Leren omgaan met woede

Omgaan met woede

Woede is een hevige emotie die veel mensen niet in de hand kunnen houden. Het ontstaan van woede is beperkt tegen te houden maar door anders te reageren op de woede kun je veel ellende besparen. Wanneer mensen boos zijn, reageren ze vaak op anderen af. Je kwetst zomaar iemand en zelf blijf je ook nog eens met een schuldgevoel achter. Leer daarom hoe je je woede onder controle kunt krijgen!

Tips om je woede beter te beheersen

  • Accepteer allereerst de woede. Ontken het gevoel niet, maar ervaar het gevoel zodat je het gemakkelijker en sneller kunt verwerken. Oordeel niet over je woede, maar ga nogmaals goed na hoe de woede is ontstaan. Is er wel echt een reden om zó boos te zijn op dit moment?
  • Nu is het tijd om je even terug te trekken. De grootste fout die mensen op dit moment maken, is het opzoeken van de mensen op wie ze boos zijn. Ben je boos op jezelf? Trek je dan ook even terug. Wanneer je op dit moment met iemand een gesprek aangaat, zal je hoogstwaarschijnlijk alleen maar onnodige dingen zeggen waar je achteraf spijt van krijgt. Loop daarom even naar een rustige plek toe zodat je rustig na kunt denken over de situatie.
  • Het is belangrijk dat je op dit moment even kalmeert. Dit kun je doen door de ademhaling te veranderen. Adem heel langzaam diep in door de neus en houd dit even vast. Adem vervolgens rustig uit door de mond. Herhaal dit een stuk of vijf keer. Je wordt dan op een natuurlijke manier rustiger en je verplaatst even je aandacht.
  • Boosheid bezorgt je vaak veel negatieve energie die er weer uit moet. Daarom zie je weleens dat mensen dingen stuk gaan maken wanneer ze erg boos zijn. Raak je woede kwijt op een goede manier door bijvoorbeeld in een matras te gaan slaan. Het klinkt wellicht vreemd – en eigenlijk is het dat ook. Maar je zult hierdoor wel een hoop woede van jezelf af kunnen schudden! Het is ook erg effectief om een tijdje te wandelen of hardlopen.
  • Wanneer de ergste woede weg is, is het tijd om te praten over je gevoelens. Dit hoeft niet perse te zijn met degene op wie je boos bent. Zoek iemand op die je vertrouwt en bij wie je je verhaal kunt doen. Het is op dit moment belangrijk om je begrepen te voelen. Ga je een gesprek aan met degene op wie je boos bent/was? Praat dan vanuit de ik-vorm zodat de ander zich niet persoonlijk aangevallen voelt!

Tot slot

Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je emoties. Had je werkelijk genoeg redenen om zo boos te worden? Meestal ligt de oorzaak van de woede (deels) bij jezelf en hiervoor moet je geen excuus zoeken. Het helpt vaak om beter te luisteren naar de ander en je te verplaatsen in zijn of haar situatie. Je zult de ander dan beter begrijpen en per slot van rekening is dit ook wat je zelf wilt: begrepen worden!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden