Hoe accepteer je problemen makkelijker

Inleiding

Iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken: moeilijkheden die op je pad komen en die je moet overwinnen. Veel mensen zien deze moeilijkheden als problemen, maar het worden pas problemen als je die er zelf van maakt. Door de gebeurtenissen op je pad te accepteren of te veranderen, maak je het leven leuker en makkelijker om te doorstaan. Maar sommige moeilijkheden kun je nou eenmaal niet veranderen, en dan is het nodig dat je ze accepteert. Maar ook accepteren is niet altijd even makkelijk. In dit artikel staan een aantal tips over hoe je met problemen om moet gaan. Hoe accepteer je problemen? 

Problemen zijn uitdagingen die je verrijken

Een van de meest belangrijke dingen om te doen wanneer je een probleem in je leven komt, is om er positief tegenaan te kijken. Zie een probleem niet als iets negatiefs dat je belemmert, maar als iets positiefs waardoor je kunt groeien. Problemen zijn uitdagingen die je moet overwinnen en zodra je een uitdaging overwonnen hebt, sta je weer iets sterker en stabieler in het leven. Wie geen problemen tegenkomt in zijn leven, kan immers niet groeien. Iemand die veel problemen heeft, maar de moed heeft deze op een positieve manier onder ogen te komen, zal er op het eind veel sterker uit komen dan iemand die zijn problemen niet wil erkennen en ervoor weg blijft lopen onder het mom van een ‘perfect’ leven. Bovendien, als je nooit problemen in je leven was tegengekomen, zou je dan dezelfde persoon zijn als die je nu bent?

Problemen bestaan niet echt

Zoals al eerder in dit artikel vermeldt, problemen bestaan alleen als jij ze zelf maakt. In feite zijn problemen gewoon obstakels in je hoofd die je moet overwinnen. Als jij er in je hoofd geen probleem van maakt, dan zal het probleem er ook niet zijn en kun je de dingen veel lichter dragen. Bovendien zijn problemen niet echt omdat ze voor iedereen anders zijn. Als problemen echt zouden bestaan, zouden ze voor iedereen een probleem moeten zijn. Maar wat jij als een probleem ziet, hoeft voor een ander persoon geen probleem te zijn, en dat bewijst dat problemen er alleen zijn als jij ze maakt. 

Een leven zonder problemen bestaat niet

Misschien is dit wel het belangrijkste dat je moet beseffen om je problemen te accepteren. Iedereen heeft namelijk problemen, groot en klein. Jij bent niet de enige op de wereld die moet leren omgaan met dingen die je niet aanstaan of die ongewenst zijn. Je staat er niet alleen voor in je strijd tegen problemen. Bovendien bestaat een leven zonder problemen niet. Je bent een mens en het is menselijk dat je het moeilijk vindt om bepaalde delen en gebeurtenissen van je leven te accepteren, maar dat hoort erbij. Probeer niet probleemloos te zijn, dat gaat je toch niet lukken.

Conclusie

Problemen zijn niet fijn om te hebben, maar ze zijn  noodzakelijk om verder te komen in het leven. Gebeurtenissen die jij als een probleem bestempeld, kunnen op twee manieren aangepakt worden: veranderen of accepteren. Wanneer veranderen niet gaat, is accepteren noodzakelijk om gelukkig te blijven. Je kunt problemen makkelijker accepteren wanneer je beseft dat problemen iets positiefs zijn: ze helpen je verder te komen in het leven en helpen je groeien. Verder bestaan problemen alleen in je hoofd, iets wat jij als een probleem ziet, hoeft dat nog niet per se te zijn. Ook moet je je beseffen dat een leven zonder problemen simpelweg niet bestaat, iedereen heeft problemen en iedereen heeft problemen nodig.