Hoe kun je een depressie voorkomen

Depressie voorkomen

Een depressie, oftewel stemmingsstoornis, kenmerkt zich door een verlies van levenlust en levert een zwaar terneergeslagen stemming op. Vaak zeggen mensen dat ze depressief zijn, terwijl ze in werkelijkheid alleen tijdelijk in een dipje zitten. Niet iedere depressieve stemming is dus direct een psychische aandoening. Depressies zijn over het algemeen zeer moeilijk te behandelen omdat depressieve personen meestal pas hulp zoeken in een vergevorderd stadium, of ze worden door hun dierbaren gedwongen om hulp te zoeken. Het is echter wel goed mogelijk om depressies te voorkomen.

Belangrijke oorzaken van depressie

Om een depressie effectief te kunnen voorkomen, is het van groot belang om te weten wat veelvoorkomende oorzaken van een depressie zijn.

Eenzaamheid

De mens heeft andere mensen om zich heen nodig om optimaal te kunnen functioneren, om te kunnen leren van anderen en om zichzelf te kunnen ontwikkelen. Ben je een gesloten persoon, dan zal de kans op een depressie aanzienlijk toenemen. Spreek daarom wat vaker af met je vrienden of probeer nieuwe vriendschappen te sluiten. Moeite met het sluiten van nieuwe vriendschappen? Maak dan vaker een praatje en onderneem leuke activiteiten met de mensen die je wél hebt. Dit kan prima met collega's, kennissen, familie... Kortom: er zijn altijd wel mensen in je leven waarmee je vaker om kunt gaan.

Negatieve gedachten

Negatieve gedachten zorgen voor een negatief zelfbeeld en een negatief beeld over de wereld in het algemeen. Wat je van binnen uitstraalt, zal je veelvuldig tegenkomen in het leven. Probeer het leven daarom op sommige vlakken wat minder serieus te nemen en richt je meer op de mooie dingen die het leven te bieden heeft. Waar word je gelukkig van? Mooie natuur? Goed gezelschap? Reizen? Probeer vaker activiteiten te ondernemen die jou gelukkig maken.

Leefstijl

Je leefstijl is een belangrijke factor die bepaalt hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt. Bij een ongezonde leefstijl zal je over het algemeen een negatiever zelfbeeld hebben en dit kan resulteren in depressieve gevoelens. Zorg daarom beter voor jezelf! Drink veel water om het lichaam gehydrateerd te houden, slaap voldoende zodat je meer energie hebt, eet gezond zodat je je beter voelt, stop met roken, drink weinig alcohol en beweeg voldoende.

Gebrek aan vastomlijnde doelen

Ben je niet tevreden met je leven? Alleen jij kunt je leven veranderen als je van binnen besluit dat het tijd is voor verandering. Wat zijn je échte dromen? Wat wil je graag nog bereiken in het leven? Schrijf al je doelen voor jezelf op en maak voor jezelf een stappenplan hoe, waar en wanneer jij je doelen gaat bereiken! Splits je doelen op in delen zodat je jezelf gemotiveerd houdt wanneer je een deel van je uiteindelijke doel hebt bereikt. Wil je bijvoorbeeld 10 kg afvallen in een jaar? Schrijf dan per maand op wat je wilt hebben bereikt, zodat je minder snel op zal geven.

Te hoge verwachtingen

Te hoge verwachtingen leiden dikwijls tot depressieve gevoelens. Spreek daarom met jezelf af dat je niet perfect kunt zijn, máár dat je wel je best gaat doen om een positieve bijdrage te leveren aan jouw leven en dat van anderen! Je kunt geen perfecte moeder/vader, collega, ondernemer, partner, sport(st)er en vriend/vriendin tegelijk zijn. Verbeter de rollen waarin je tekort schiet en richt je vooral op de gebieden waarin je uitblinkt zodat je meer zelfvertrouwen krijgt.

Is mijn kind depressief?

De meest voorkomende symptomen bij depressieve kinderen zijn:

  • Gedragsproblemen
  • Lagere cijfers op school
  • Grote gedragsveranderingen, zoals zichzelf terugtrekken
  • Slaapproblemen en/of nachtmerries
  • Vermindering van eetlust

Uit onderzoek is gebleken dat een depressie tijdens de jeugd de kans op een zware depressie later in het leven verdubbelt. Wees er daarom vroeg bij indien je vermoedt dat je kind depressief begint te worden!

Conclusie

In de meeste gevallen kan een depressie prima worden voorkomen. Het zijn vaak de kleine dingen die ervoor zorgen dat je veel beter in je vel komt te zitten. Voel je een depressie opkomen? Lees dan nogmaals de bovenstaande 5 voornaamste oorzaken van een depressie. Wanneer je de beschreven methoden toepast in je leven, is het bijna onmogelijk om nog depressief te worden!