Hoe gezond zijn eieren

Inleiding

Je kunt ze bakken, pocheren, hard of zacht koken of in zoete en hartige gerechten verwerken: eieren zijn veelzijdig en lekker. Veel Nederlanders vinden het dan ook niet erg om een eitje voor het ontbijt of voor de lunch te eten. Er was lange tijd onduidelijkheid of eieren nou wel of niet goed zijn voor de gezondheid. Veel mensen denken namelijk dat eieren zorgen dat je een te hoog cholesterolgehalte in je bloed krijgt of dat je door het eten van eieren besmettelijke ziektes kunt krijgen, zoals salmonella. Zijn eieren daarom eigenlijk wel gezond om te eten? 

Bron van voedingsstoffen

Eieren zijn een bron van voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën. In dat opzicht zijn eieren dus erg gezond. Per ei dat je eet, of dat nou hardgekookt, zachtgekookt of gebakken is, krijg je ongeveer 75 kilocalorieën binnen, van de 2000 of 2500 die je per dag mag eten. Een eitje maakt dus helemaal niet dik. Verder bevatten eieren erg veel belangrijke voedingsstoffen en mineralen, zoals essentiële aminozuren (dit zijn stofjes die je lichaam zelf niet aan kan maken en die je dus uit je voeding moet halen), goede eiwitten en vitaminen (B2, B12, D en E). Bovendien vullen eieren erg goed, dat wil zeggen dat je langer een vol gevoel hebt en dus minder snackt wanneer je eieren eet voor ontbijt of lunch. 

Cholesterol

Een van de grootste fabels over eieren is dat ze niet goed zouden zijn voor je cholesterol, omdat je cholesterol veel te hoog zou worden van eieren. In eieren zit inderdaad behoorlijk wat cholesterol, in het eigeel dan, het eiwit bevat dit stofje nauwelijks. Op zich is het dus goed mogelijk om drie of vier eieren in de week te eten. Maar als je echt elke dag een ei wilt eten is het verstandig om zoveel mogelijk andere producten met cholesterol (zoals kaas, vette vleeswaren, vette snacks en dergelijke) te vermijden om te voorkomen dat het cholesterolgehalte van het bloed te hoog wordt. Je hebt namelijk weliswaar cholesterol nodig om je lichaam goed te laten functioneren, maar wanneer je dagelijks te veel cholesterol binnenkrijgt, kan dat gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Enge ziektes

Veel mensen beweren dat eieren allerlei enge ziektes bevatten zoals salmonella. Dit is waar, maar als je een ei goed bereidt, zijn alle bacteriën al dood voordat jij het eitje opeet. Daar hoef je dus niet zo bang voor te zijn. Bovendien hebben lang niet alle eieren een salmonellabacterie. Slechts een op de vier eieren bevat deze ziekte. Als je scharreleieren of biologische eieren koopt is het percentage zelfs nog lager. Het enige moment waarop je kans zou lopen om snel een salmonellavergiftiging op te lopen, is wanneer je rauw taartbeslag of cakebeslag zou eten, omdat daar nog rauwe eieren in verwerkt zitten. En zelfs dat leidt vaak niet tot ziek worden, omdat de kans zo klein is dat je net dat ei eet waar die salmonellabacterie in zit.

Conclusie

Eieren zijn een bron van belangrijke voedingsmiddelen: essentiële aminozuren, eiwitten en vitaminen. Ook zorgen eieren voor een vol gevoel, waardoor je minder eet. In eieren zit inderdaad erg veel cholesterol, maar zolang je ze met mate eet, kan dat absoluut geen kwaad. Je lichaam heeft in feite ook cholesterol nodig om goed te functioneren. Verder zorgen eieren nauwelijks voor enge ziektes, mits je de eieren goed bereidt en dus geen rauwe eieren eet. Je kunt dus met een gerust hart een eitje eten! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Silver Spoon

Reacties (1)

Reageer
Ad reageerde 5 jaar geleden
02 Dec 18:06
Men moet wel een verschil maken tussen eieren van een kip of een ander gevogelte bv. Gans of Eend.
Ik neem aan dat de uitleg "Hoe gezond zijn eieren" over kippeneieren gaan. Andere eieren vragen een andere benadering.