Waar het eten van aardbeien allemaal goed voor is

Aardbeien lekker en gezond?

De aardbei is te gebruiken voor allerlei lekkere recepten. Van een caloriearm bakje yoghurt met aardbeien tot een aardbeienvlaai. Van aardbeien wordt vaak gezegd dat ze dikmakend zijn, maar niets is minder waar. De aardbei is een zeergezonde vrucht die weinig calorieën bevat en daarbij ook nog eens het lichaam op verschillende manieren ten goede komt. Hier volgen een reeks leuke weetjes over aardbeien, waardoor je deze lekkernij voortaan nooit meer laat staan.

Promitie van de aardbei

 • De aardbei is een zomervrucht die boordevol antioxidanten zit. Antioxidanten vangen schadelijke stoffen op die de cellen in ons lichaam kunnen beschadigen. Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van aardbeien je beschermt tegen verschillende welvaartsziektenzoals overgewicht en diabetes.
 • De zomervrucht bevat pectine, cellulose en andere vezels, waardoor de aardbei licht verteerbaar is. 100 gram aardbeien levert 33 calorieën. Het is dus een verantwoord tussendoortje en past in elk dieet.
 • De aardbei is rijk aan vitamine c, een antioxidant die bijdraagt tot gezondere botten, tanden en tandvlees. Verder bevordert deze vitamine de opname van ijzer en versterkt het de immuniteit.
 • 8 aardbeien van gemiddelde grootte bevatten meer vitamine c dan een sinaasappel.
 • Verder bevat de aardbei de stoffen anthocyaan en katechine, deze hebben een gunstige werking op de darmen. Zo verwijderen ze zware metalen en gifstoffen uit de darmen. Anthocyaan geeft de aardbei zijn rode kleur. Deze antioxidant heeft werkt overigens cholesterolverlagend en ontstekingsremmend.
 • Ook is de vrucht rijk aan foliumzuur, dit is vooral belangrijk voor de bloedvorming en celgroei van ons lichaam.
 • Aardbeien zijn ook rijk aan vitamine B9, die een hoog ijzer-, calcium-, mangaan- en magnesiumgehalte hebben. Het mineraal Mangaan speelt onder andere een rol in de vorming van botten, hersenen en zenuwstelsel.
 • Er wordt beweerd dat de aardbei het libido verhoogt.
 • Volgens wetenschappers van de Tufts University in Medford kan het eten van aardbeien het verouderingsproces vertragen.
 • Aardbeien voorkomen dat je op latere leeftijd je gezichtsvermogen verliest.
 • Ook de huid heeft baat bij een aardbeienbehandeling. Aardbeien hebben een reinigend en verstrakkend effect op de huid. De vrucht is geschikt voor een behandeling van een vette huid en grove poriën.
 • De vrucht verstevigd het bindweefsel en voorkomt cellulitis.
 • het eten van aardbeien komt ook het gebit ten goede. Aardbeien maken tanden witteren gaan tandsteen tegen. Een weetje voor rokers: met aardbeien kun je tabaksvlekken weg krijgen.

Aardbeien zonder gif

Wel is het belangrijk om onbespoten aardbeien te eten. De stof pesticiden die achterblijft op bespoten groente en fruit is erg slecht voor de gezondheid. Zo zouden pesticiden onder andere ADHD veroorzaken. Doordat aardbeien geen schil hebben, komt de stof direct in het eten terecht. Het is dus beter om fruit zonder gif te kopen of erg goed te wassen.

Fruit eten

Niet alleen aardbeien zijn gezond, ook blauwe bessen en kiwi’s zijn rijk aan vitamine C. Andere fruitsoorten zijn weer rijk aan andere vitamines en mineralen, het is dus aan te raden om verschillende soorten fruit te eten. Zo krijg je voldoende gezonde stoffen binnen. Uit onderzoek blijkt dat het twee maal per week eten van aardbeien al kan bijdragen aan een gezonder lichaam. Het wordt dus volop deze gezondheidsbom eten deze zomer.

Bronnen: Gezondheidsraad. Nederlandse voedingsnormen. waarvoorjegezondheid.nl Natuur en gezondheid. Voeding