn. En een dafalgan 1gram helpt zelf niet...

Hebben jullie soms raad?

groeten yasmina.

G
Maria reageerde 8 jaar geleden
10 Aug 00:06
Als je zo jong bent dan kun je beter naar de dokter gaan.
Ik ben 53 jaar en heb hier last van sinds 2 maanden
Paracetamol helpt niet kan het na veel innamen zelf's versterken ik gebruik nu chammomilla druppels van vsm niet naar de bijsluiter kijken gewoon om het uur 10 druppels en 1e 20 druppels werkt perfect ook voor buikpijn etc.
Succes
Jolien Thijs reageerde 8 jaar geleden
15 Jun 10:15
Beste mevrouw/heer, ook ik word iedere ochtend wakker met vreselijke hoofdpijn. Na een uurtje gaat dit over maar ik heb er toch redelijk wat last van. Ik heb dit volledige artikel doorlezen maar ik denk niet dat de oorzaak hierbij staat. Hier staat ook dat het meest voorkomt bij personen tussen de 45-64 jaar maar ik ben pas 17. Heeft u meer raad of ga ik beter onmiddellijk naar een dokter?
Met vriendelijke groet Jolien
Stephanie reageerde 8 jaar geleden
09 Jun 13:00
Beste meneer/mevrouw ik word elke ochtend wakker met zuurde hoofdpijn en misselijkheid ik wedt niet hoe het komt en weet niet wat ik er tegen moet doen want paracetamol werkt niet heeft u tips mvg stephanie