Gezondheidsvoordelen van veganisme en vegetarisme

Welke positieve effecten hebben vegetarisme en veganisme op onze gezondheid?

Wanneer mensen horen dat iemand vegetariër of veganist is, denken ze al snel dat diegene niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt (met name eiwitten), te weinig eet of niet gevarieerd genoeg eet. Gelukkig klopt dit niet omdat in plantaardige voedingsmiddelen álle voedingsstoffen zitten die het menselijk lichaam nodig heeft. Om zelfs nog een stapje verder te gaan, mag er ook worden beweerd dat een vegetarische en/of veganistische levensstijl een zeer positief effect op de gezondheid heeft.

Gezondheidsvoordelen van veganisme en vegetarisme

 • Verzadigde vetten komen voor in vlees en zuivel en zijn schadelijk voor de gezondheid. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht aanzienlijk. Sojamelk (wat de meeste veganisten en sommige vegetariërs drinken) bevat veel minder verzadigde vetten dan koemelk.
 • Veel mensen krijgen in verhouding veel te veel eiwitten en te weinig koolhydraten binnen. Eiwitten komen veel voor in vlees en zuivel en veganisten en vegetariërs vervangen deze voedingsmiddelen meestal door voedingsmiddelen die rijk zijn aan (goede) koolhydraten.
 • Vegetariërs en veganisten krijgen meer vezels binnen en dit leidt tot een goede en regelmatige stoelgang en het eten van meer vezels helpt darmkanker te voorkomen.
 • Veel mensen krijgen bijna dagelijks te weinig magnesium binnen. Magnesium helpt bij de opname van calcium en is belangrijk bij het reguleren van de energiestofwisseling, overdracht van zenuwprikkels en de opbouw van spieren. Magnesium zit met name in donker bladgroenten, noten en zaden.
 • Kalium stimuleert het ontgiften van de nieren en reguleert o.a. de zuurgraad in het lichaam. Mensen die veel kalium binnen krijgen, hebben een kleiner risico op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Kalium komt veel voor in sojabonen, groente en fruit, noten en zaden.
 • Een dieet dat hoog is in granen, noten en donkere bladgroenten bevat veel vitamine E. Vitamine E helpt vroegtijdige huidveroudering en de ziekte van Alzheimer te voorkomen en is goed voor de huid, ogen, hersenen en het hart.
 • Veel mensen krijgen dagelijks te veel eiwit binnen. Eiwit zit veel in vlees en zuivel en het lichaam neemt maar een beperkte hoeveelheid eiwit op. Bonen, noten, erwten, linzen en sojaproducten zijn allemaal uitstekende manieren om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen in een vegetarische of veganistische leefsstijl.
 • Plantaardig voedsel bevat feel fytochemicaliën; deze helpen kanker te voorkomen en genezen en bevatten veel antioxidanten die het lichaam sterk en gezond houden.
 • Het elimineren van vlees en zuivel uit het dieet en het meer consumeren van noten en volle granen zal de cardiovasculaire gezondheid verbeteren en bovendien het risico op een hartaanval en een beroerte drastisch verlagen.
 • Een veganistisch dieet bevat geen slechte cholesterol omdat slechte cholesterol alleen in dierlijke voedingsmiddelen zit en is daarom uitzonderlijk goed voor het hart.
 • Een dieet dat hoog is in granen is gunstig voor de gezondheid op vele manieren, waaronder het verlagen van hoge bloeddruk.
 • Diabetes type 2 kan volledig worden voorkomen met een veganistisch dieet en met een vegetarisch dieet wordt de kans op diabetes type 2 drastisch verlaagd.
 • Een belangrijke studie toonde aan dat de mannen die in de vroege stadia van prostaatkanker overgestapt zijn naar een veganistisch dieet, hun prostaatkanker sneller hebben overwonnen of de voortgang van de ziekte volledig hadden gestopt.
 • Landen waar vrouwen heel weinig vlees en dierlijke producten consumeren hebben een veel lager percentage van borstkanker dan de landen waar vrouwen veel vlees en dierlijke producten zoals zuivel consumeren. Dit is exact de reden waarom vrouwen in Westerse landen veel vaker borstkanker krijgen dan vrouwen in landen waar men vanuit moreel, religieus en/of traditioneel oogpunt weinig dierlijke voedingsmiddelen eten, zoals in Azië.
 • Een veganistisch dieet dat hoog is in granen en groenten en fruit kan staar voorkomen.
 • Het verband tussen zuivelconsumptie en artritis is al langer bekend, maar nieuwe studies hebben aangetoond dat artritis kan worden voorkomen en drastisch kan worden verminderd met een veganistisch dieet.
 • Met een veganistisch of vegetarisch dieet kan osteoporose worden voorkomen. De gezondheid van het bot is namelijk afhankelijk van een gezond evenwicht tussen de inname van eiwit, calcium, veel kalium en weinig natrium (zout) en in een veganistisch of vegetarisch dieet is deze balans precies goed.

Fysieke voordelen van vegetarisme en veganisme

Naast de preventie van ziekten, biedt een veganistisch en vegetarisch ook vele fysieke voordelen.

 • Verschillende studies hebben aangetoond dat mensen die geen vlees en weinig tot geen zuivel consumeren veel minder kans hebben op overgewicht en niet kampen met te veel opgeslagen vet in het lichaam.
 • Iemand die erover denkt om vegetariër of veganist te worden, kan ervan uitgaan dat hij of zij op een gezonde manier zal afvallen. Je krijgt alle ongezonde dierlijke cholesterol en verzadigde vetten (de slechte vetten) immers niet meer binnen.
 • Een ander voordeel van vegetarisme en veganisme is dat je veel meer energie krijgt doordat je de zware, verzadigde vetten uit het voedingspatroon bant. Het is daarnaast al langer bekend dat granen duurzame energie leveren zodat je je gedurende de dag energieker en vrolijker voelt. Mensen denken soms dat vegetariërs en veganisten minder energie hebben om te sporten, maar niets is minder waar. Hier vind je een overzicht van bekende veganistische en vegetarische bodybuilders, atleten en anderen die beroemd zijn geworden door het beoefenen van hun sport.
 • Veganisten hebben meestal een mooie huid en mensen die overschakelen naar een veganistisch dieet zullen al nel opmerken dat hun huid mooier wordt omdat ze meer vitamine A en E binnen krijgen.
 • Een veganistisch of vegetarisch dieet dat rijk is aan noten en granen heeft positieve effecten op de hersenen en met name op het geheugen. Veel wereldberoemde onderzoekers, wetenschappers en uitvinders uit het verleden waren dan ook vegetariër of veganist, zoals bijvoorbeeld Albert Einstein.
 • Verschillende studies hebben uitgewezen dat veganisten en vegetariërs gemiddeld drie tot zes jaar langer leven.
 • Last van vervelende lichaamsgeurtjes, zoals bijvoorbeeld een slechte adem of een naar geurende transpiratie? Het elimineren van zuivel, vlees en eieren uit de voeding elimineert deze geurtjes.
 • Veganisme en vegetarisme hebben ook een positief effect op het haar en de nagels. Het haar en de nagels worden sterker en gezonder en zullen minder snel afbreken.
 • De symptomen van PMS verdwijnen of verminderen drastisch bij het overstappen naar een veganistisch dieet.
 • Veganisme is dé oplossing voor migraine.
 • Vermindering van zuivel, vlees en eieren wordt vaak gekoppeld aan het verlichten van allergische symptomen.

Nog meer gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet

De typische Westerse eetgewoonten bestaan gewoonlijk uit te veel eten, te veel eiwit, cholesterol en verzadigde vetten (slechte vetten) consumeren en te weinig noten, zaden, groenten en fruit eten. Geen wonder dat veel levensbedreigende ziekten in Westerse landen veel vaker voorkomen dan in andere werelddelen.

 • De gemiddelde Europeaan en Amerikaan krijgt gemiddeld maar liefst twee keer zo veel eiwit binnen als nodig is voor een gezonde voeding. Eiwit uit bonen en granen krijgen is veel gezonder en je loopt minder snel het risico om te veel eiwit binnen te krijgen.
 • Het idee dat koemelk gezond is, is alleen ontstaan door reclame van melkfabrikanten. Het menselijke lichaam is niet ontworpen om koemelk en andere zuivelproducten te verteren. Deze melk is namelijk bestemd voor kalfjes. Geen wonder daarom dat maar liefst 75% van de mensen in de wereld een bepaalde vorm van lactose-intolerantie hebben en/of allergieën krijgen dor het consumeren van zuivel. Sojamelk is ideaal voor het menselijke lichaam en bevat geen slechte cholesterol zoals koemelk en bovendien ook minder calorieën.
 • Vrijwel alle voedingsdeskundigen zijn van mening dat de consumptie van het aantal eieren in Westerse landen veel te hoog is. Eieren kunnen het cholesterolgehalte namelijk verhogen en dit kan leiden tot allerlei ernstige ziekten.
 • Het eten van vis en schaaldieren is minder gezond dan velen denken. Bij de consumptie hiervan krijg je namelijk ook kwik binnen en allerlei zware metalen die niet in het lichaam thuis horen.
 • Dat witte suiker kan leiden tot allerlei ziekten en overgewicht, is inmiddels allang bekend. Veel veganisten eten geen witte suiker omdat deze vaak wordt verfijnd door actieve kool, dat deels bestaat uit dierlijke beenderen.
 • Het consumeren van vlees, zuivel en eieren kan voedselvergiftiging veroorzaken en allerlei ziekten verspreiden. Denk maar aan Salmonella of de gekke-koeienziekte bijvoorbeeld.
 • Dieren worden volgespoten met allerlei hormonen of hun voedsel wordt ermee bewerkt zodat ze sneller groeien. Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat deze hormonen je lichaam binnenkomen zodra je vlees eet. Niet alleen kan dit de natuurlijke balans van je hormonen verstoren, het kan ook tumoren veroorzaken.
 • Dieren krijgen vaak antibiotica binnen met hun voedsel. Deze antibiotica wordt ook gebruikt om menselijke infecties te behandelen. Omdat mensen vanwege vleesconsumptie tegenwoordig zó veel antibiotica binnen krijgen, hebben veel mensen een bepaalde mate aan immuniteit gekregen voor deze antibiotica. Hierdoor genezen vegetariërs en veganisten veel sneller als ze antibiotica krijgen dan anderen.

Conclusie

Wanneer mensen overstappen op een vegetarisch of veganistisch dieet, zullen zaken als dierenleed en de belasting van het milieu absoluut een grote rol spelen bij deze overstap. Maar steeds meer mensen beginnen zich te realiseren dat veel welvaartsziekten in Westerse landen nauw in verband staan met de consumptie van vlees, zuivel en eieren. Hierdoor maken steeds meer mensen de beslissing om deze voedingsmiddelen uit hun eetpatroon te elimineren om ziektes te voorkomen en/of genezen, zich energieker te voelen of simpelweg om af te vallen!