Alles kost tijd

Tijd ons kostbaarste bezit

frame Zandloper
In dit leven kost alles ons tijd. Alles wat we doen daar hebben we tijd voor nodig. Het gaat zelfs zover dat we tijd gelijk stellen aan geld, zoals dat in het Engels mooi klinkt: Time is money. Maar op sommige momenten gedragen we ons alsof we alle tijd van de wereld hebben. Terwijl we op andere momenten doen alsof tijd schaars is. Terwijl als we in flow zijn, dan blijkt tijd helemaal niet te bestaan voor ons gevoel. Tijd is dus vooral een vreemd iets. Want tijd is zelden constant.
◑ Index

Verschillende soorten tijd

Werktijd
We kennen allemaal het verschijnsel dat tijd niet een vastgegeven is. Zo hebben we verveel tijd, tijd waarin een seconde wel een uur duurt te lijken en we ons dood vervelen. Aan het andere uiterste hebben we flow tijd, we weten even niet dat de tijd bestaat en merken pas dat de tijd verstreken is als we stoppen met wat we aan het doen zijn. Dan hebben we ook nog verplichte tijd. Dit is een soort tijd die ook niet snel verloopt. Maar altijd nog sneller dan de verveel tijd, want we weten dat er een eind aan deze tijd komt. School-, familiebezoek- en werktijd zijn vormen van verplichte tijd. Dan hebben we ook nog mengvormen van verplichte- en flow tijd. De dokter bezoeken is bijvoorbeeld een mengvorm. Zo lijkt het wachten in de wachtkamer veel langer te duren, dan de tijd die je uiteindelijk bij de dokter zelf hebt om je verhaal te doen. Ook het wachten op het openbaar vervoer lijkt vaak veel langer te duren dan de uiteindelijke reis. Maar als je dan weer stilstaat wegens vertraging, lijkt het wel alsof de tijd niet vooruit wil. Dat zou je wachttijd kunnen noemen.

Uiteindelijk zou je al die verschillende vormen van tijd in drie soorten kunnen indelen, namelijk irritatie-, geluks- en gewone tijd.

◑ Index

Oorzaak voor soorten tijd

Nu ligt de oorzaak voor ons gevoel dat er verschillende soorten tijd zijn in ons brein. Ons brein heeft namelijk een klok die is afgesteld op het dagelijkse ritme van de zon. Daarnaast zorgt dit klokje samen met het ritmecentrum in ons hart voor een bepaald gevoel voor tijd. Hoewel dit allemaal onbewust is. Toch wordt dit gevoel over tijd waarneembaar als we ons vervelen, wachten of iets doen wat we niet leuk vinden.
Tijdspiraal

Echter doordat er een gebiedje in ons brein is dat de tijd bijhoudt, kan het beïnvloed worden door onze gemoedstoestand. Zo zal voor een depressief iemand of iemand die verdrietig is de tijd niet bestaan. Maar waar een verdrietig iemand dit niet erg vindt. Zal een depressief iemand de onbestaande tijd vervloeken, omdat hij of zij zo snel mogelijk uit dat gevoel van depressie weg wil.

Iemand die plezier heeft zal de tijd ook niet opmerken, maar vervolgens het moment dat hij of zij zich weer bewust wordt van de tijd vervloeken want dat moment haalt hem uit zijn gevoel van geluk. Met als gevolg dat het gevoel van geluk aangetast wordt en verminderd. Maar ook leidt tot het idee dat gelukkig zijn niet mogelijk is, ook al heeft iemand net een paar uur plezier beleeft.

Uiteindelijk is het dus onze eigen waarneming van de tijd en het bijbehorende oordeel dat we hebben dat bepaald hoe we tijd ervaren.

◑ Index

Tijd maken

Sleutel
Wat eigenlijk duidelijk wordt is dat we tijd moeten maken om ons oordeel over onze tijd en wat we in die tijd doen en ervaren vast te stellen. Het is niet voldoende om na afloop van een ervaring de tijd die we er aan besteedt hebben te veroordelen, omdat we het afsluitende moment als uitgangspunt nemen. Daarmee doen we niet alleen de ervaring tekort, maar ook onszelf. Want uiteindelijk zijn we heel goed instaat om te beoordelen of een ervaring positief of negatief was of misschien wel beiden. Met als gevolg het gevoel dat de tijd die we er aan hebben besteed geen verspilling was. Want dat is eigenlijk het ergste wat we vinden aan verveling, school- en werktijd en al die andere vormen van tijd waar we ons aan en over irriteren, we vinden het een verspilling van onze tijd. Maar waarom we het verspilling van onze tijd vinden, weten we vaak niet.
◑ Index

Extra

Afbeeldingen

Index van koppen

◴ Tijd ons kostbaarste bezit
◷ Verschillende soorten tijd
◶ Oorzaak voor soorten tijd
◵ Tijd maken
◹ Extra
◿ Afbeeldingen
◺ Index van koppen

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden