Hoe zorg je ervoor dat je genoeg water drinkt

Inleiding

Water drinken is gezond. Ons lichaam bestaat voor ruim 70% uit deze doorzichtige vloeistof. Met alles wat we op een dag doen, verbruiken we heel wat water, deze voorraad moet dan ook dagelijks goed worden aangevuld om ervoor te zorgen dat ons lichaam goed blijft functioneren. Verschillende voedingscentra doen aanbevelingen om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Een hele opgave, vooral als je water niet zo lekker vindt of liever van zoete frisdranken houdt. Toch is water veel gezonder. Maar hoe zorg je er nou eigenlijk voor dat je genoeg water drinkt op een dag?

Zet water in het zicht

Een van de meest voorkomende redenen dat mensen niet genoeg (water) drinken op een dag, is dat ze er simpelweg gewoon niet aan denken. Als je bezig bent met strijken, televisie kijken of werken, heb je vaak niet door dat je te weinig drinkt. Een simpele oplossing voor dit probleem kan zijn dat je gewoonweg een kan water in het zicht zet, bijvoorbeeld op de keukentafel of op je bureau. Op deze manier word je er telkens aan herinnerd dat je voldoende water moet drinken. Je zult zien dat je veel sneller geneigd bent een glaasje water te nuttigen als het water binnen handbereik staat. 

Geef je water een smaakje

Voor mensen die niet zo van het smaakloze water uit de kraan houden, kan het een optie zijn om je water een smaakje te geven. Dit kan door er met wat siroop ranja van te maken, maar dan bevat het water gelijk weer veel suikers, iets wat je wilt voorkomen wanneer je bijvoorbeeld af wil vallen of gezond wil leven. Je kunt je water ook op een andere, gezondere manier op smaak brengen: voeg wat fruit aan je water toe. Een aantal schijfjes citroen, limoen of sinaasappel bijvoorbeeld. Of kiwi, aardbeien, bessen, wat munt. Eigenlijk zijn allerlei combinaties mogelijk. Het fruit geeft zijn smaak af aan het water, waardoor het frisser en zoeter wordt. 

Verplicht jezelf water te drinken

Wanneer bovenstaande tips geen vruchten afwerpen, kun je er ook altijd nog voor kiezen om jezelf op drie momenten op de dag (bijvoorbeeld net na het opstaan, rond lunchtijd en na het avondeten) te verplichten om in een keer twee glazen water achterover te slaan. Deze methode is vooral geschikt voor mensen die sowieso te weinig drinken op een dag. Binnen een minuut heb je je vochtvoorraad voor een tijdje aangevuld en je hoeft de rest van de dag niet meer na te denken over het feit dat je wel of niet genoeg drinkt. Let wel op! Te veel water in een keer drinken kan leiden tot watervergiftiging. Het is dus niet de bedoeling dat je al het water van een hele dag in één keer naar binnen werkt, probeer het wel enigszins te verspreiden, zodat je je lichaamsvocht telkens opnieuw aanvult. 

Conclusie

Dat water drinken belangrijk en gezond is, weten we allemaal. Toch is het voor  veel mensen moeilijk om 1,5 tot 2 liter vocht per dag weg te drinken. Je kunt het drinken van water makkelijker maken door water in het zicht te zetten, je water een smaakje te geven met behulp van ranja of fruit en/of ervoor te zorgen dat je driemaal per dag in één keer een tweetal glazen water naar binnen giet. Veel succes! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Roger McLassus