Hoe kom je van een loopneus af

Wat te doen tegen een loopneus

Een loopneus kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid van factoren, waaronder medicijngebruik, een virus, allergieën, chemicaliën in de lucht en veranderingen in het milieu. Om te voorkomen dat je in het vervolg nogmaals te maken krijgt met een loopneus, is het daarom van belang om er achter te komen welke factor de loopneus heeft veroorzaakt. Maar op het moment dat je een loopneus hebt, wil je liever weten hoe je er zo snel mogelijk van af komt. Om de paar seconden of minuten je neus moeten snuiten, kan op een gegeven moment een grote irritatie aan de neus veroorzaken die gepaard gaat met veel pijn.

De oorzaak van de loopneus vaststellen

Als je loopneus enkele weken duurt, dien je een dokter in te schakelen die een allergie-test zal uitvoeren. Door het vaststellen van de oorzaak van de loopneus, krijg je een beter inzicht in hoe je de bron die de loopneus heeft veroorzaakt kunt uitschakelen. Als wordt vastgesteld dat de loopneus allergisch van aard is, is het van belang om stappen te ondernemen. Je kunt hiervoor medicijnen gebruiken die op doktersrecept verkrijgbaar zijn zodat de symptomen zullen verminderen.

Hoe kom je van een loopneus af?

  • Een voor de hand liggende manier om van een loopneus af te komen, is het gebruik van een neusspray. Eventueel kun je zelf een neusspray maken door zout met water te mengen en deze in een druppelaar te bewaren. Gebruik een neusspray hooguit zo'n drie keer per dag en gebruik een neusspray niet langer dan driedagen achter elkaar. Meestal zal een neusspray de loopneus geleidelijk doen verminderen. Na zo'n drie dagen werkt een neusspray echter averechts omdat hij de symptomen dan alleen maar zal verergeren. Houd deze drie-drie regel daarom goed in het achterhoofd bij het gebruik van neussprays.
  • Verhoog de vochtigheid van de lucht. De lucht die je inademt moet vochtig zijn, want vocht voorkomt verdere irritatie van de reeds ontstoken neus. De aanschaf van een luchtbevochtiger kan daarom uitkomst bieden. Dit apparaat houdt niet alleen je neus vochtig, maar kan ook verkoudheid en griepvirussen weren.
  • Drink hete soep. Dit heeft een goed reinigend effect en kan ervoor zorgen dat de loopneus sneller zal verdwijnen.
  • Giet lauw water in een glas en voeg hier en eetlepel zuiveringszout aan toe. Snuif nu wat van dit mengsel op met beide neusgaten en adem heel diep in. Het mengsel zal vervolgens de keel inlopen. Spuug het mengsel op dat moment uit. Het zuiveringszout zal de irritatie wegnemen en de symptomen zullen snel verdwijnen.
  • Zorg ervoor dat je veel vocht binnenkrijgt, minimaal zo'n twee liter.
  • Gebruik een gezichtsstomer voor zo'n 10 à 15 minuten. Veel gezichtssauna's hebben een speciaal kapje voor de neus, zodat je niet het hele gezicht mee hoeft te stomen als je dit niet prettig vindt (dit is echter wel zeer effectief tegen mee-eters!). Adem langzaam deze stoom in. Je zult merken dat je na afloop een verlichting bij het neusgebied voelt en dat je beter kunt ademen.

Lees ook

Hoe kan je je gezondheid snel verbeteren?

Reacties (4)

Reageer
Jeube reageerde 7 jaar geleden
31 Mar 19:17
ik zuip me meestal een stuk in de kraag, het virus en de bacterie feesten dan mee en hebben de volgende dag een kater en vertrekken vanzelf.
Loopneus reageerde 9 jaar geleden
08 Aug 06:58
Het lijkt wel of ik een loopneus krijg als ik heel moe/gestrest ben.Zou dit kunnen??Een loopneus krijgen omdat me lijf uit balans is?
Meestal duurt deze 2 dagen ben dan doodmoe en me neus loopt continu,veel niezen..na dag of 2 is het ineens weg..
Moeder reageerde 9 jaar geleden
11 Jul 22:58
Veel water drinken blijkbaar moet er toch iets uit je lichaam. Rook je? stop daarmee. Als het geneesmiddel van de arts niet helpt stop daar dan mee. Ga op zoek naar alternatieve geneeswijze zoals acupunctuur. Je lichaam moet weer in balans gebracht worden.
Van Amelsfoort reageerde 9 jaar geleden
08 Jul 22:16
Sedert 6 maanden loopneus (links) Tot en met KNO arts onderzocht naar de oorzaak, zonder resultaat. Gezien de leeftijd 'zul je ermee moeten leven' aldus de KNOarts.