Burn Out Power Tips

Burn Out: Wat is het, hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

Burn-Out is een syndroom, geen ziekte. Je kan er dus geen medicatie voor nemen. Het is een eerder een gebrek aan energie en motivatie veroorzaakt door frustratie. Frustratie is dan een gevolg van disbalans of onevenwicht ergens op een of ander gebied in je leven: jouw relatie, jouw werk,... . Die frustratie veroorzaakt stress die jou heel veel energie kost. Relaties en werk zijn de twee grootste veroorzakers van een Burn Out.

Welke mensen zijn vatbaarder voor een Burn-Out?

Wellicht denk je nu dat het mensen zijn met een zwakke draagkracht. Wel dan kan ik je alvast zeggen dat je compleet verkeerd denkt. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het net diegenen zijn die het meest veeleisend zijn (voor zichzelf, hun werk of relatie) die ermee te kampen krijgen. Een Burn-Out steekt ook niet de kop op van vandaag op morgen maar is een opeenstapeling van frustraties en teleurstellingen. Als een emmer die lek is en geleidelijk aan meer en meer water (energie) verliest.

Wat voel je als je lijdt aan Burn Out?

1) Mentale en fysieke uitputting, gevoelens van frustratie en lusteloosheid. Fysieke klachten kunnen variëren maar het is geweten dat vooral maagklachten, oververmoeidheid en migraine de toppers zijn.

2) Mensen met een Burn Out gaan zich geleidelijk afzonderen, sociaal isoleren.

3) Gevoelens van incompetentie, twijfels etc. zorgen voor het ontstaan van een vicieuze cirkel van verminderde prestaties die op zich dan weer de twijfels en minderwaardigheidsgevoelens gaan versterken.


Hoe je sterker uit een Burn Out kunt komen

  • Hoe contradictorisch dit ook moge lijken: blijf bezig! De kans op verergering van de symptomen is immers groter als je niets doet; je hebt dan immers tijd zat om nog meer frustraties aan te kweken en geïsoleerd te geraken. Blijf bezig maar dan vooral met dingen die je leuk vindt.
  • Vraag jezelf af wat écht belangrijk voor je is, neem de tijd hiervoor en schrijf het op. Implementeer dan deze activiteiten in jouw planning en geniet ervan!
  • Doe eens wat anders dan gewoonlijk: trek er eens op uit met vrienden, je partner... maar blijf in geen geval thuis zitten tobben.
  • Luister naar jezelf: identificeer de gedachten die jou "down" maken, schrijf ze op en zoek hulp bij een therapeut, psycholoog. Gooi jouw vooroordelen over deze mensen overboord en ga ervoor! Met wat zoekwerk vind je er vast één in jouw buurt.
  • Durf jij deze stap niet zetten? Je kan tegenwoordig ook begeleiding krijgen via jouw pc in jouw eigen veilige omgeving.
  • Leer nee zeggen: het is nu tijd voor jezelf. Dit is zeer belangrijk want je zit in een natuurlijk transformatieproces, een groeiproces.
  • Doe aan lichaamsbeweging! Raar? Welneen, bij het sporten komen er endorfines vrij (=goed gevoelshormonen). Je zal dan wel lichamelijk moe zijn maar mentaal meer energie en je beter voelen.

Meer informatie

Ik hoop jou hiermee een beetje geholpen te hebben. Toch nog zin in meer? Je kan nog meer gerelateerde tips en interessante informatie vinden op mijn blog http://www.powertips.eu/