Hoeveel calorieen verbrand je bij huishoudelijke activiteiten

Inleiding

In deze tijden van overvloed is er een zorgwekkende ontwikkeling te ontdekken: steeds meer mensen eten te veel en worden te dik. Uit recent onderzoek is zelfs gebleken dat 15% van de Nederlandse jongeren te dik is. Door veel te sporten en te bewegen kun je het overtollige vet weer kwijtraken. Vaak wordt er ook gesproken over het verbranden van calorieën. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk? En hoeveel calorieën verbrand je bij bepaalde huishoudelijke activiteiten?

Calorieën verbranden: hoe werkt dat

Alle voedingsmiddelen die we eten en alle vloeistoffen die we opdrinken, bevatten een bepaalde hoeveelheid energie. Het is voor ons belangrijk om genoeg te eten zodat we genoeg energie binnenkrijgen. Voor alle processen in ons lichaam zijn namelijk energie nodig. Denk bijvoorbeeld aan groei en de genezing van wonden. Maar ook voor al onze activiteiten zoals sporten, wandelen en intensief denken is energie nodig. De hoeveelheid energie in een voedingsmiddel wordt uitgedrukt in calorieën. Eén calorie staat gelijk aan de hoeveelheid benodigde energie om één gram water één graad Celsius warmer te laten worden. Dit is een enorm kleine hoeveelheid energie. Op een dag nuttigen en gebruiken wij vele malen meer energie, en daarom wordt er ook vaak gesproken over kilocalorieën. Een kilocalorie staat gelijk aan duizend calorieën. Een vrouw heeft iedere dag zo’n 2000 kcal nodig, een man 2500 kcal. In de volksmond wordt vaak in plaats van ‘kilocalorie’ gewoon het woord ‘calorie’ gebruikt, terwijl dit eigenlijk fout is.

Wanneer je op een dag meer kilocalorieën eet dan je op een dag verbruikt, heb je dus een overschot aan kilocalorieën. Dit overschot wordt door je lichaam omgezet in die gevreesde vetrollen. Als je vervolgens heel intensief gaat bewegen, dan zal de energie uit je vetreserves worden gehaald. Hierdoor zal langzaam maar zeker steeds meer van je lichaamsvet verdwijnen.

Bij huishoudelijke activiteiten

Om je vet kwijt te raken, moet je dus energie verbruiken. Je moet activiteiten doen waarvoor je meer energie nodig hebt dan dat je via je eten binnenkrijgt. Dan wordt namelijk de energie in je vetreserves aangesproken. Hieronder staan verschillende dagelijkse, huishoudelijke activiteiten aangegeven waarbij je (veel) calorieën verbrandt. Je kunt dus ook gewoon thuis je vet kwijtraken! In de tabel staat aangegeven hoeveel kilocalorieën een persoon van 60 kilo verbrandt als hij of zij 30 minuten lang bezig is met de activiteit. Als je een ander gewicht hebt dan 60 kilo, kun je met behulp van de derde kolom uitrekenen hoeveel kcal jij per halfuur verbrand als je bezig bent met een bepaalde activiteit.

Activiteit

Verbrande kcal

Verbrande kcal/kg/half uur

De afwas (met de hand, de vaatwasser telt niet)

69

1,2

Auto wassen

135

2,3

De was doen

60

1

Stofzuigen

75

1,3

Opruimen

75

1,3

Strijken

69

1,2

Boodschappen doen

66

1,1

Fietsband lappen

90

1,5

Koken

75

1,3

Grasmaaien

165

2,8

In de tuin werken

150

2,5

Tafeldekken

75

1,3

Hieruit blijkt dat grasmaaien, tuinieren en de auto wassen de huishoudelijke activiteiten zijn waarbij je doorgaand de meeste kilocalorieën verbrand. De gegevens in de tabel zijn echter gemiddelde waardes. Ieder lichaam werkt anders, dus niet iedereen verbrandt evenveel calorieën bij een bepaalde activiteit. De ene persoon verbrandt er meer, de ander juist minder. Hoe dan ook, als je geen zin hebt om uitgebreid te gaan sporten is het ook al erg goed voor je om gewoon in het huis bezig te zijn. Tijdens het sporten verbrand je dan wel meer calorieën, maar 75 kilocalorieën verbranden in een half uur (bij het stofzuigen en opruimen) is ook al best veel. Zoveel zit er namelijk ook in 100 milliliter chocolademelk en in 100 gram kabeljauw.

Ook tijdens andere activiteiten die je in en om het huis kunt doen, kun je veel calorieën verbranden. Zo verbrandt een persoon van 60 kilo tijdens een half uurtje traplopen en touwtje springen maar liefst 240 kilocalorieën. Ter vergelijking: in rust verbrand je dan slechts 30 kilocalorieën per half uur. Ga dus vooral iedere dag een aantal keer alle trappen in je huis op een neer, dat is erg goed voor je! 

Conclusie

Calorieën worden gebruikt om aan te geven hoeveel energie er in bepaalde producten zit en hoeveel energie je verbruikt tijdens bepaalde activiteiten. Een vrouw en man hebben dagelijks respectievelijk 2000 en 2500 kcal nodig. Tijdens huishoudelijke activiteiten verbrand je ook al veel kilocalorieën. Tijdens grasmaaien, tuinieren en de auto een poetsbeurt geven verbrand je de meeste calorieën.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, M.Minderhoud

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden