Hoe kom ik uit mijn dip

Een dip is een dip

Iedereen heeft wel eens een dip. Het kan een dip zijn vanwege het grauwe vieze neerslachtige weer buiten, of het seizoen -meestal is de winter de boosdoener-, het kan komen door een nare gebeurtenis in de familie zoals een overlijden. En het kan een dip zijn met een psychologische oorzaak. Of, zoals in het geval van studenten zoals ik: vanwege je onderzoek en omdat je dag in dag uit met een literatuurstudie bezig bent waarvan je het einde niet kan zien. Genoeg redenen dus, maar het resultaat is in alle gevallen hetzelfde --> je zit in een dip. En fijn is dat absoluut niet! Gelukkig duurt een dip in de meeste gevallen niet voor eeuwig en zijn er een aantal dingen die je kan doen om er zo min mogelijk last van te hebben. En om er natuurlijk uit te komen en je weer gelukkiger te voelen! Hieronder lees je daar meer over.

Wat zijn de symptomen van een dip

Als je in een dip zit, dan heb je bijna iedere ochtend moeite om uit bed te komen en dan zie je alles door een wat donkerdere bril dan je dat normaal doet. Je hebt vaak wat minder plezier in je werk en je vind het moeilijk om je ergens toe te zetten als het je zwaar lijkt; je kijkt erg tegen de dingen op die bovenaan je to-do list staan. Verder vind je het lastig om jezelf een schouderklopje te geven als je iets heb afgerond en kijk je alleen maar naar alles wat er nog moet gebeuren. Voor al deze dingen moet je oppassen, want als je hier te lang in blijft hangen kun je doorschieten naar een depressie en dat lijkt me niet de bedoeling!

Wat kan ik doen om weer uit m'n dip te komen

Ik heb hier een aantal dingen neergezet die ik zoveel mogelijk probeer te volgen als ik zelf in een dipje zit. En tot nu toe gaat me dat gelukkig goed af!

Een van de belangrijkste dingen om te doen als je niet zo lekker in je vel zit is om goed voor je lichaam te blijven zorgen! Zorg dus vooral dat je goed slaapt en genoeg slaapt. Je weet zelf het beste hoeveel slaap je nodig hebt, maar let hierbij op dat je niet uitgaat van je 'normale' slaapritme. Hiermee bedoel ik dat het heel waarschijnlijk is dat je meer slaap nodig hebt, met name in een winterdip. Zelf merk ik dat ik in zulke gevallen niet raar moet opkijken als ik 8,5 tot 9,5 uur slaap nodig heb per nacht. Als ik dus om 8 uur op moet staan, dan zorg ik dus ook dat ik niet na 11 uur 's avonds in bed lig, in de meeste gevallen zelfs rond 10 uur al. Het is soms moeilijk om dat voor elkaar te krijgen en het gaat vaak ten koste van sociale activiteiten, maar je moet jezelf in dat geval afvragen wie je belangrijk vind als jij je niet lekker voelt; ander mensen of jezelf?

Zorg verder dus dat je gezond eet en regelmatig beweegt. Met name sporten is erg goed tegen een dip. Het kan werken als uitlaatklep, maar er komen bij het sporten ook stoffen vrij in je lichaam waar je gelukkig van wordt. Als je echter niet zo'n sporter bent, kies dan iets anders waar je veel plezier in beleeft om ervoor te zorgen dat je iets hebt om naar uit te kijken doordeweeks.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt als je zelf in een dip zit!