Hoe leer ik beter te concentreren

Inleiding

Geconcentreerd blijven op waar je mee bezig bent is niet altijd gemakkelijk. De een kan het beter dan de ander- afhankelijk van de taak varieert dat van een paar minuten tot enkele uren-, maar niemand kan continu scherp blijven. Behalve een gezonde leefstijl met voldoende slaap, lichaamsbeweging en gezond eten zijn er drie factoren van invloed op je concentratievermogen: enthousiasme, vaardigheid en afleiding. Hoe enthousiaster je over iets bent, hoe beter je je kan concentreren (denk aan een oersaaie vergadering of een interactieve workshop). Vaardigheid is ook belangrijk; hoe beter je ergens in bent, hoe makkelijker je je kunt focussen. Als laatste kan je je voorstellen dat het lastiger wordt als je continu wordt afgeleid bij een taak. Om beter in staat te zijn te focussen met waar je mee bezig bent, volgen hier 7 tips om jezelf te trainen.

Stappen

  • 1. Veel aan je hoofd? Maak een lijstje!

Als je een lijstje maakt met alles wat je nog moet doen, hoef je daar niet meer over na te denken. Als je tijdens je werk nog iets bedenkt, schrijf het er dan bij.

  • 2. Ben je snel afgeleid?

Werk dan een paar dagen met korte tijdseenheden. Werk 10 minuten geconcentreerd, neem 5 minuten pauze (en herhaal dit enkele uren). Maak de 10 minuten steeds iets langer en ga in de 5 minuten pauze echt even iets anders doen (koffie drinken, frisse neus halen)

  • 3. Gedachten die afdwalen?

Als je gedachten afdwalen gebruik dan de STOP methode; door elke keer als je gedachten afdwalen, STOP te zeggen. Door jezelf aan te leren stop te zeggen, zal je merken dat je rustig verder kan gaan met waar je mee bezig was.

  • 4. Afleiding? Let op details!

Laat je je snel afleiden tijdens een gesprek? Concentreer je op de persoon waarmee je aan het praten bent; niet alleen op wat deze persoon zegt, maar ook op kleding, vorm gezicht, kleur ogen...je zal merken dat het daardoor gemakkelijker is je hoofd bij het gesprek te houden.

  • 5. Zorgen? Las een piekeruurtje in!

Als je stress hebt of het allemaal niet zo lekker loopt, is de kans groot dat je gaat piekeren. Dit gaat ten koste van je concentratie. Door dagelijks een piekeruurtje in te lassen, kun je deze momenten bewaren voor dit uur dat het mag. Het is goed om je zorgen van je af te schrijven of praten, maar doe dit op een gewenst moment.

  • 6. De draad kwijt? Activeer je brein!

Als je je aandacht bijvoorbeeld niet bij een vergadering kan houden is het een idee een mindmap te maken. Hierin zet je een schematische weergave van de kernzaken van het gesprek, waarbij je door middel van lijnen en figuren de zaken verbindt. Ook vragen stellen en af en toe het gesprek samenvatten kan een oplossing zijn.

  • 7. Niet gemotiveerd? Beloon jezelf!

Belonen helpt; het heeft een sterk leereffect en verlengt de concentratie. Stel jezelf iets in het vooruitzicht; dat je iets leuks mag doen als de helft af is bv. Niet smokkelen, beloon jezelf pas als het gestelde doel echt bereikt is!


Reacties (6)

Reageer
Jurre reageerde 10 jaar geleden
22 May 23:02
Bedankt voor deze info en tips, nu kan ik me veel beter bezig houden met leren.
Babette reageerde 11 jaar geleden
03 Apr 21:10
dit moeten jullie laten staan hoor!!!
het zijn goeie tips!!!
Sexychik reageerde 11 jaar geleden
06 Feb 17:57
dankjwel kan ik goed gebruiken voor mijn proefwerken en so s
Annemieke reageerde 11 jaar geleden
30 May 20:37
dankjewel, superhandig dit. ik ga meer van je lezen!
Simon Dirks reageerde 11 jaar geleden
16 May 17:57
Een manier waarop ik mijn concentratievermogn verbeter is door regelmatig eventjes wat brain training te doen, op brain fitness sites zoals braingymmer.com. Er zijn heel veel van dit soort sites en ze hebben mij al erg veel geholpen!
Zeker het proberen waard!
Eline reageerde 14 jaar geleden
11 Jun 17:28
bedankt voor de tips, het werkt echt!!!